Zvolen – Už na tento týždeň avizovali niektorí výrobcovia zvýšenie cien chleba, mliečnych výrobkov a mäsa. Zdraženie odôvodnili vysokými cenami benzínu a plynu. Správy o tom, že chlieb bude stáť viac o tri koruny a kilo mäsa približne o desať korún, sme sa snažili overiť u niektorých výrobcov z nášho regiónu. Riaditeľ Zvolenskej veľkopekárne Ondrej Paška: „Nepočítame so zdražovaním, naši odberatelia, ktorými sú prevažne hypermarkety, by nám vyššie ceny neakceptovali. Zvýšené náklady, ktoré nám spôsobuje drahší benzín a plyn, budeme musieť znášať sami, pôjdu na úkor zisku podniku.“ Väčšie podniky dokážu lepšie vykryť straty. Horšie sú na tom malé pekárne, preto sme oslovili aj Jána Bobra, majiteľa pekárne v Hriňovej. „Malé pekárne sa cenami výrobkov musia prispôsobiť väčším, aby obstáli v konkurencii. Keď náklady narastajú, tak nám zostáva minimálny zisk. Musíme hľadať nové zdroje. Prepúšťať zamestnancov nemôžeme, lebo by sme nedokázali vyrobiť dostatok výrobkov. Mnohí hľadajú rezervy na úkor kvality tým, že uberajú z výrobkov suroviny. To už nie je podnikanie ale živorenie,“ konštatoval.
Výrobcovia mlieka a mliečnych výrobkov pocítia benzínový šok dvojnásobne. Základnú surovinu musia vykúpiť a doviezť do výrobne, hotové výrobky potom rozviezť do predajní. Napriek tomu majiteľ Hriňovskej mliekárne Koliba Ján Malatinec tvrdí, že keby zvýšili ceny výrobkov, nepredajú ich. „Zvýšené náklady budeme musieť uhradiť z vlastných zdrojov,“ hovorí. Teda ak aj niektoré potravinárske podniky zvýšia ceny tak, ako to avizovali, budeme môcť siahnuť po potravinách výrobcov z nášho regiónu bez toho, aby sme zaplatili viac.
(schv)