Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

Po „športovcoch“ sa len tak zaprášilo

Ľudia čoraz viac pýtajú či masť, či škvarky, hovorí mäsiarsky fachman Vlado Mika.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: Ján Krošlák)

PLIEŠOVCE. Mäsiarsky fachman Vlado Mika sa v Pliešovciach teší povesti odborníka naslovovzatého.

A tak každý druhý rok, keď sa v priestore pred tamojším Spoločenským domom Družba chystá obecná zabíjačka, stojí už dávno pred jej februárovým termínom v pozore, očakávajúc telefonát starostu Štefana Sýkoru.

Kto vie, ten vie – aj pri zabíjačke

Táto šablóna sa neporušila ani v týchto dňoch, keď obec doteperila z nitrianskych dolniakov šesť bravčových polovičiek a ich spracovanie zverila do Mikových rúk.

Vlado je zaujímavá persóna. Žije na rodinnom statku zhruba tri kilometre nad obcou pod Javorím v časti zvanej Za mlyn, kde na obligátnu zákaľačku čaká ešte poltucet ošípaných i sedem bujakov a kde obhospodaruje zdedené „zeme“. No ako zabíjačkový expert musí počítať s tým, že víkend čo víkend sa venuje tomuto hobby aj u iných spoluobčanov, ktorí ešte nezanevreli na chov domácich sviniek.

Skryť Vypnúť reklamu

Nám prezradil, že ho v najbližších týždňoch čaká ešte osem zabíjačiek a oslovili ho aj z okolitých obcí. Do Veľkej noci má o zábavu postarané, zavše dokonca aj v nedeľu. A to ešte stíha chodiť aj do zamestnania vo Zvolene...

Vráťme sa však pred Družbu, dejisko zaužívaného rituálu. Na trojnožke visiace bravčové „polky“ sa dlho na mrazivom slniečku neohriali.

Oddeliť hlavu, lopatku, krkovičku, karé, rebrá, aby zostalo visieť len stehno, je pre Mikov tím – tvorí ho syn Vlado, inak pracujúci v mäsokombináte v Rakúsku, a Jano Paľov zo Zaježovej – hračka.

Nasleduje vykostenie a úprava, spracovanie do klobás a huriek (aj hlava), kým rebrá putujú na pekáče a koštiale do kapustnice – originál zabíjačkovej, nie tej páračkovej, aká sa v Pliešovciach varí na fašiangy pre onakvejších fajnšmekrov – ktorú v troch kotloch pripravovali gazdinky.

Skryť Vypnúť reklamu

Podsádlová masť sa vypraží na cibuľke a zomelie sa do huriek. Využije sa všetko, nazmar nevychádza vonkoncom nič.

Ako skvelý pomocník sa ukázal veľký robot v kuchyni spoločenského domu, zakúpený starostom, na ktorom mikovci po prvýkrát mleli aj miešali mäso, čo im uľahčilo celú prípravu. To sa potom plnilo!

Mika verí v renesanciu tradičných zabíjačiek

„Tieto jatočné svinky sú pre nás malina,“ uchechtával sa popod fúz Vlado Mika. „V našom žargóne sú to športovci, lebo sú štíhle, nie ako tie gazdovské, ktoré sa vykŕmia aj na 240 kilogramov.

Domáca svinka je skrátka iná, mastnejšia, inak kŕmená ako vo veľkochove. Ale podľa mňa sa to raz vráti, lebo ľudia čoraz viac pýtajú či masť, či škvarky. Z týchto jatočných sa masti nedočkáte, ani slaninky, akurát tak na halušky, viac z nich nedostanete.“

Skryť Vypnúť reklamu

Pre húf záujemcov o tieto dobroty bolo pripravených 400 predajných lístkov na porcie zabíjačkových špecialít. Kapustnica, jaternica, klobáska, len sa tak po nich zaprášilo. Nechýbalo však ani hriatô, varené vínko, fašiangové šišky, pagáče, k tomu kamarátske stretnutia, to všetko korunované ľudovou zábavou, podfarbenou ľúbivými tónmi ľudovej hudby Javorinka.

Nuž, je známe, že Pliešovce sú obcou, ktorú zdobia viaceré piliere tradičnej ľudovej kultúry, svojím významom presahujúce rámec jej chotára. Na vrchole stoja Podjavorské folklórne slávnosti a Deň sv. Huberta, no obecná zabíjačka im poriadne šliape na päty. A to je dobre.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 18 282
  2. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 16 467
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 046
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 635
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 402
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 8 092
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 7 057
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 876
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 779
  10. Na Slovensko prišlo výnimočné dielo s posolstvom ľudskosti 4 470
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Podujatia

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Fašiangy

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Očkovať bude aj nemocnica vo Zvolene

Nemocnica už zaočkovala svojich zamestnancov.

Nemocnica už zaočkovala svojich prvých zamestnancov.

Vo Zvolene objavili nelegálnych migrantov

Prednedávnom objavili cudzincov aj v okrese Krupina.

Rapčan ostáva v MFK Zvolen, otázkou je dokedy. Ako to vyzerá s posilami?

Zmapovali sme aktuálnu situáciu v klube MFK Zvolen.

Hráči MFK Zvolen - ilustračné

Nový urgentný príjem nemocnice majú otvoriť v lete

Do novej techniky doteraz investovali takmer 1,5 milióna eur.

Nový urgentný príjem nemocnice.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kotleba v Trenčíne: Prvý incident Lučanského nebol pokusom o samovraždu (+FOTO)

Previerka v trenčianskej väzenskej nemocnici trvala viac ako päť hodín.

Svrčinovec ráno opäť upchali kamióny

Po spustení diaľničného úseku D3 Čadca,Bukov – Svrčinovec sa ľudia tešili, že kolónam odzvonilo. Dnešné ráno ich presvedčilo o opaku.

FOTO: Kysuce pod bielou pokrývkou

Zo snehu sa tešia najmä deti.

Majiteľ Detvy o prestupe Gašpara, derby so Zvolenom, ambíciách, či zlej finančnej situácii

Majiteľ Tipos extraligovej Detvy Róbert Ľupták v exkluzívnom rozhovore pre týždenník MY hovorí o radostiach, ale aj starostiach v aktuálnej sezóne.

Už ste čítali?