Štvrtok, 30. marec, 2023 | Meniny má Vieroslava

Pečie vychýrené ťahané štrúdle

Je to kumšt, ktorý sa z našich kuchýň vytráca. Dnes viaceré siahame po ceste v obchode.

Pečie domáce ťahané štrúdlePečie domáce ťahané štrúdle (Zdroj: Adriána Antolová)

LITAVA. Už ako mladú dievku ju doma do pečenia zapájala mama či stará mama. Práve ony jej ukázali, ako pripraviť dobré cesto na ťahanie. Františka Vicianová z Litavy dodnes nepozná presné miery, koľko soli použiť na kilo múky či koľko vlažnej vody treba, aby sa hmota nešklbala či nebola príliš tuhá. Či je masa na ťahané štrúdle dobrá, vie zhodnotiť podľa hmatu.

Ak nemá cesto zamiesiť aspoň z kila múky, tak sa s tým nebude ani babrať. Až rokmi prišla na všakovaké fígle, ktoré jej prácu uľahčia. „Mám vyrobenú špeciálnu drevenú dosku na stôl, podľa ktorej štrúdľové cesto ťahám. Mám to už vypočítané, že mi pri tom rozmere neostávajú žiadne zbytky,“ vysvetľuje skúsená pekárka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Všetko je len o praxi

Príprava cesta nie je zložitá, keď už viete, ako na to. Postačí vám hladká múka, soľ a vlažná voda. Cesto treba nechať polhodinku postáť a už sa môže začať ťahať.

Vzťah k pečeniu mala vždy. Na začiatku jej práca nešla až tak rýchlo, dnes to už zvláda „šup – šup“. „Najradšej pečiem sama, lebo už presne viem, kam skočiť a ako to urobiť. Sama si upečiem chytrejšie, akoby som mala niekomu postup diktovať,“ priznáva.

Piecť a prezentovať svoje sladké dobroty chodila aj na Tradičnú chuť Hontu. Ťahať cesto na sladké dobroty skúšala už aj na ulici pod stromom. „Keď chce voľakto vyskúšať, nech vyskúša, ja mu rada ukážem, ako sa to robí, a keď sa cesto roztrhne, nič sa nedeje, dá sa znova zamiesiť,“ hovorí s nadhľadom.

S jej pomocou skúšali ťahať cesto v tamojšom komunitnom centre staršie aj mladšie ženy. Všetko je vraj len o praxi a netreba sa vzdávať. Keď nevyšlo raz a ani druhý, vyjde tretí.

SkryťVypnúť reklamu

„Keď sa chce niekto naučiť, ako na to, treba vidieť celú prácu, ako sa hovorí, od kraja, čiže už od miesenia.“ Hovorí, že nemá žiadne tajomstvo úspechu, pre začiatočníčky má len jednu radu: Pri tradičnej štrúdli musia byť trpezlivé, kým sa do toho dostanú.

Najzdĺhavejšia je príprava

„Pred pečením si najprv všetko pripravím. Obielim jablká, nameliem mak, prichystám si tvaroh či si zlejem šťavu zo zaváraného ovocia,“ prezrádza šikovná pekárka.

Pečie pre rodinu, ale aj na zákazky. Na svadby či väčšie oslavy. Záujem o ne má zďaleka.

Najčastejšie pripravuje makovú, orechovú či tvarohovú. Pridáva do nich aj ovocie alebo strúhané jablko, aby boli vláčnejšie. „Keď dám do tvarohovej broskyňu, môj vnuk sa sťažuje, že som to ovocím pokazila. Lebo on ho nemá rád,“ smeje sa zručná gazdiná a prezrádza, že do vyhriatej rúry dáva štrúdle potreté smotanou a keď už sú dopečené, potiera ich rozpusteným maslom.

SkryťVypnúť reklamu

Jej vnučka má zasa najradšej kapustovú. „Tú robievam väčšinou zo zvyškov cesta, ktoré znovu rozmiesim a ťahám. Surovú kapustu porajbem na mrvenicovom rajbáku, posolím a nechám postáť, nech pustí vodu. Potom pridám už len cukor, škoricu a zatočím. Dôležité je nechať štrúdľu poriadne vypiecť,“ dodáva.

