ŽIAR NAD HRONOM. Je iba študentom gymnázia a víziu svojej budúcnosti má jasnú. Rodinná tradícia ho priviedla k originálnemu nápadu, s ktorým sa mu značne začalo dariť.
Budúci maturant Patrik Hrabaj má iba 18 rokov, no plán podnikania uchopil za pačesy a kráča ďalej svojou cestou. Pridali sa k nemu rovesníci a spolužiaci Matej Ťahúň, Matej Kret a Matúš Fajčík, s ktorými spoločne vytvoril značku Lovatea.

Patrik sa rozhodol vstúpiť do podnikateľského inkubátora Rozbehni sa!, ktorý funguje pod záštitou Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja a podporuje rozvoj podnikavosti na stredných školách v celom regióne.
Neváhal a svoje poznatky začal využívať aj v praxi. Štvorica mladých mužov sa pustila do spoločného biznis plánu, ktorý začína naberať na obrátkach.
V rozhovore si tiež prečítate:
- Čo bolo pri realizácii najťažšie,
- ako prebieha výroba,
- v čom sa líši v porovnaní s ostatnými čajmi,
- alebo aké majú študenti plány do budúcnosti.
Od nápadu k realizácii
„Keď bol nápad na stole, bolo treba ho rozbehnúť a posunúť ďalej. Ako mladý človek som zo začiatku netušil, ako na to. Tu som za pomoci profesionálnych mentorov prešiel základnými procesmi podnikateľských začiatkov, ako sú napríklad zákaznícky prieskum, biznis plán, založenie vlastného tímu, prezentovanie nápadu či budovanie predajného webu,“ začal s rozprávaním Patrik.
„Potom ale nastala tá náročnejšia časť spojená s legalitou, hygienou a priestormi. Nakoniec sme sa prebili aj cez tieto prekážky, aj za pomoci našej pani riaditeľky, ktorej v mene celého tímu ďakujem,“ doplnil.

Priznáva, že financovanie je zatiaľ náročnejšie. S výdavkami im pomohli podporné granty, ktoré sa im podarilo získať, no do podnikania vkladajú najmä svoje prostriedky.
„Nápad sme prezentovali na krajskom finále inkubátora Rozbehni sa!, na Festivale podnikavosti v Banskej Bystrici. Skončili sme vtedy ako víťazi a odniesli sme si aj grant 300 eur. Druhá prezentácia bola na celoslovenskom finále Rozbehni sa!, kde sme taktiež vyhrali a odniesli si 400 eur,“ vysvetlil.
Bylinky má v génoch
Bylinkárstvo sprevádza celú Patrikovu rodinu. Niet divu, že jeho nápad uberal tým istým smerom. „Môj prastarký Ján Hrabaj z Hronskej Dúbravy bol svojho času uznávaný bylinkár a ľudový liečiteľ. Táto tradícia sa dedila z generácie na generáciu a dostala sa až na mňa. Ja som v nej hrdo pokračoval,“ opísal s tým, že sa snažil o inovácie, ktoré sa časom pretavili do reálnych kontúr.
Tím Lovatea kombinuje pôvodné ľudové receptúry Patrikovej rodiny, kvalitný slovenský med a čerstvý citrón, ktoré premieňajú do prémiovej čajovej kapsuly.