Zvolen – Nízke ceny obilovín ovplyvňuje mimoriadne dobrá vlaňajšia úroda. Podľa odborníkov prekročila niekde desaťročné priemery. Ani tento rok nie sú výnosy zlé a obilovín je na trhu viac než dostatok. „S tohtoročnou žatvou by sme ako poľnohospodári mohli byť spokojní, ale...“ hovorí riaditeľ Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory vo Zvolene Ondrej Šmál. Časť vlaňajšej úrody ostala v skladoch a ovplyvňuje ceny. Zvýšená ponuka stláča ceny na hranicu rentabilnosti. Mnohí prichádzajú na to, že obilniny sa pomaly neoplatí pestovať. „Má to aj druhú stránku veci. Od roku 1992 sme znižovali stavy hovädzieho dobytka, aj ošípaných. Preto sa znížil dopyt po kŕmnom obilí. Ak sme v roku 1991 mali milión šesťstotisíc kusov hovädzieho dobytka, dnes máme 580 tisíc kusov. Ošípaných sme mali 2 700 000 a dnes je ich 2 400 000... V prvom rade potrebujeme oživiť výrobu,“ dodáva Ondrej Šmál. Podľa neho máme špičkové poľnohospodárske podniky, ktoré investovali do technologických zariadení. Je rozdiel, keď predáme tonu pšenice za tri tisícky alebo v mäse zhodnotíme niekoľkonásobne viac. Napriek prebytku, a lacnejšej pracovnej sile sa na Slovensko dováža aj mäso zo zahraničia. „Nízka mzda ešte neznamená nízke pracovné náklady. Máme družstvá, kde prepočítaná produktivita na jedného pracovníka dosahuje milión korún, no sú podniky, v ktorých je to iba štyristoosemdesiattisíc,“ dodáva riaditeľ komory. So stratou sa nedá robiť a je predpoklad, že niektorí výrobcovia znížia plochy obilovín. „Ostanú tí, ktorí to vedia robiť a vedia to zhodnotiť. Myslím si, že takáto transformácia nie je vec jednej sezóny. Všetci sa učíme... Tí, ktorí rezort riadia, by tieto kroky mali pozorne sledovať. Ak sme v rozhodovaní urobili chybný krok a zistili sme to včas, môžeme urobiť nápravné opatrenia,“ hovorí riaditeľ Šmál.
(ms)