Je to kamarátska výpomoc, aj dobrý marketingový ťah. Keď burčiak predáva herec, ľudia sa pristavia...
Za objemným sudom s pípou zvykne stáť na každom jarmoku. Herec Vladimír Rohoň, ktorý si sem odskakuje z javiska zvolenskej činohry. Zručne čapuje a šarmantne, s noblesou servíruje...
„Doteraz som vypil len dva deci – za obedom,“ ukazuje nám v piatok podvečer počas zvolenského jarmoku prázdny pohár vedľa seba. Tvrdí - burčiaku veľmi neublíži. „Rád ho okoštujem, ale s mierou. Aj keď je zdravý, veľa sa ho vypiť nedá. Mňa z neho hlava ešte nebolela.“ Rád si dá, hovorí, aj dobré víno, ale, priznáva, najviac zo všetkého miluje pivo, toho si dokáže dopriať.“ Za výčapným pultom vypomáha priateľovi. Pomáhať mu vraj chodí aj na jeho 40-hektárový vinohrad pri Rykynčiciach. „Do posilňovne nechodím, činky nedvíham, ale čerstvý vzduch a pohyb na ňom, to je moje.“ Nepovažuje sa za odborníka, vie však, kedy sa z hrozna v tekutom stave stáva burčiak, kedy rampáš. „Viem, čo všetko si žiada taký vinohrad. Viem naťahovať drôty, hnojiť, okopávať, orezávať... Ale odborník určite nie som,“ dodáva a začína čapovať ďalší pohár. Smädných je na jarmoku celý šor. (lbc)