ZVOLEN. „Na obedy miniem týždenne okolo 50 eur,“ hovorí Zvolenčan Adrián. Ľudí z roka na rok stoja obedové menu čoraz viac peňazí.
Tento trend pokračuje aj v roku 2025, a to aj napriek tomu, že DPH na jedlo konzumované v reštaurácii klesla na päť percent.
„Menučka“ sú obľúbené aj v takmer 40-tisícovom Zvolene, kde si ľudia majú naozaj z čoho vyberať, pretože prakticky už každá reštaurácia má v ponuke obedové menu. Niekde sa ľudia najedia za 7 eur, inde si siahnu do vrecka ešte oveľa hlbšie.
V roku 2019 pred pandémiou zaplatili ľudia na Slovensku za obed v priemere 5,73 eura. Z nami vybratých trinástich reštaurácií dnes vyšla priemerná cena obedového menu vo Zvolene na osem eur, čo je navýšenie o viac než dve eurá. V Banskobystrickom kraji podľa spoločnosti Edenred zaplatia ľudia za obed v priemere 8,36 €.
Za výrazným zdražovaním obedov na Slovensku za posledné roky môžeme podľa analytikov vidieť primárne rast cien potravín. Inflácia za posledných päť rokov vzrástla na 34 percent.

V článku sa dočítate:
- či môžeme očakávať ďalšie zvýšenie cien obedových menu,
- koľko peňazí minú na obedové menu niektorí Zvolenčania,
- ako vnímajú zdražovanie obedových menu niektorí Zvolenčania,
- porovnanie cien v 13 vybratých reštauráciách vo Zvolene a okolí
Zrejme príde k ďalšiemu zvyšovaniu cien
Zákazníci by podľa majiteľky jednej zo zvolenských reštaurácií mali rátať s ďalším možným zvyšovaním cien obedov.
„Treba rátať so zvýšením cien, ťažko však povedať, či u všetkých. Niekto to už možno urobil a niekoho to ešte čaká,“ povedala.
V prípade ďalšieho zdražovania sa môže zvýšiť počet ľudí, ktorí nebudú chodiť na obedy, prípadne si prestanú objednávať rozvozové menu. Už teraz si mnohí hlavný pokrm dňa pripravujú doma a ráno si ho so sebou zabalia do zamestnania.
„Každá akcia, v tomto prípade ďalšie zvýšenie cien, vyvolá reakciu. Keď to niekto s cenami prepáli, rýchlo to zistí, ale to sú vo všeobecnosti výhody a nevýhody trhovej ekonomiky,“ vyjadrila sa majiteľka zvolenskej prevádzky k tomu, či sa neobáva v prípade zvýšenie cien odlivu zákazníkov.

Niektorí v reštauráciách už obedujú menej
„Ešte pred dvoma rokmi či rokom som chodieval na obedy častejšie, ale ako stúpajú ceny všetkého, tak si to nemôžem dovoliť. Snažím sa navariť si cez víkend, aby som mal jedlo aspoň do stredy. Na obed zájdem maximálne dvakrát v týždni,“ netajil živnostník Milan.
Podobne je na tom aj ďalšia Zvolenčanka Mirka. „V poslednej dobe sa stravujem v reštauráciách výrazne menej, možno dva až trikrát do mesiaca. Okrem zvyšovania cien obedových menu, je za tým aj moja diagnóza. Som celiatička a v ponuke je pomerne malý výber jedál, ktoré vyhovujú mojím kritériám,“ prezradila.
Mladá Zvolenčanka minie priemerne na obedy mimo mesačne približne 30 eur. Cena obedových menu je podľa nej adekvátna vzhľadom k celkovému zvyšovaniu cien.
Zvyšovanie cien vníma a rozumie mu
Iné to je u zvolenského štyridsiatnika Adriána. „V reštauráciách obedujem skoro každý deň v týždni, a keď nejdem priamo do reštaurácie, obedy si občas objednávam. Pre mňa je obed príjemným spestrením pracovného dňa, preto, keď je možnosť, idem radšej priamo do reštaurácie,“ prezradil.
Zvyšovaniu cien „menučiek“ rozumie aj on. „Pri dnešných cenách potravín a prevádzkových nákladoch je ťažké udržať nízke ceny, ak to nemá ísť na úkor kvality,“ doplnil.