Pečie vychýrené ťahané štrúdle

Je to kumšt, ktorý sa z našich kuchýň vytráca. Dnes viaceré siahame po ceste v obchode.

Pečie domáce ťahané štrúdlePečie domáce ťahané štrúdle (Zdroj: Adriána Antolová)

LITAVA. Už ako mladú dievku ju doma do pečenia zapájala mama či stará mama. Práve ony jej ukázali, ako pripraviť dobré cesto na ťahanie. Františka Vicianová z Litavy dodnes nepozná presné miery, koľko soli použiť na kilo múky či koľko vlažnej vody treba, aby sa hmota nešklbala či nebola príliš tuhá. Či je masa na ťahané štrúdle dobrá, vie zhodnotiť podľa hmatu.

Ak nemá cesto zamiesiť aspoň z kila múky, tak sa s tým nebude ani babrať. Až rokmi prišla na všakovaké fígle, ktoré jej prácu uľahčia. „Mám vyrobenú špeciálnu drevenú dosku na stôl, podľa ktorej štrúdľové cesto ťahám. Mám to už vypočítané, že mi pri tom rozmere neostávajú žiadne zbytky,“ vysvetľuje skúsená pekárka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Všetko je len o praxi

Príprava cesta nie je zložitá, keď už viete, ako na to. Postačí vám hladká múka, soľ a vlažná voda. Cesto treba nechať polhodinku postáť a už sa môže začať ťahať.

Vzťah k pečeniu mala vždy. Na začiatku jej práca nešla až tak rýchlo, dnes to už zvláda „šup – šup“. „Najradšej pečiem sama, lebo už presne viem, kam skočiť a ako to urobiť. Sama si upečiem chytrejšie, akoby som mala niekomu postup diktovať,“ priznáva.

Piecť a prezentovať svoje sladké dobroty chodila aj na Tradičnú chuť Hontu. Ťahať cesto na sladké dobroty skúšala už aj na ulici pod stromom. „Keď chce voľakto vyskúšať, nech vyskúša, ja mu rada ukážem, ako sa to robí, a keď sa cesto roztrhne, nič sa nedeje, dá sa znova zamiesiť,“ hovorí s nadhľadom.

S jej pomocou skúšali ťahať cesto v tamojšom komunitnom centre staršie aj mladšie ženy. Všetko je vraj len o praxi a netreba sa vzdávať. Keď nevyšlo raz a ani druhý, vyjde tretí.

SkryťVypnúť reklamu

„Keď sa chce niekto naučiť, ako na to, treba vidieť celú prácu, ako sa hovorí, od kraja, čiže už od miesenia.“ Hovorí, že nemá žiadne tajomstvo úspechu, pre začiatočníčky má len jednu radu: Pri tradičnej štrúdli musia byť trpezlivé, kým sa do toho dostanú.

Najzdĺhavejšia je príprava

„Pred pečením si najprv všetko pripravím. Obielim jablká, nameliem mak, prichystám si tvaroh či si zlejem šťavu zo zaváraného ovocia,“ prezrádza šikovná pekárka.

Pečie pre rodinu, ale aj na zákazky. Na svadby či väčšie oslavy. Záujem o ne má zďaleka.

Najčastejšie pripravuje makovú, orechovú či tvarohovú. Pridáva do nich aj ovocie alebo strúhané jablko, aby boli vláčnejšie. „Keď dám do tvarohovej broskyňu, môj vnuk sa sťažuje, že som to ovocím pokazila. Lebo on ho nemá rád,“ smeje sa zručná gazdiná a prezrádza, že do vyhriatej rúry dáva štrúdle potreté smotanou a keď už sú dopečené, potiera ich rozpusteným maslom.

SkryťVypnúť reklamu

Jej vnučka má zasa najradšej kapustovú. „Tú robievam väčšinou zo zvyškov cesta, ktoré znovu rozmiesim a ťahám. Surovú kapustu porajbem na mrvenicovom rajbáku, posolím a nechám postáť, nech pustí vodu. Potom pridám už len cukor, škoricu a zatočím. Dôležité je nechať štrúdľu poriadne vypiecť,“ dodáva.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 13 569
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 570
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 087
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 203
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 512
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 271
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 238
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 980
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 9 397
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 039
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 680
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 682
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 724
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 604
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 214
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 980
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 9 397
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 039
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 680
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 682
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 724
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 604
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 214
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu