Streda, 19. september, 2018 | Meniny má Konštantín

Akciu spája nezvyčajný tandem: Šéfkuchár a kurátorka

Barok v umení verzus umenie variť. Na Zvolenskom zámku dostane priestor história aj kulinárstvo.

Ilustračné foto(Zdroj: SME/Ján Krošlák)

ZVOLEN. Cyklus prednášok na Zvolenskom zámku pod názvom Pozrime sa na to štýlovo pokračuje podujatím Barok v umení vs. umenie variť. Prednáška priblíži základné znaky a charakter barokového štýlu v Európe s prihliadnutím na jeho stredoeurópske špecifiká.

Zvláštna pozornosť bude venovaná jednému zo špecifických aspektov barokovej kultúry, a to dobovo príznačným slávnostiam rôzneho druhu. Rozprávať bude Katarína Kolbiarz Chmelinová, kurátorka zbierok starého umenia SNG.

Nadviaže na ňu šéfkuchár Erik Volko, ktorý priblíži maliarstvo 16. až 18. storočia plné kulinárskych námetov, trhov, zátiší s jedlom, poľovníckych výjavov a alegórií. Na príkladoch zobrazených diel prinesie náhľad na vtedajší spôsob prípravy jedál, no hlavne na lokálne používané suroviny.

Článok pokračuje pod video reklamou

Priblíži rozmach moreplavby v tomto období a jej významný vplyv pri šírení nových surovín, korenín či plodín z kolónií do Európy a ich používaní v súčasnej, modernej gastronómii.

Volko svoju kuchársku kariéru na Slovensku odštartoval v Hoteli Grand Jasná, kde nastúpil ako kuchár hneď po príchode z pôsobenia v Nemecku. Medzitým, kým sa stal šéfkuchárom, získal viaceré prestížne ocenenia. Dnes pôsobí v prvej otvorenej kuchyni vo Zvolene. Podujatie sa uskutoční na zámku 26. apríla o 17. h.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  3. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  4. Najužitočnejšia appka
  5. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  7. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  8. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  9. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  10. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 28 802
  2. Najužitočnejšia appka 14 883
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 12 800
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 9 005
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 7 731
  6. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 539
  7. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 6 450
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 046
  9. Osem dovolenkových destinácii, kde leto ešte nekončí 3 270
  10. Zmenky a dlhopisy s fixným výnosom 5 – 6,6 % p.a. 2 642

Téma: Podujatia


Hlavné správy z MY Zvolen

Zvolen si to rozdal so susednou Detvou. Zvíťazil

Korunu jednoznačnému výsledku nasadil v závere hetrikom Špirko.

Pocta pre I. ZŠ, navštívi ju olympijský víťaz Matej Tóth

Pre zvolenskú základnú školu to bude výnimočný okamih.

Tip na víkend: Dudinské vinobranie

Vinobranie je predovšetkým oslavou práce tamojších vinárov. Celé sa to bude diať za sprievodu hudby.

Skvelý darček poteší každého

Jednou z najrozšírenejších tradícií v akejkoľvek kultúre alebo v akomkoľvek kúte sveta je obdarovávanie sa navzájom pri rôznych príležitostiach respektíve z rôznych príčin.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Trenčín nie je pripravený hrať skupinu Európskej ligy, tvrdí Rybníček

Vypadnutie z Európskej ligy vníma ako dobrý koniec.

Huby by sa nemali odrezávať. Sušiť ich treba na site či záclone, radí odborníčka

Stalo sa vám niekedy, že sa vám pokazili huby v mrazničke alebo splesniveli sušené hríby? Odborníčka okrem toho, ako správne huby zbierať, vysvetlila aj to, ako ich správne spracovať. Vyskúšali ste už hubový prášok?

Pri Žiline sa zrazilo viacero vozidiel, cesta je už prejazdná

Po včerajšom dopravnom kolapse v Žiline ani dnešok nezačal priaznivo. Neskôr sa k tomu pridal aj kamión s defektom pod Strečnom.

Vybrali SME

Už ste čítali?