Tradičná chuť Hontu: Porotu zaujala maslenica aj sobášnica

Pripravili viac ako dvadsať jedál.

(Zdroj: Mária Slúková)

DUDINCE. Presne 23 jedál pripravili súťažiaci na Tradičnej chuti Hontu, ktorá sa tentoraz konala v Dudinciach. Okrem poroty z nich mohli ochutnať aj návštevníci podujatia.

Zámerom akcie je podporovať tradície vidieckej kuchyne a zachovať senzorické vlastnosti regionálnych jedál a nápojov. Už trinásť rokov za ňou stojí občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pri aktuálnom ročníku ako spoluorganizátor pomohla Oblastná organizácia cestovného ruchu Dudince, Okresná organizácia Jednoty dôchodcov Krupina a aj obce a mestá regiónu Hont. Odborným garantom ako po iné roky bola Slovenská poľnohospodárska univerzita Nitra a Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie Košice.

SkryťVypnúť reklamu

Tradičná chuť Hontu sa zakaždým koná na inom mieste. „Nultý ročník súťaže bol v Litave, posledný sa konal v Beluji ešte v roku 2019. Ďalšie prerušila pandémia,“ pripomenula Mária Slúková z prípravného výboru.

Prečítajte si aj Johnny Depp na Slovensku: Kam príde? Banskobystrický amfiteáter prerábajú Čítajte 

Súťažiť mohli jednotlivci alebo dvojčlenné skupiny, variť mohli najviac dve jedlá. Určené kategórie stanovili, čo presne sa bude variť. Mohli to byť múčne, vaječné, mliečne, mäsové, zeleninové a ovocné jedlá a polievky.

Do súťaže sa prihlásili ľudia z Ladzian, Cerova, Krupiny, Senohradu, Litavy, Beluja, Sebechlieb, Kráľoviec-Krnišova aj z Dudiniec.

Zo štyroch mäsových jedál chutil porote najviac zajac na smotane. Z vaječných jedál ju zaujala maslenica. Medzi najlepšie zeleninové jedlá patrili zemiaky s cibuľou v cestíčku. Aj polievky mali svoju víťazku, súťažiaci ju pomenovali sobášnica.

SkryťVypnúť reklamu

Z múčnych jedál získali najviac bodov makové šklbance.

Súťažiacim aj návštevníkom dobre padlo na letnom amfiteátri, kde sa súťaž konala, pozrieť si aj pestrý kultúrny program prevažne na ľudovú a folklórnu nôtu.

Autor: Jozef Golian

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 834
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 349
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 706
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 030
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 880
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 541
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Podujatia pre návštevníkov začne počas leta organizovať detvianske Komunikačné Centrum.

Budú v nej organizovať podujatia.


TASR
Divadlo stále prechádza rekonštrukciou.

Diváci ju uvidia až v novej sezóne.


Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Prírodné lezecké centrum vzniklo pri Kolibe u Rytiera pod Pustým hradom.

Z lesa vedie trasa, ktorú si zamilujú rodiny, aj horolezci.


1

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu