Na Podpoľaní zachraňujú pôvodné druhy stromov

Ľudia dnes už podľa odborníkov nevedia, ako sa správne starať o ovocné stromy.

Naučia ich robiť aj omladzovací rez. Naučia ich robiť aj omladzovací rez. (Zdroj: Adriána Antolová)

DETVIANSKA HUTA. Na Bratkovici, ktorá je súčasťou Detvianskej Huty, vzniká ukážkové miesto, kde budú odborníci ľudí učiť, ako sa správne starať o ovocné stromy a zachovávať odrody drevín po svojich predkoch.

„Podstatou je naučiť ľudí správne vrúbľovať, očkovať, vysádzať, spoznávať jednotlivé odrody a, samozrejme, zachovať pôvodné,“ hovorí predseda Slovenského zväzu záhradkárov Eduard Jakubek s tým, že existuje množstvo starých druhov stromov, ktoré sa už v škôlkach nepestujú.

Celý proces začali v letnom období, keď odoberú očká, v zime zas vrúble a v novovytvorenom takzvanom ovocnom ihrisku na Bratkovici ich budú štepiť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Na jeseň, koncom októbra, tu vysadíme stromy. Chcem dať priestor aj menej známym odrodám, ako je rakytník, drienka či dula, ale aj tým známejším, ako je jabloň, hruška alebo slivka,“ objasňuje Jakubec.

„Ľudia dnes už ani nevedia, ako sa správne starať o ovocné stromy, preto chceme začať učiť už deti zo škôl. Naučiť ich úcte k produktu, k ovociu. Tu na Bratkovici budú môcť spoznávať jednotlivé druhy drevín aj plodov a ochutnávať ich,“ vysvetľuje Oľga Luptáková, riaditeľka neziskovej organizácie Rodná krajina, ktorá tieto aktivity zastrešuje.

Staré odrody pre Bratkovicu hľadali na Štoliansku, čo je tiež časť Detvianskej Huty. Hľadaním strávili celý deň. „Bolo to náročné, ale krásne. Podarilo sa. Našli sme storočnú hrušku, ktorá bola vo vnútri z veľkej časti suchá, ale napriek tomu žila,“ približuje Luptáková.

SkryťVypnúť reklamu

„Objavili sme aj jeden ležiaci strom, bol vyvrátený, ale časť koreňov bola pod zemou. Potreboval rezom presvetliť, aby sa vytvoril nový koreňový systém a mohol žiť ďalej,“ dopĺňa Jakubek.

Prečítajte si tiež: Zelenina rastie Zvolenčanom pod oknami bytov, ľudia to príliš neoceňujú Čítajte 

Ukážku ošetrovania stromov vyskúšali vlani v Hontianskych Tesároch počas Tradičnej chuti Hontu, a s úspechom, návštevníkov zaujali.

„Chceme vytvárať takéto ovocné ihriská na Podpoľaní aj na Honte,“ dodáva Luptáková s tým, že na Slovensku ich je už viac ako dvadsať.

Rastliny

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 648
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 168
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 133
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 247
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 147
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 916
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 751
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 465
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Prírodné lezecké centrum vzniklo pri Kolibe u Rytiera pod Pustým hradom.

Z lesa vedie trasa, ktorú si zamilujú rodiny, aj horolezci.


1
Ilustračné foto.

Získal uznanie od kolegov aj jej rodiny.


Vlaková patrola ZSSK na Rušňoparáde 2025.

Spoločné rodinné výlety, detská fantázia rozbehnutá na plné obrátky a zážitky, na ktoré sa nezabúda.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu