LÁTKY. O akciu Tradičná chuť Látok je z roka na rok väčší záujem. Siedmy ročník sa niesol v znamení rozmanitých dobrôt pripravených zo zemiakov. Hostia si mohli pochutnať na zemiakových kroketkách plnených údeným mäsom s kyslou kapustou, kapustových strapačkách s pečenou baraninou, podbykovských podlesníkoch či krumpľoch s hrčkami a klobásou na paprike. Šikovné gazdinky pripravili aj sladké dobroty ako zemiakové šúľance s grísom či zemiakové gombolce.
„Keďže poľnohospodárske družstvá na Látkach a na Detvianskej Hute sa orientujú na pestovanie ekologických zemiakov, tento rok sme sa rozhodli variť práve z tejto suroviny,“ vysvetľuje zámer zemiakovej témy prezidentka Občianskeho združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska Oľga Luptáková.
„Jedlá, ktoré tu dnes pripravujeme, kedysi varili naše mamy a staré mamy. Dnes sa už však pomaly z jedálničkov vytrácajú,“ podotýka Jozef Gondáš z Látok.
Komisia veľmi starostlivo posúdila všetky pripravované pochúťky. Cenu dostalo každé družstvo, ale vybrali aj tri najtypickejšie zemiakové jedlá Podpoľania, a to hriňovské pirohy, gazdovské dupčiaky a nedeľné jedlo, ktoré sa v minulosti varilo asi v každej dedine regiónu – údené mäso s kyslou kapustou a zemiakmi.
„Budúci rok chceme, aby sa akcia niesla v znamení – zelenina ako liek,“ prezrádza Luptáková.
Prípravou zeleninových jedál chcú urobiť akúsi osvetu a možno aj takouto formou ich vo väčšej miere dostať do jedálnych lístkov.


