Dubové – Záhrady v Dubovom a okolí sú bohaté na ovocie. A tak sa pred 40 rokmi rozhodli, že v Dubovom postavia pálenicu. Prosperovala. Boli roky, keď sa v nej pracovalo deň-noc a z medených rúrok natieklo do fliaš až 37 000 litrov pálenky. V posledných rokoch sa situácia zhoršila. Obec nemala peniaze na prevádzku, ani na rekonštrukciu strojného vybavenia a tak sa rozhodla prijať ponuku Pavla Kallacha, ktorý pálenicu odkúpil. „Dnes ročne vypálime okolo 6 000 litrov 50-percentného alkoholu,“ porovnáva s minulosťou. „Záleží od úrody ovocia. Vlani bola slabšia, teraz sa ukazuje lepšia, hoci čerešne vymrzli. V týchto dňoch je pálenica uzavretá, zaplombovaná colníkmi. Otvoríme ju pred začiatkom sezóny, čiže okolo 1. septembra. Povolenie na prevádzkovanie pálenice udeľuje ministerstvo pôdohospodárstva. Predtým sme patrili pod daňové riaditeľstvo, vlani sme prešli pod colnú správu. Predpisy sú prísne. My si vedieme presnú evidenciu. Tri dni pred tým, ako k nám zákazník dovezie kvas, musíme to faxom nahlásiť colníkom. Na rodinu sa môže vypáliť maximálne 60 litrov 50-percentnej pálenky z ovocia. Pálenie z raže je zákonom zakázané.“ Vypálenie litra vyjde zákazníka takmer na stovku, z čoho dve tretiny tvorí spotrebná daň. Pálenica na Dubovom, jediná v okrese, slúži predovšetkým obyvateľom z dedín od Budče po Babinú, ale prídu aj z iných miest. Napríklad jeden Bystričan si nosieva vypáliť malinovicu. Ale to je viac-menej rarita. Najviac ide slivovica, hruškovica a marhuľovica. „Podľa kvasu viem, čo z toho bude. Ak niekto pridá cukor, natečie mu síce viac, ale kvalita je horšia,“ vysvetľuje nám Pavel Kallach postup pálenia. „Máme 200-litrový kotol. Kúrime iba drevom. Jedno pálenie trvá tri až štyri hodiny, prepaľujeme dvakrát, zákazník je pri tom, takže sám vidí, čo mu natečie. Zo sto litrov kvasu to býva tak osem litrov 50-percentnej pálenky. U sliviek pri dobrej cukornatosti to môže byť o dva i tri litre viac.“
Na chode pálenice sa prejavuje nielen úroda ovocia, ale aj pálenie podomácky, načierno. Pavel Kallach víta aktivitu colníkov, ktorí sa snažia odhaliť nelegálnu výrobu alkoholu. „Sú rodiny, ktoré sa tým živia. Počul som o prípadoch, keď si niekto objednal celý kamión raže. Nejde iba o to, že sa rožovka páliť nesmie, ale sú to veľké straty pre mňa ako podnikateľa, ktorý dodržiava zákony a predovšetkým pre štát, ktorý takto prichádza o milióny korún. Pálenie načierno je trestným činom a koho prichytia, môže dostať pokutu až milión korún. Ak sa toho chytí exekútor, môže človek prísť aj o strechu nad hlavou, o dom. Mýli sa ten, kto si myslí, že si môže napáliť pre vlastnú potrebu. Aj to je protizákonné. Treba tiež zdôrazniť kvalitu, lebo pri domácom pálení zostáva v pálenke metylalkohol. My ho odstránime. Kto si raz dá urobiť pálenku u nás, už viac nebude doma páliť, lebo takú kvalitu nemôže dosiahnuť,“ dodáva Pavel Kallach. Podľa neho pohárik – dva dobrej slivovice pred obedom nezaškodí. „My, Slováci, sme naučení na mastné jedlá, ktoré nám takto ľahšie zídu dolu hrdlom, aj ich bez problémov strovíme. Ale slivovica by mala aspoň rok postáť. Ja som pil už aj dvadsaťpäťročnú.“
Jozef SLIACKY