ZVOLEN. Orech čierny, ktorý sa do Európy rozšíril zo Severnej Ameriky v 17. storočí, je témou štvrtkovej vedeckej kaviarne, ktorú organizuje Ústav ekológie lesa SAV vo Zvolene.
Ako TASR informovala hovorkyňa ústavu Katarína Sládeková, orech čierny predstaví Michal Pástor z Národného lesníckeho centra (NLC) vo Zvolene. "Pozvaní sú všetci tí, ktorí sa chcú dozvedieť viac o orechu čiernom, a prípadne ho chcú aj začať pestovať," doplnila.
Orech čierny je pozoruhodný tým, že sa využíva ako úžitková ovocná plodina a je aj doplnkovou lesnou a perspektívnou rýchlorastúcou drevinou. "Významný je tak z poľnohospodárskeho i lesníckeho hľadiska. Pre svoje mnohoraké využitie by si zaslúžil väčšiu pozornosť, preto sa stal aj témou vedeckej kaviarne," konštatovala Sládeková.
Orech čierny sa spočiatku pestoval ako parková a okrasná drevina. Nie je invazívny. Niektorí ho poznajú ako potravinársky produkt vo forme extraktu a prísady do jedál. Pripravuje sa z neho aj "orechovica". Menej sú však známe jeho protirakovinové účinky. Je vhodný na výsadbu do parkov, záhrad, plantáží, na prvé zalesňovanie poľnohospodárskej pôdy. V neposlednom rade má svoje miesto aj v agrolesníckych systémoch, ktoré sa považujú za významnú inovačnú aktivitu v pôdohospodárstve. Dokáže dobre odolávať nepriaznivým poveternostným podmienkam aj silným mrazom. Drevo má kvalitné, preto je vyhľadávané a obľúbené.
Počas podujatia sa návštevníci môžu oboznámiť aj s pestovateľským programom JUNIER - alternatívy pestovania orecha čierneho ako rýchlorastúcej dreviny a zároveň ovocnej plodiny. Tento prakticky zameraný program predstaví Milan Kotora, ktorý sa pestovaniu, rozmnožovaniu, poradenstvu a propagácii orecha čierneho venuje dlhoročne.
Podujatie podporila Slovenská spoločnosť pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárne vedy pri SAV v Bratislave. Zorganizovali ho pracovníci Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied. Prednášku podporila Agentúra na podporu výskumu a vývoja SR.