ZVOLEN. Cyklus prednášok na Zvolenskom zámku pod názvom Pozrime sa na to štýlovo pokračuje podujatím Barok v umení vs. umenie variť. Prednáška priblíži základné znaky a charakter barokového štýlu v Európe s prihliadnutím na jeho stredoeurópske špecifiká.
Zvláštna pozornosť bude venovaná jednému zo špecifických aspektov barokovej kultúry, a to dobovo príznačným slávnostiam rôzneho druhu. Rozprávať bude Katarína Kolbiarz Chmelinová, kurátorka zbierok starého umenia SNG.
Nadviaže na ňu šéfkuchár Erik Volko, ktorý priblíži maliarstvo 16. až 18. storočia plné kulinárskych námetov, trhov, zátiší s jedlom, poľovníckych výjavov a alegórií. Na príkladoch zobrazených diel prinesie náhľad na vtedajší spôsob prípravy jedál, no hlavne na lokálne používané suroviny.
Priblíži rozmach moreplavby v tomto období a jej významný vplyv pri šírení nových surovín, korenín či plodín z kolónií do Európy a ich používaní v súčasnej, modernej gastronómii.
Volko svoju kuchársku kariéru na Slovensku odštartoval v Hoteli Grand Jasná, kde nastúpil ako kuchár hneď po príchode z pôsobenia v Nemecku. Medzitým, kým sa stal šéfkuchárom, získal viaceré prestížne ocenenia. Dnes pôsobí v prvej otvorenej kuchyni vo Zvolene. Podujatie sa uskutoční na zámku 26. apríla o 17. h.