Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Prvá slovenská kuchárska kniha má vernú kópiu

Kniha ponúka recepty na „pečienku s vrchného šialu“, „čvíkoty na pečienku“ či „jemný orešník“.

Verná kópia prvej slovenskej kuchárskej knihy, ktorú vydala Terézia Vansová. Verná kópia prvej slovenskej kuchárskej knihy, ktorú vydala Terézia Vansová. (Zdroj: TASR)

ZVOLEN. Recepty na "pečienku s vrchného šialu", "čvíkoty na pečienku" či "jemný orešník", to je len zlomok návodov na prípravu tradičných jedál, ktoré pred rokmi v prvej slovenskej kuchárskej knihe vôbec zostavila Terézia Vansová.

Táto unikátna kuchárska kniha plná tradičných receptov sa vďaka občianskemu združeniu KUL-TUR Zvolen dočkala svojho ďalšieho vydania ako faksimile, teda v podobe, v akej vyšla v pôvodnom vydaní.

Zástupca združenia Jozef Poliak priblížil, že kuchárska kniha Terézie Vansovej vyšla prvýkrát v roku 1914. Obsahovala viac ako 900 receptov gazdiniek z konca 19. storočia a začiatku 20. storočia.

Skryť Vypnúť reklamu

"Vansová ich zozbierala po celom Hornom Uhorsku. Kniha odzrkadľovala stravovacie návyky ľudí z nižšej spoločenskej triedy, ale aj vtedajšej smotánky," priblížil Poliak.

Neskôr vyšla v niekoľkých vydaniach a najmä v medzivojnovom období sa podľa nej v slovenskej kuchyni riadili ďalšie generácie žien a mužov. Poliak podotkol, že naposledy vyšla v reedícii v 90. rokoch 20. storočia. Aktuálne vydanie sa rozhodli vydať v rovnakej podobe, v akej kuchárska kniha vyšla v roku 1930 u nakladateľa a kníhkupca F. Klimeša v Liptovskom sv. Mikuláši.

"Knihu združeniu za týmto účelom zapožičala Štátna vedecká knižnica - Literárne a hudobné múzeum v Banskej Bystrici. Skeny sa robili na mieste na kvalitnom skeneri s vysokým rozlíšením, zachovali sme autentické odtlačky doby na stránkach knihy," dodal Poliak.

Skryť Vypnúť reklamu

Kniha je podľa jeho názoru zaujímavá najmä v tom, že recepty v nej sú aktuálne aj dnes. Je písaná pútavo, svojským, niekedy pre dnešnú generáciu až humorným jazykom. Približuje zásady prípravy pokrmov či stolovania, hovorí napríklad aj "o chovaní sa pri stole".

Recepty sú rozdelené do jednotlivých kapitol. Okrem bežne zaužívaného rozdelenia prekvapí kapitola venovaná okružníkom (štrúdľa, pozn. TASR) či "pudddingom, kochom a výbehom".

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 179
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 539
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 320
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 540
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 814
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 707
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 620
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 364
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 169
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 160
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
recepty, Fotky, Fotografie a fotogalérie, Jedlo

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Aktuálne: Na R2 pri Zvolene havaroval kamión

Úsek je prejazdný len v jednom pruhu.

Na R2 havaroval opitý kamionista.

Vo Zvolene dnes zasahoval záchranársky vrtuľník

Zraneného muža previezli do Rooseveltovej nemocnice.

Záchranársky vrtuľník pri zásahu v lokalite Sekierskej doliny.

Úspešná vodná slalomárka Kortišová presedlala na cyklistiku

Zvolenčanka Barbora Kortišová prezradila exkluzívne pre MY, prečo sa začala venovať inému športu.

Barbora Kortišová vymenila kajak za bicykel.

Vodičák nemal, alkohol v sebe áno

Nehoda si vyžiadala ťažké zranenie tínedžera.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Sedemnásťročného chlapca zavalil strom

Leteckých záchranárov zo Žiliny privolali dnes dopoludnia na pomoc 17-ročnému chlapcovi, ktorého v lesnom teréne v katastri obce Zákopčie zavalil strom.

Už ste čítali?