Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Po „športovcoch“ sa len tak zaprášilo

Ľudia čoraz viac pýtajú či masť, či škvarky, hovorí mäsiarsky fachman Vlado Mika.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: Ján Krošlák)

PLIEŠOVCE. Mäsiarsky fachman Vlado Mika sa v Pliešovciach teší povesti odborníka naslovovzatého.

A tak každý druhý rok, keď sa v priestore pred tamojším Spoločenským domom Družba chystá obecná zabíjačka, stojí už dávno pred jej februárovým termínom v pozore, očakávajúc telefonát starostu Štefana Sýkoru.

Kto vie, ten vie – aj pri zabíjačke

Táto šablóna sa neporušila ani v týchto dňoch, keď obec doteperila z nitrianskych dolniakov šesť bravčových polovičiek a ich spracovanie zverila do Mikových rúk.

Vlado je zaujímavá persóna. Žije na rodinnom statku zhruba tri kilometre nad obcou pod Javorím v časti zvanej Za mlyn, kde na obligátnu zákaľačku čaká ešte poltucet ošípaných i sedem bujakov a kde obhospodaruje zdedené „zeme“. No ako zabíjačkový expert musí počítať s tým, že víkend čo víkend sa venuje tomuto hobby aj u iných spoluobčanov, ktorí ešte nezanevreli na chov domácich sviniek.

Skryť Vypnúť reklamu

Nám prezradil, že ho v najbližších týždňoch čaká ešte osem zabíjačiek a oslovili ho aj z okolitých obcí. Do Veľkej noci má o zábavu postarané, zavše dokonca aj v nedeľu. A to ešte stíha chodiť aj do zamestnania vo Zvolene...

Vráťme sa však pred Družbu, dejisko zaužívaného rituálu. Na trojnožke visiace bravčové „polky“ sa dlho na mrazivom slniečku neohriali.

Oddeliť hlavu, lopatku, krkovičku, karé, rebrá, aby zostalo visieť len stehno, je pre Mikov tím – tvorí ho syn Vlado, inak pracujúci v mäsokombináte v Rakúsku, a Jano Paľov zo Zaježovej – hračka.

Nasleduje vykostenie a úprava, spracovanie do klobás a huriek (aj hlava), kým rebrá putujú na pekáče a koštiale do kapustnice – originál zabíjačkovej, nie tej páračkovej, aká sa v Pliešovciach varí na fašiangy pre onakvejších fajnšmekrov – ktorú v troch kotloch pripravovali gazdinky.

Skryť Vypnúť reklamu

Podsádlová masť sa vypraží na cibuľke a zomelie sa do huriek. Využije sa všetko, nazmar nevychádza vonkoncom nič.

Ako skvelý pomocník sa ukázal veľký robot v kuchyni spoločenského domu, zakúpený starostom, na ktorom mikovci po prvýkrát mleli aj miešali mäso, čo im uľahčilo celú prípravu. To sa potom plnilo!

Mika verí v renesanciu tradičných zabíjačiek

„Tieto jatočné svinky sú pre nás malina,“ uchechtával sa popod fúz Vlado Mika. „V našom žargóne sú to športovci, lebo sú štíhle, nie ako tie gazdovské, ktoré sa vykŕmia aj na 240 kilogramov.

Domáca svinka je skrátka iná, mastnejšia, inak kŕmená ako vo veľkochove. Ale podľa mňa sa to raz vráti, lebo ľudia čoraz viac pýtajú či masť, či škvarky. Z týchto jatočných sa masti nedočkáte, ani slaninky, akurát tak na halušky, viac z nich nedostanete.“

Skryť Vypnúť reklamu

Pre húf záujemcov o tieto dobroty bolo pripravených 400 predajných lístkov na porcie zabíjačkových špecialít. Kapustnica, jaternica, klobáska, len sa tak po nich zaprášilo. Nechýbalo však ani hriatô, varené vínko, fašiangové šišky, pagáče, k tomu kamarátske stretnutia, to všetko korunované ľudovou zábavou, podfarbenou ľúbivými tónmi ľudovej hudby Javorinka.

Nuž, je známe, že Pliešovce sú obcou, ktorú zdobia viaceré piliere tradičnej ľudovej kultúry, svojím významom presahujúce rámec jej chotára. Na vrchole stoja Podjavorské folklórne slávnosti a Deň sv. Huberta, no obecná zabíjačka im poriadne šliape na päty. A to je dobre.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  2. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  3. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  4. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  7. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  8. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  9. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  2. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  3. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  4. Václav Vydra: Ako nedostať pokutu v úseku kde je meraná rýchlosť
  5. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  6. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  7. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  8. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  9. Stiahnite si stovky e-kníh
  10. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 10 528
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 626
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 139
  4. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 6 639
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 539
  6. Stiahnite si stovky e-kníh 3 616
  7. Crème de la crème po slovensky 3 253
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 3 030
  9. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 2 990
  10. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 916
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Nový urgentný príjem s expektačnými lôžkami.

Z provizórnych priestorov presťahovali urgent do novostavby.


40m
Tragédia na R1 pri Novej Bani.

Polícia radí, čo robiť, keď sa vás sklame auto na diaľnici.


ROS 3 h
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Pozrite si MY športujeme.


7 h
Smrteľná nehoda na R1 pri Novej Bani.

Chodec zrážku s autom neprežil.


ROS 18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Tragická dopravná nehoda uzatvorila rýchlostnú cestu. Policajti pripomínajú, čo robiť, ak vás na diaľnici sklame auto.


a 1 ďalší 19 h

Obcou na Záhorí sa prehnala smršť. Starý kostol náporu vody odolal.


22. jún

Američania skupujú drevo v celej Európe, výsledkom je cena, ktorá likviduje slovenský drevospracujúci priemysel.


21. jún

Na lúkach v obci Bolešov v Trenčianskom kraji uhynulo 67 kusov hovädzieho dobytka.


TASR 22 h

Už ste čítali?