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu aj mužom. Dokážu zlepšiť erekciu
  3. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zľavy z odvodov, zmrazená cena potravín
  4. Neviditeľná technológia vás ochráni pred podvodom, stačí si ju v mobile aktivovať
  5. Dvanásť rokov v Amazone a práca ma stále baví
  6. Vyberáme si najkrajšiu obnovenú pamiatku, hlasuje sa online
  7. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte
  8. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov
  1. Unilabs Slovensko otvára v Boroch najmodernejšie laboratórium
  2. Istota nízkeho úroku. Krásne bývanie s hypotékou za 1,49 %
  3. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte
  4. Vyberáme si najkrajšiu obnovenú pamiatku, hlasuje sa online
  5. Životné poistenie v čase inflácie. Aká je jeho ideálna výška?
  6. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO?
  7. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov
  8. Novelizácia druhého piliera: doplatia chudobní na bohatých?
  1. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO? 21 938
  2. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte 14 471
  3. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu mužom. Dokážu zlepšiť erekciu 9 403
  4. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve 7 827
  5. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá 5 733
  6. Kávový Indiana Jones. Slovák loví raritné kávy v pralesoch 4 947
  7. Má vaše dieťa nárok na 350 eur na kúpu počítača či tabletu? 3 214
  8. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 2 457

Blogy SME

  1. Mária Drahošová: Hnev
  2. Jozef Maťaše: Rusko náš priateľ?
  3. Dušan Koniar: Nie raz som videl Fica pri voľbách
  4. Adam Austera: Spojené štáty dali stopku čínskym firmám a chystajú sa na aplikáciu TikTok
  5. Michal Božek: Ako nárasty inflácie a úrokových sadzieb ovplyvňujú moje peniaze?
  6. Štefan Vidlár: Éček pjetsto
  7. Dada Vozáriková: Ako prežiť karanténu na Islande? – 1. časť
  8. Martin Pilnik: To si takto leží na ulici 12 miliónov eur, lebo platíme protizákonne za lieky akosi priveľa
  1. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 25 546
  2. Ján Šeďo: Ľudia, kupujte konzervy a borovičku, raketa pôjde do Bratislavy. 12 093
  3. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 870
  4. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Opäť doplatia CHUDOBNÍ na BOHATÝCH? Na stole je novelizácia novelizácie druhého piliera 7 460
  5. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 6 469
  6. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 5 682
  7. Michal Porubän: Desatoro Maroša Žilinku 3 910
  8. Ján Valchár: Začal som sa báť o výsledok vojny... 3 711
  1. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  3. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  4. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  5. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  6. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  8. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

V Michalkovej.

Obec už piate volebné obdobie ťahá Ján Parobok, voľbami neprešiel.


TASR 1 h
Ilustračné foto.

Poslanci schválili podanie žiadosti.


TASR 1 h
V týchto dňoch odpratávajú sutinu.

Pokračovať budú druhou etapou.


2 h

Cieľom inovatívneho vzdelávacieho programu FinQ je naučiť deti kriticky myslieť a zaujať stanovisko k reálnym životným situáciám v kontexte financií.


2 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Jeho spomienky bavili mnohých.


22 h

V Liptovskom Jáne chcú postaviť najmodernejšie wellness centrum v regióne.


29. mar

Bazár priniesol vyše 2-tisíc eur na energie pre Novú synagógu v Žiline.


29. mar

Dedina pri okresnom meste zisťuje záujem o pozemkové úpravy.


24 h

Blogy SME

  1. Mária Drahošová: Hnev
  2. Jozef Maťaše: Rusko náš priateľ?
  3. Dušan Koniar: Nie raz som videl Fica pri voľbách
  4. Adam Austera: Spojené štáty dali stopku čínskym firmám a chystajú sa na aplikáciu TikTok
  5. Michal Božek: Ako nárasty inflácie a úrokových sadzieb ovplyvňujú moje peniaze?
  6. Štefan Vidlár: Éček pjetsto
  7. Dada Vozáriková: Ako prežiť karanténu na Islande? – 1. časť
  8. Martin Pilnik: To si takto leží na ulici 12 miliónov eur, lebo platíme protizákonne za lieky akosi priveľa
  1. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 25 546
  2. Ján Šeďo: Ľudia, kupujte konzervy a borovičku, raketa pôjde do Bratislavy. 12 093
  3. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 870
  4. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Opäť doplatia CHUDOBNÍ na BOHATÝCH? Na stole je novelizácia novelizácie druhého piliera 7 460
  5. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 6 469
  6. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 5 682
  7. Michal Porubän: Desatoro Maroša Žilinku 3 910
  8. Ján Valchár: Začal som sa báť o výsledok vojny... 3 711
  1. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  3. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  4. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  5. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  6. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  8. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu