Zajac s parohmi a klami? Zdá sa vám to nemožné?

V preparátorskej dielni Jaroslava Hronca v Slatinských Lazoch nie je nič nemožné. Zajace nepreparuje, ale občas vykúzli zajačiu hlavu s neprirodzenou podobou. Alebo líščiu. Objednávajú si ich spravidla poľovní

Steny jeho dielne zdobí niekoľko vypreparovaných hláv. Jaroslav Hronec je tiež poľovníkom, svoje úlovky však nepreparuje, vraj na to nemá čas. Napokon, zverinec, ktorý má v dielni i v dome, je naozaj bohatý. Foto: moj

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ján Hronec, ktorý je momentálne jediným preparátorom vo zvolenskom a detvianskom regióne, sa špecializuje na poľovnú zver. Našu, aj africkú. Z poľovnej zveri preparoval všetky druhy, z našej najčastejšie srncov, muflónov, danielov, občas jeleňov a medveďov a ako bonus aj malú opičku a tiež obyčajnú myš. „Dnes je to jednoduchšie, metódy sa zdokonalili,“ hovorí. „Kedysi pod kožou zostávala lebka, na ktorú sa naniesla sadra alebo modelárska hlina. Bol to náročnejší systém, pretože koža sa musí vo finále dotvoriť. Aby hlava vyzerala prirodzene, musia sa na nej vymodelovať záhyby. Dnes používame hotové modely. Do Európy prišli z Ameriky, ja ich kupujem v Rakúsku alebo Nemecku.“ Modely zhotovené z polyuretánovej peny, ktorá sa používa pri zatepľovaní okien, sú takmer presnou kópiou pôvodných zvierat v rôznych pózach. Jeden vyjde okolo 110 eur (zhruba 4300 Sk). Umelé sú tiež oči, ktoré preparátori používajú. Vyzerajú ako pravé, laik ich možno ani nerozozná. Pár očí vyjde na 600 – 800 korún. Konečná suma za preparovanie závisí od veľkosti hlavy, v prípade jeleňa je to od 10 - do 14-tisíc korún. „Napríklad kamzíka podľa nášho cenníka vypreparujem za 5-tisíc korún, v Rakúsku zákazník zaplatí v prepočte na našu menu okolo 20-tisíc. My sa však musíme prispôsobiť našim podmienkam.“

SkryťVypnúť reklamu

J. Hronec mal zákazníkov aj zo zahraničia, nebolo ich však veľa. „Potreboval by som väčšiu propagáciu, vlastnú webovú stránku, zatiaľ však na to nemám peniaze.“

Steny jeho dielne zdobí niekoľko vypreparovaných hláv, vrátane afrických. Najväčším je asi priamorožec. Africké a naše preparuje v rovnakom pomere. „Dnes už bežne chodia Slováci poľovať do Afriky. Kým sa však ku mne koža dostane, ubehnú minimálne štyri mesiace, niekedy aj rok, podľa toho, v ktorej časti Afriky ho ulovia.

Modely zhotovené z polyuretánovej peny, ktorá sa používa pri zatepľovaní okien, sú takmer presnou kópiou pôvodných zvierat v rôznych pózach.

Ak to tamojší hygienik schváli, kožu preparátori v Afrike zakonzervujú. Odtiaľ spravidla putuje do Rakúska, kde ju veterinár podrobí kontrole, či vyhovuje normám Európskej únie, až potom sa dostane na Slovensko.“ To už je koža mimoriadne presušená, preparátor ju preto musí v chemickom roztoku rozmočiť, aby s ňou mohol pracovať. Aj koža zveri z našich lesov musí určitý čas postáť v konzervačnom roztoku. Podľa J. Hronca u nás preparované zvieratá majú svoju kvalitu. „Vydržia dlho, nemá sa na nich čo pokaziť. Pravda, ak sa majiteľ o ne dobre postará. Istá zákazníčka, preparoval som jej líščiu kožu, prišla prácu reklamovať, vraj sa jej rozpadáva. Bolo z nej cítiť močovinu. Príčinou bol jej pes, ktorý si na líške robil nevyhnutnú potrebu.“

SkryťVypnúť reklamu

Jaroslav Hronec je tiež poľovníkom, svoje úlovky však nepreparuje, vraj na to nemá čas. Napokon, zverinec, ktorý má v dielni i v dome, je naozaj bohatý.

Ľuba MOJŽIŠOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 11 786
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 474
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 919
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 592
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 530
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 253
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 137
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 069
  1. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  2. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  3. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  4. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  5. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  6. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  7. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 30 640
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 187
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 617
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 964
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 947
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 802
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 464
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 829
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

V Tatrách vďaka Lidlu rastie už takmer 2 300 000 nových stromov.


Nové korčuliarske centrum HKM Zvolen.

Poslúži aj záujemcom mimo klubu.


Financie na rekonštrukciu nie sú.

Musia zistiť príčinu problémov so statikou.


Ilustračné foto

Traja zamrznutí ešte nepovedali posledné slovo.


  1. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  2. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  3. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  4. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  5. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  6. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  7. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 30 640
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 187
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 617
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 964
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 947
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 802
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 464
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 829
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu