ZVOLENSKÁ SLATINA. Janka Tesák Potomová so svojou rodinou žije vo Zvolenskej Slatine a pracuje v štátnej správe ako kontrolórka. Známa však je najmä svojím cukrárskym umením, ktorým sa prezentuje v známej televíznej šou Pečie celé Slovensko.
Ako Janka prezradila, do súťaže ju dvakrát skúšal prihlásiť manžel, no nikdy dotazník nevyplnil až do úplného konca. Až však prišiel deň, kedy ho odoslala ona sama, aj keď predpokladala, že do výberu sa nedostane.
K pečeniu ju priviedla babka
Jankine korene siahajú na východné Slovensko a manželove do Banskej Štiavnice. Rozhodli sa usadiť na strednom Slovensku a byť na blízku svojim rodinám. Obaja pracujú pre štátnu správu a pre Janku sa stalo pečenie odreagovaním po ťažkej práci.
V rozhovore si tiež prečítate:
- ako sa Janka dostala k pečeniu,
- čo bola pre ňu najväčšia výzva,
- prečo sa venuje špeciálnemu pečeniu,
- alebo tiež, ako vníma samú seba na obrazovke.
Ak by ste si mysleli, že súťažiaca zo Zvolenskej Slatiny pečie odmalička, mýlite sa. K takejto záľube ju priviedla babka. „Razila teóriu, že dievča má vedieť variť a piecť keď sa vydá, má sa vedieť postarať o rodinu a svojho muža. Moja mamina je skvelá kuchárka, ale nerada pečie. No keď pečie, tak to stojí zato. U mojej babky si pamätám asi štyri koláče a vždy mi chutili, zdedila som po nej aj recepty,“ vysvetľuje Janka.
Netají sa tým, že jednoduché pečenie so spolužiakmi skúšali už na vysokej škole. „Boli to také hrnčekové recepty.“ Ešte pred desiatimi rokmi nevedela ako sa robí kysnuté cesto a ani to piškótové nebolo podľa jej predstáv.
„Keď som sa vydala, stále som myslela na tú moju babku, tak som si na Vianoce vypýtala robot a začala som skúšať. Prvé šišky boli extrémne tvrdé, možno by som s nimi aj niečo rozbila,“ smeje sa z prvých pokusov.
Časom však naberala skúsenosti aj prax a rúra bola zapnutá čoraz častejšie. „Hlavne počas tehotenstva a na materskej dovolenke som toho veľa vyskúšala. Keďže som aj perfekcionista, vždy som chcela, aby to nejako vyzeralo. Takže som sa postupne učila techniky ako zlepšiť aj vizuálnu stránku,“ vysvetľuje.
Umelecké vlohy získala po svojej mame, ktorá bola vychovávateľkou. „Mamka vie krásne kresliť a s mojou dcérkou často doma tvoríme, takže sa priúčam aj pri nej. Inšpirácie získavam z internetu alebo od garantov, ktorých sme mali v súťaži.“
Zo súťaže a natáčania mala rešpekt
Napozerané mala všetky predchádzajúce série a vždy sa pohrávala s myšlienkou, aké by to bolo stáť na druhej strane. „Nikdy som nemala odvahu prihlásiť sa. Bojím sa kamier a nerada sa na seba pozerám na obraze, vytvára mi to stres. Aj to bolo vidieť, keď som nervózna, tak počuť moju výraznú intonáciu. Keď začalo prihlasovanie do súťaže, všetci známi mi posielali odkaz na dotazník a podporovali ma, aby som to skúsila,“ hovorí Janka.
Po odoslaní prihlášky to Janke z hlavy „vyšumelo“ až pokým jej nezazvonil telefón. „Mali sme najprv rozhovor, potom prišlo pozvanie na konkurz, kde sme stretli aj porotkyne. Mali sme so sebou priniesť už niečo napečené a v ďalšom kole nám dali prvú technickú výzvu. Mala som strašný stres, za istý čas sme mali upiecť zákusok, bol to najprv šok, no skúšali, čo zvládneme,“ opisuje prvé momenty.
Sama sebe pripadala ako uzlík nervov a že situácie rieši chaoticky. „Robila som veľa chýb, podobných, ako keď mi napríklad zamrzol v jednej epizóde celý korpus, ale stihla som to dokončiť. Na moje prekvapenie, celkom dobre som sa pri kamerových skúškach umiestnila, no aj tak som si myslela, že ma nevyberú. Finálny výber spočíval aj na základe práce s kamerou,“ vysvetľuje.
Prvé kastingy navštívili desiatky súťažiacich, z ktorých napokon vybrali dvanásť finalistov. Točenie prebiehalo na jar a Janka ho musela skĺbiť s rodinou, prácou aj cestovaním.
„Celý tím bol výborný, pomáhali nám, v čom sme potrebovali. Naša garantka Natacha Pacal bola skvelá, vždy poradila, keď sme potrebovali. Bol tam aj Miňo Macuľa, víťaz prvej série, aj on nám pomáhal a napríklad pre nás chystal suroviny.“
Vzájomná podpora aj nové priateľstvá
Desiatky receptov, stovky ingrediencií, dvanásť súťažiacich a hodiny pred kamerou. Aj také je natáčanie obľúbenej relácie. „Natáčanie bolo náročné a vyčerpávajúce, ale úžasné. Aj napriek tomu to určite neľutujem. Celý kolektív bol ústretový a snažili sa nám vyhovieť, ako sa len dalo. Všetko sa to na obraz ani nezmestilo, často nie je vidieť, ako veľmi sme si pomáhali, ale naozaj sme boli dobrý tím,“ opísala.
Navzájom si vymenili nielen recepty, ale aj rôzne postrehy a skúsenosti. „Radili sme si, čo so zrazeným krémom alebo zlým postupom. Aj teraz sme stále v kontakte. Poradili nám aj porotkyne a naviedli nás na iné nápady,“ dodáva.
Jankina nočná mora aj nové recepty
Súčasťou súťaže je predvádzanie súťažných receptov, inovatívne postupy, originálne zdobenie, ale aj technické výzvy, ktoré je potrebné splniť podľa pokynov porotkýň, a na čas. Jedným zo sladkých pokušení bol aj tradičný trdelník, ktorý sa pre Janku stal nočnou morou.
„Robila som ho niekoľkokrát aj doma, raz mi to vyšlo, ale v relácii mi to vyšlo iba z časti, nebola som veľmi spokojná s mojím výsledkom. Nemali sme na pečenie klasické drevené trdlá, ale kovové, čiže aj keď sme mali tradičný recept, cesto sa nám začalo oddeľovať,“ dopĺňa.
Aj keď nie všetko prebiehalo podľa jej predstáv, v niektorých kolách dominovala práve jej šikovnosť. Bolo to tak aj pri pečení tyčiniek s paprikovou omáčkou. Ako priznala, skúšala ich už aj doma, no v inej podobe.