Zvolen – Svetový deň výživy sme si pripomenuli v nedeľu 16. októbra. Má šesťdesiatročnú tradíciu. Podstatne kratšiu tradíciu má akcia v škôlke na Hrnčiarskej ulici vo Zvolene. Ochutnávku jedál organizujú tretíkrát, tento rok prišli na rad nátierky.
Malí a veľkí ochutnávači sa v piatok popoludní pomaly pohybovali okolo stolov v jedálni. Malá Lucia Richterová vždy nedočkavo pozerala na svoju mamu, kým jej nenatrela ďalší kúsok chleba. Na otázku, ktorá jej najviac chutí, odpovedala: „Tá.“ A ukázala na nátierku z banánu. Vraj jej podobné a možno ešte lepšie robí doma aj mamina. „Na tieto sa nechytám, jednoducho to nestíham,“ vyšla mama s farbou von. Občas však nátierky predsa len urobí, najčastejšie syrovú s cesnakom a brokolicovú. Na ochutnávku nátierok prišla dobrovoľne, dcéra ju nemusela nútiť. Rovnako ako ostatní. „Chodím sem každý rok, vždy si domov donesiem recepty,“ hovorí Jana Krokošová. Nevedela označiť najchutnejšiu nátierku, dobré vraj boli všetky. Napokon, robí ich aj doma. Nie žeby musela, jednoducho chce... „Sem sa chodím inšpirovať,“ dodáva s úsmevom.
Prečo sa rozhodli pre ochutnávky? „Aby rodičia vedeli, čo deti v škôlke jedia a pijú,“ hovorí vedúca školskej jedálne Jana Pajerská. Podľa riaditeľky škôlky Márie Mrenicovej deti z domu nie sú veľmi naučené na nátierky a potom ich odmietajú aj v škôlke. „Vyberajú z nátierky pažítku alebo čokoľvek, čo nepoznajú... Až kým si na ne nezvyknú,“ hovorí riaditeľka. Podobný problém majú s ovocím a zeleninou. Surovú nátierku nechcú. Vlani robili ovocné a zeleninové šaláty a tiež ich ponúkali rodičom. Celkovo šestnásť druhov nátierok, z nich päť sladkých, bolo pripravených pre deti a rodičov v piatkové popoludnie. Ktorá bola najlepšia? O tom rozhodovali rodičia. Celkové poradie síce nemáme k dispozícii, v polovici ochutnávky mala najväčšie šance na víťazstvo cícerová nátierka s pórom. Zo sladkých nutelová. Poradie bolo vyrovnané. Trochu v hanbe ostávala nátierka z droždia, hoci na tanieriku z nej tiež poriadne ubudlo. „Možno je netypická, no na druhej strane patrí medzi najzdravšie,“ dodáva Jana Pajerská. Príprava ochutnávky nestála škôlku takmer nič, ak nerátame prácu naviac. Suroviny im poskytli sponzori, väčšinou dodávatelia tovaru. Rodičia mohli ochutnať aj nápoje, ktoré ich ratolesti pijú v škôlke.
Milan SUJA