Stále mám pocit, že som len začiatočník, tvrdí mladý včelár z Litavy

Lukáša fascinovali včely už ako chlapca a keď dovŕšil dvadsať, začal si zakladať vlastné včelie rodiny.

Lukáš Vician, mladý vČelár z LitavyLukáš Vician, mladý vČelár z Litavy (Zdroj: Adriána Antolová)

LITAVA. Zo začiatku znášal uštipnutie včiel veľmi ťažko. Napriek tomu, že opúchal, ostal im verný. „Odkedy sa o ne starám, nebývam vôbec chorý. Za osem rokov som zjedol asi päť tabletiek, aj to pre boľavý zub,“ hovorí Lukáš Vician z Litavy.

Včelárstvo sa u nich traduje už niekoľko generácií. „Môj starký bol včelár, je ním aj ocino. Ako prvý sa o včely začal zaujímať môj starší brat, ale už sa im nevenuje. Ten mladší sa im zasa musí zďaleka vyhýbať. Je extrémne alergický na ich jed,“ objasňuje.

Včelám dáva cesto

Práca s včelami začína už zjari. Najprv ich prikŕmi cukrovo-medovým cestom, aby zosilneli a vládali pracovať. V marci, keď sa začne príroda prebúdzať a rozkvitne lieska a prvé ovocné stromy, včely sa rozletia až do vzdialenosti päť kilometrov, aby pozbierali jarnú úrodu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Tento rok bol zvláštny, všetko prišlo akosi skoro. Agát začína bežne kvitnúť asi 20. mája, v tomto roku už bude do dvadsiateho pravdepodobne po ňom,“ hovorí mladý včelár s tým, že niektoré veci musí robiť intuitívne, lebo príroda má svoj vlastný kalendár.

Chytať uletený roj je dobrý adrenalín

V tomto období sa zvykne stať, že sa včelia kráľovná rozhodne kvôli zachovaniu rodu uletieť aj s polovicou robotníc, čo je pre včelára nepríjemnou záležitosťou, pretože čím je menej včiel, tým je menšia znáška medu.

„Vyrojeniu sa dá zabrániť. Ja vyrezávam matečníky a vytváram si nové rodiny. Už viackrát sa mi stalo, že mi uletela kráľovná s polovicou úľa. Chytať uletený roj je dobrý adrenalín,“ spomína včelár. Jednu rodinku naháňal aj minulý týždeň.

Prečítajte si tiež: Na zvolenskom gymnáziu maturovali aj v kroji Čítajte 

Chytať ich môžete do čohokoľvek. Postačí aj uzavretá debnička. Zbehlí včelári na to majú špeciálne lapače. „Musíte ich striasť. Ak sa vám na prvýkrát podarí, aby do debne spadla aj kráľovná, je roj váš. Ak nie, musíte striasať znovu. Robotnice stále nasledujú matku,“ vysvetľuje.

SkryťVypnúť reklamu

Začínal s jednou rodinou

Na začiatku mal len jednu rodinu, v súčasnosti ich má osem. Zima je obdobím, keď môže celá včelia rodina padnúť. Najčastejšie sa to stáva pre nedostatok potravy. „Včelie rodiny treba na jeseň zakŕmiť, aby prečkali zimu. V úli musia udržiavať teplotu 36 stupňov, aby zohrievali plod, preto vytvoria chumáč a lietajú z vonku do vnútra,“ vysvetľuje.

V minulom roku zakŕmil každú rodinu 30 kilami sirupu z vody a cukru. Postačilo im to, aby prečkali celú zimu. „Robím to už osem rokov, ale stále mám pocit, že som len začiatočník. V dedine je jedna včelárka, ktorá sa nimi zaoberá už 25 rokov a tiež tvrdí, že sú veci, ktoré ju aj po rokoch prekvapia. Zvyknem sa stretávať s ďalšími včelármi, vymieňame si rady,“ hovorí mladík.

Od včiel získava med, z propolisu si robí tinktúru na hojenie rán a kedysi vyrábal aj sviečky z ich vosku. Chcel by začať zbierať aj peľ, ktorý im spadne z nôžok. Má vraj liečivé účinky. Včelárstvo nepovažuje len za svoje hobby, robí ho aj zdravším.

SkryťVypnúť reklamu

„Normálne mi cez zimu chýba, že ma neštípu. Niekedy by ale bolo super, keby si ma pamätali, brali ma ako ich pána a nie ako ich nepriateľa,“ dodáva s úsmevom.

Včely

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 612
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 111
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 252
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 887
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 711
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 599
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Prírodné lezecké centrum vzniklo pri Kolibe u Rytiera pod Pustým hradom.

Z lesa vedie trasa, ktorú si zamilujú rodiny, aj horolezci.


1
Ilustračné foto.

Získal uznanie od kolegov aj jej rodiny.


Vlaková patrola ZSSK na Rušňoparáde 2025.

Spoločné rodinné výlety, detská fantázia rozbehnutá na plné obrátky a zážitky, na ktoré sa nezabúda.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu