Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Podkonický o MS v Rige: Doberali sme si Šatana, aby sa obliekol a švihol to pod vyrážačku

Veľký rozhovor s Andrejom Podkonickým nielen o svetovom šampionáte.

Tréneri slovenskej reprezentácie počas jedného z tréningov na MS v RigeTréneri slovenskej reprezentácie počas jedného z tréningov na MS v Rige (Zdroj: TASR)

ZVOLEN. Zvolenský hokej mal počas nedávneho svetového šampionátu v Rige zastúpenie nielen na ľade, ale aj na trénerskej lavičke. Jedným z asistentov Craiga Ramsaya bol Andrej Podkonický.

Bývalý útočník, ktorý sa svojho času predstavil aj v NHL, navyše dostal počas šampionátu ponuku od Miroslava Šatana, ktorá sa neodmieta. Stal sa hlavným trénerom reprezentačnej dvadsiatky.

S dobre naladeným Andrejom Podkonickým sme sa porozprávali pri rannej káve na zvolenskom zimáku. Dopodrobna sme prebrali nedávne MS, jeho novú misiu pri junioroch a budúcnosť v HKM Zvolen.

SkryťVypnúť reklamu

Šampionát v Rige bol pre vás druhým v úlohe asistenta reprezentačného trénera. Tieto MS však boli ovplyvnené pandémiou. Ako to vyzeralo v praxi?

Do bubliny sme v podstate nastúpili už v Piešťanoch počas prípravy na MS: Mali sme vlastný hotel, mohli sme síce ísť von, ale museli sme dodržiavať prísne kritériá, pravidelne nás testovali.

Po prílete do Rigy to bolo to isté. V úvode bol každý dva a pol dňa len na svojej izbe. Testovali nás, nemohli izbu sme nemohli opustiť, nosili nám tam aj jedlo. Na izbách bol každý sám. Potom už mohli chalani vyjsť z izby, mohli sa navštevovať.

Ubytovaní sme boli vo veľkom a krásnom hoteli, ktorý mal tuším 24 poschodí. Každé mužstvo malo svoje poschodie, rúška boli samozrejmosť. Okrem izieb, sme mali k dispozícii dve miestnosti na jedenie, spoločenskú miestnosť a jednu na mítingy a voľnočasové aktivity. Z hotela sme nemohli vôbec vyjsť von, iba do autobusu, keď sme šli na štadión. Oba zimné štadióny boli vedľa seba.

SkryťVypnúť reklamu

To muselo byť náročné najmä pre chalanov...

Pre trénerov to bolo v pohode. Boli sme dosť zaneprázdnení. Pre hráčov to veruže bolo náročné. Hlavne večerné zápasy. Mali sme síce rozkorčuľovanie o 10:00 hod., ale potom si neviem predstaviť celý deň, že by som musel byť len na izbe, nemohol sa ísť prejsť vonku. Raz sme však šli autobusom mimo Rigy, kde nám pripravili stan, spravili nám hamburgery.

Mohlo by vás zaujímať Daniel Babka spomína na bohatú kariéru. Najlepšie si zarobil vo Zvolene Čítajte 

O týchto MS môžeme hovoriť ako o úspešných. Po 8 rokoch sa Slovensko dostalo do štvrťfinále, navyše zanechalo výborný herný dojem. Ako hodnotíte tento šampionát s odstupom času?

Postúpiť po ôsmich rokoch do štvrťfinále bol veľký úspech. Mužstvo bolo mladé a neskúsené, mali sme tam 12 nováčikov. O to to bolo cennejšie, že to dokázali práve títo chalani. Počas predošlých rokov sme mali na MS viac skúsených hráčov v tíme a nepodarilo sa nám postúpiť do štvrťfinále. A mladí to dokázali.

SkryťVypnúť reklamu

Slovensko vďaka chalanom opäť žilo hokejom... Vnímali ste podporu od fanúšikov?

Áno. Videli sme aj nejaké videá, ktoré posielali fanúšikovia. MS ale vždy pohnú Slovenskom. Po príchode nás prijal premiér Heger.

Tréner Ramsay sa nebál vziať na záverečný turnaj mladíkov ako Šimon Nemec, Juraj Slafkovský, Samuel Kňažko, ktorí sa ukázali vo vynikajúcom svetle. Ako hodnotíte tento krok?

Vďaka tomu, že sa nevypadávalo, mohli sme vziať aj týchto mladíkov. Je super, že Craig si to vzal na seba a dal šancu týmto mladým hokejistom. Jedine takto sa môžeme posunúť, keď mladí chalani dostanú takúto šancu a získajú skúsenosti na veľkom turnaji. Posunie ich to v kariére a pomôže to slovenskému hokeju. Pomaly už začíname vychovávať mladé talenty, ako sú oni.

Vrátim sa k pár veciam na MS. Pri vysokej prehre so Švajčiarmi sa pýtala zmena gólmana. Craig Ramsay sa priznal, že mu to úplne vyfučalo z hlavy, lebo riešil mnoho iných vecí. Vy ako asistenti ste mu to nenavrhovali, aby šiel do brány Húska?

Prvých 20 minút proti Švajčiarom bolo pre nás veľmi dobrých. Dostali sme blbý gól v oslabení, na konci prvej tretiny rozhodla malá chybička, po ktorej sme urobili faul a potom už prišli aj ďalšie góly v našej sieti. Po dvoch tretinách bolo 0:4. Spoločne s Jánom Pardavým a Michalom Handzušom sme sa o tom bavili aj s trénerom brankárom Petrom Kosom, že máme ďalší dôležitý zápas s Dánskom.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C82FR na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M82FR na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Zázračná škola so zelenou strechou
  2. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  10. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 987
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 242
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 106
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 353
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 210
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 423
  7. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 321
  8. Po Slovensku na motorke 5 555
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 5 141
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 053
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Ján Mucha v relácii MY športujeme.

Pozrite si exkluzívny rozhovor v relácii MY športujeme.


3 h
ilustračné foto

Letnú sezónu odštartovali prví na Orlíku.


a 1 ďalší 12 h
Vizualizácia rekonštrukcie od spoločnosti Natul.

Na rokovací stôl sa vracia aj kontroverzná téma Barín.


13 h
Spoplatnená je zatiaľ centrálna mestská zóna.

Parkovacie aj rezidentské karty sú naďalej platné.


17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Podobné prípady sa stali na viacerých miestach Slovenska.


23 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


18 h

Osoba na 15 metrov štvorcových už nie je limitom pre prevádzky v zelených a žltých okresoch.


TASR 14. jún

Už ste čítali?