Stávajú sa obedové menu luxusom? Porovnali sme ceny v 13 zvolenských reštauráciách

Mnohí si obedy pripravujú už doma.

Spravili sme prehľad obedových menu v niektorých zvolenských reštauráciách.Spravili sme prehľad obedových menu v niektorých zvolenských reštauráciách. (Zdroj: koláž MY (zdroj foto: Stanislav Černák))

ZVOLEN. „Na obedy miniem týždenne okolo 50 eur,“ hovorí Zvolenčan Adrián. Ľudí z roka na rok stoja obedové menu čoraz viac peňazí.

Tento trend pokračuje aj v roku 2025, a to aj napriek tomu, že DPH na jedlo konzumované v reštaurácii klesla na päť percent.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Menučka“ sú obľúbené aj v takmer 40-tisícovom Zvolene, kde si ľudia majú naozaj z čoho vyberať, pretože prakticky už každá reštaurácia má v ponuke obedové menu. Niekde sa ľudia najedia za 7 eur, inde si siahnu do vrecka ešte oveľa hlbšie.

V roku 2019 pred pandémiou zaplatili ľudia na Slovensku za obed v priemere 5,73 eura. Z nami vybratých trinástich reštaurácií dnes vyšla priemerná cena obedového menu vo Zvolene na osem eur, čo je navýšenie o viac než dve eurá. V Banskobystrickom kraji podľa spoločnosti Edenred zaplatia ľudia za obed v priemere 8,36 €.

SkryťVypnúť reklamu

Za výrazným zdražovaním obedov na Slovensku za posledné roky môžeme podľa analytikov vidieť primárne rast cien potravín. Inflácia za posledných päť rokov vzrástla na 34 percent.

Mohlo by vás zaujímať Frekventovaná križovatka spôsobuje každodenné problémy. Mesto roky bojuje za jej premenu na kruhovú Čítajte 

Zrejme príde k ďalšiemu zvyšovaniu cien

Zákazníci by podľa majiteľky jednej zo zvolenských reštaurácií mali rátať s ďalším možným zvyšovaním cien obedov.

„Treba rátať so zvýšením cien, ťažko však povedať, či u všetkých. Niekto to už možno urobil a niekoho to ešte čaká,“ povedala.

V prípade ďalšieho zdražovania sa môže zvýšiť počet ľudí, ktorí nebudú chodiť na obedy, prípadne si prestanú objednávať rozvozové menu. Už teraz si mnohí hlavný pokrm dňa pripravujú doma a ráno si ho so sebou zabalia do zamestnania.

„Každá akcia, v tomto prípade ďalšie zvýšenie cien, vyvolá reakciu. Keď to niekto s cenami prepáli, rýchlo to zistí, ale to sú vo všeobecnosti výhody a nevýhody trhovej ekonomiky,“ vyjadrila sa majiteľka zvolenskej prevádzky k tomu, či sa neobáva v prípade zvýšenie cien odlivu zákazníkov.

SkryťVypnúť reklamu
Mohlo by vás zaujímať Stanicu z minulého storočia opravia. Jej súčasťou bude najväčšie parkovisko v meste aj nákupné centrum Čítajte 

Niektorí v reštauráciách už obedujú menej

„Ešte pred dvoma rokmi či rokom som chodieval na obedy častejšie, ale ako stúpajú ceny všetkého, tak si to nemôžem dovoliť. Snažím sa navariť si cez víkend, aby som mal jedlo aspoň do stredy. Na obed zájdem maximálne dvakrát v týždni,“ netajil živnostník Milan.

Podobne je na tom aj ďalšia Zvolenčanka Mirka. „V poslednej dobe sa stravujem v reštauráciách výrazne menej, možno dva až trikrát do mesiaca. Okrem zvyšovania cien obedových menu, je za tým aj moja diagnóza. Som celiatička a v ponuke je pomerne malý výber jedál, ktoré vyhovujú mojím kritériám,“ prezradila.

Mladá Zvolenčanka minie priemerne na obedy mimo mesačne približne 30 eur. Cena obedových menu je podľa nej adekvátna vzhľadom k celkovému zvyšovaniu cien.

SkryťVypnúť reklamu

Zvyšovanie cien vníma a rozumie mu

Iné to je u zvolenského štyridsiatnika Adriána. „V reštauráciách obedujem skoro každý deň v týždni, a keď nejdem priamo do reštaurácie, obedy si občas objednávam. Pre mňa je obed príjemným spestrením pracovného dňa, preto, keď je možnosť, idem radšej priamo do reštaurácie,“ prezradil.

Zvyšovaniu cien „menučiek“ rozumie aj on. „Pri dnešných cenách potravín a prevádzkových nákladoch je ťažké udržať nízke ceny, ak to nemá ísť na úkor kvality,“ doplnil.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CB87U na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 356
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 321
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 888
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 803
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 553
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 414
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 150
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 963
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 514
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 282
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 232
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 035
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 445
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 473
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Ilustračné foto

Skončil v rukách polície.


2

Niektoré príbehy sa začínajú potichu – v malej izbe, s vôňou prvej vlastnoručne napraženej kávy. Taký bol aj začiatok cesty Petra Szaba, dnes už známeho mena vo svete výberovej kávy.


Kaštiel zemianskej rodiny Bezeghovcov v roku 1940 a rybársky mlyn v roku 1950.

Patrili medzi najstaršie objekty v bývalých Rybároch.


Archívna fotografia výzdoby vo zvolenskej nemocnici z minulého roka.

Sestry prezradili ako sviatky prežívajú v práci a ako doma.


  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 963
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 514
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 282
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 232
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 035
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 445
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 473
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu