Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Nožičky majú dievčatá, nie huby

Bežný hubár pozná a zbiera najviac desať druhov húb, jedlých sa však u nás vyskytuje niekoľko stoviek. Mnohé, ktoré ľudia nezbierajú, majú pritom výbornú chuť. Na výstave v Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene mohli hubári vidieť viac ako 260 druhov húb, jedlých aj jedovatých. Podľa mykológa Jána Gapera hubársku sezónu končí na jeseň sucho alebo prvé mrazy. „Sucho nie je, huby budú stále, kým neprídu mrazy. Je ich síce už menej ako v druhej polovici augusta, ale stále rastú. V smrekových porastoch sú to suchohríby hnedé, v dubinách a dubohrabinách podpňovky a na lúkach a okrajoch lesov bedle.“ V múzeu popri jedlých bedliach vystavili aj nejedlú, takzvanú ostrošupinatú, ktorá podľa J. Gapera rastie prevažne na vysoko prehnojených miestach ako sú okraje hnojísk a kompostovísk. Od jedlých sa odlišujú aj nízkym vzrastom.

Skryť Vypnúť reklamu

„Nožičky majú dievčatá, huby majú hlúbiky,“ opravil nás s úsmevom Ján Gaper, keď sme sa ho pýtali, či huby pri zbere majú hubári zrezávať alebo vyberať aj s nožičkou. „Zbierame ich aj s bázou hlúbika, vtedy ich môžeme presne určiť,“ upresňuje. Ján Gaper už niekoľko rokov vedie počas tejto výstavy húb mykologickú poradňu. Hubári sa ho najčastejšie pýtajú na rozdiely, ktoré im pomôžu rozpoznať jedlé huby od jedovatých. „Muchotrávku zelenú si môžu pomýliť s plávkou trávovozelenou a s inými plávkami podobných farieb,“ hovorí. „Každá plávka má dužinu jablkovito-drobinnú, čo znamená, že keď ju rozrežete, má rovnakú konzistenciu ako jablko. Hrotom noža z nej môžete kúsok vydrobiť, ako keď z jablka chcete vykrojiť nahnitý kúsok. Ostatným hubám, vrátane muchotrávky, sa na reze vytvárajú vlákna. Muchotrávka zelená má na hlúbiku navyše prsteň, ten plávky nemajú.“ Často si hubári mýlia aj podpňovky so šupinovkami, ktoré sú všetky nejedlé a niektoré druhy dokonca jedovaté. „Na jednom pni môžu rásť obidva druhy, čo hubára zvádza, že ide o tú istú hubu. „Podpňovky majú lupene v dospelosti vždy svetlé, šupinovky tmavé. Ak ich položíte vedľa seba, z podpňoviek sa začne na podklad trúsiť biely prach, zo šupinoviek tmavý.“

Skryť Vypnúť reklamu

Blížiaci sa koniec hubárskej sezóny neznamená aj koniec rizika z otrávenia hubami. Ak huby skladujete v mrazničke, skonzumujte ich najneskôr do troch mesiacov. J. Gaper zdôrazňuje, že huby sa rýchlo rozkladajú, pričom sa vytvárajú mŕtvolné jedy a otrava hubami, v tomto prípade aj jedlými, môže mať rovnaké následky ako otrava mäsom. Znamená to črevné a žalúdočné ťažkosti, následky však môžu byť až natoľko vážne, že pacient môže skončiť na dialýze. Aj z tohto dôvodu sa huby nemajú zbierať do igelitových tašiek.

Takú štedrú úrodu, akej sa tešili hubári tento rok a predtým naposledy pred tromi rokmi, Ján Gaper tak skoro nepredpokladá. „Huby plodia v určitých vlnách. Tie vlny prichádzajú nepravidelne, niekedy po troch rokoch, niekedy aj po šiestich, je teda malá pravdepodobnosť, že o rok sa takáto úroda zopakuje.“

Skryť Vypnúť reklamu

(moj)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  6. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  9. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  10. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 26 916
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 24 157
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 281
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 070
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 736
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 586
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 369
  8. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 637
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 527
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 576
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Z priehrady je prírodné klzisko (foto + video)

Kým mobilná ľadová plocha na zvolenskom námestí zostáva pre pandémiu zatvorená, o klzisko sa Zvolenčanom postarala príroda.

Príprava ľadovej plochy na zvolenskej priehrade.
Ilustračné foto.
Ilustračné foto.

Prehľad: Kde sa môžete dať otestovať

Ľudia môžu využiť aj testovacie miesta v blízkom okolí.

Ilustračné foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

V Trenčíne pribudne ďalšie záchytné parkovisko, bude bezplatné

Jeho kapacita nepresiahne 60 parkovacích miest.

Zoznam mobilných odberových miest v Turci

Tieto mobilné odberové miesta fungujú už dlhšie, ďalšie odberové miesta budú mestá a obce vytvárať.

Už ste čítali?