Patrí medzi výrazné osobnosti slovenského hotelierstva. Narodil sa do hotelierskej rodiny a už ako dieťa vyrastal priamo v prostredí Hotela Poľana vo Zvolene, kde pracovali jeho rodičia.
„Pochádzajú z Kysúc a Považia, ale osud ich spojil a priviedol do Zvolena. V hoteli Poľana sme aj bývali, takže dianie v hoteli som nasával všetkými zmyslami už od malička,“ spomína JÁN KOLKUS, držiteľ ocenenia Hotelier roka 2023.
Aj keď bol podľa vlastných slov úplne normálne dieťa, život v hoteli ho formoval natoľko, že hotelierstvo bolo jasnou voľbou v jeho budúcej kariére.
Postupne prišla hotelová škola, prax a dnes, po mnohých zahraničných skúsenostiach, prestížny post riaditeľa v historickom kaštieli Château Bela, ktorý sídli v okrese Nové Zámky.

Zvolen je jeho domovom
Hoci sa narodil v Čadci, domovom sa mu stal Zvolen. Jeho rodičia pracovali v Hoteli Poľana a práve tam ich syn vnímal hotel ako živý organizmus, s vlastným rytmom a ľuďmi, ktorí ho tvoria.
V rozhovore si tiež prečítate:
- ako sa mu pracovalo v zahraničí,
- prečo svoju budúcnosť videl na Slovensku,
- prečo je hotel na juhu Slovenska taký vzácny,
- prečo je to na Slovensku náročné,
- alebo ako sa stať úspešným manažérom.
„Sledoval som všetky procesy, ľudí pri práci a fascinovalo ma to. Vždy som sa tam cítil ako doma,“ hovorí. Po detstve nasiaknutom hotelovým ruchom nasledovala hotelová akadémia v Žiari nad Hronom a ako sám hovorí, už nebolo cesty späť.
Zvolen zostal Kolkusovou základňou aj napriek cestám po svete. „Je to úžasné mesto. Rád si zájdem s priateľmi na kávu na námestie, na dobré jedlo alebo na prechádzku okolo Môťovskej priehrady,“ hovorí. Hrdosť na miesto, kde vyrástol, sa prelína celou jeho výpoveďou.
Deväť rokov v zahraničí
Manažérova profesijná dráha sa dlhé roky rozvíjala za hranicami. Pôsobil na Cypre, v Spojenom kráľovstve a v Afrike dokopy viac ako 9 rokov. Získal prax v rôznych klimatických, kultúrnych aj prevádzkových podmienkach, spoznal mentalitu zamestnancov a hostí z celého sveta.
„Sú to všetko obohacujúce a nezabudnuteľné skúsenosti, ktoré stále implementujem do svojej práce. Princípy sú všade rovnaké. Najdôležitejší je spokojný klient, ale samozrejme aj zamestnanci, bez ktorých by to nešlo,“ opisuje.

Hotelierstvo je podľa neho veľmi časovo a psychicky náročné povolanie tak v zahraničí, ako aj na Slovensku. „Rozdiely sú hlavne kultúrne a etické. Ako manažér musíte mať zručnosť motivovať zamestnancov, poznať ich mentalitu a vytvoriť prostredie, aby sa všetci cítili dobre a podávali maximálne výkony.“
Najsilnejšou školou bol podľa jeho slov kontinent plný kontrastov, farieb a emócií, kde viedol jeden z najluxusnejších rezortov sveta. „Afrika je úžasná. My Európania sa máme od lokálnych ľudí čo učiť, aj napriek tomu, že je to chudobnejšia časť sveta.“
Zároveň oceňuje ľahkosť a nadhľad, s akými tamojší ľudia pristupujú k životu. „Vždy majú úsmev na tvári, pomoc ostatným je pre nich samozrejmosť. Naučil som sa brať niektoré veci s nadhľadom a ľahkosťou, ako to robia Afričania.“ Tieto postoje si priniesol domov, hoci pripúšťa, že pri tejto rýchlej dobe to nie je vždy možné.
Keď sa vrátil na Slovensko...
Po rokoch na cestách sa Kolkus vrátil na Slovensko s jasnou víziou - zostať a pracovať na miestach, ktoré spájajú kvalitu, príbeh a potenciál.
„Slovensko je moja srdcová záležitosť a cítim sa tu najlepšie, už len kvôli našej kultúre a mentalite.“ Ešte pred príchodom do Château Bela stál pri otváraní rezortu Damián v Jasnej a napokon zakotvil na juhu Slovenska v historickom prostredí s noblesou a atmosférou, ktorá si ho získala hneď na prvý dotyk i pohľad.
„Château Bela je momentálne jeden z najlepších slovenských hotelov, ktorý získal aj ocenenie Najromantickejší hotel Európy. Mám rád neobyčajné hotely, kde sa spája luxus, história a neskutočne krásne prostredie. Château Bela toto všetko spĺňa, takže sa tu cítim ako ryba vo vode. Získal si ma hneď, keď som sem vkročil prvýkrát,“ opisuje generálny manažér.
Celok historického prostredia dotvára aj vlastná vinica, vínna pivnica a 28-hektárový park. „Pre mňa je najkrajší ten pokoj ďaleko od rušných ciest a atmosféra toskánskeho vidieka. Ak chcete skutočne zrelaxovať, toto miesto je to pravé.“ Jeho návrat na Slovensko jednomyseľne odsúhlasila aj jeho rodina. Ako hovorí, zo Château Bela je to bližšie ako z Afriky.
Hotelierstvo na Slovensku nie je jednoduché
Kolkus neprehliada, že hotelierstvo na Slovensku prechádza po pandémii náročným obdobím. „Záujem o túto prácu a motivácia novej generácie už nie je taká ako niekedy. Dnes hovorím, že hotel a gastro svet je skôr rehoľou, ktorú musíte milovať, inak v nej pracovať nemá význam.“
Ako cestu z krízy navrhuje dlhodobé opatrenia začínajúce už v školskom systéme a v rodinnom prostredí. „Malo by sa začať osvetou od základných škôl a neskôr to preniesť aj na stredné školy. Je dôležité, aby sa na školách zmenil systém vyučovania a začalo sa s novými trendmi. Malo by sa ísť s dobou a nevzdelávať deti, ako pred 20 rokmi,“ myslí si úspešný manažér.