Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Pečie vychýrené ťahané štrúdle

Je to kumšt, ktorý sa z našich kuchýň vytráca. Dnes viaceré siahame po ceste v obchode.

Pečie domáce ťahané štrúdlePečie domáce ťahané štrúdle (Zdroj: Adriána Antolová)

LITAVA. Už ako mladú dievku ju doma do pečenia zapájala mama či stará mama. Práve ony jej ukázali, ako pripraviť dobré cesto na ťahanie. Františka Vicianová z Litavy dodnes nepozná presné miery, koľko soli použiť na kilo múky či koľko vlažnej vody treba, aby sa hmota nešklbala či nebola príliš tuhá. Či je masa na ťahané štrúdle dobrá, vie zhodnotiť podľa hmatu.

Ak nemá cesto zamiesiť aspoň z kila múky, tak sa s tým nebude ani babrať. Až rokmi prišla na všakovaké fígle, ktoré jej prácu uľahčia. „Mám vyrobenú špeciálnu drevenú dosku na stôl, podľa ktorej štrúdľové cesto ťahám. Mám to už vypočítané, že mi pri tom rozmere neostávajú žiadne zbytky,“ vysvetľuje skúsená pekárka.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetko je len o praxi

Príprava cesta nie je zložitá, keď už viete, ako na to. Postačí vám hladká múka, soľ a vlažná voda. Cesto treba nechať polhodinku postáť a už sa môže začať ťahať.

Vzťah k pečeniu mala vždy. Na začiatku jej práca nešla až tak rýchlo, dnes to už zvláda „šup – šup“. „Najradšej pečiem sama, lebo už presne viem, kam skočiť a ako to urobiť. Sama si upečiem chytrejšie, akoby som mala niekomu postup diktovať,“ priznáva.

Piecť a prezentovať svoje sladké dobroty chodila aj na Tradičnú chuť Hontu. Ťahať cesto na sladké dobroty skúšala už aj na ulici pod stromom. „Keď chce voľakto vyskúšať, nech vyskúša, ja mu rada ukážem, ako sa to robí, a keď sa cesto roztrhne, nič sa nedeje, dá sa znova zamiesiť,“ hovorí s nadhľadom.

S jej pomocou skúšali ťahať cesto v tamojšom komunitnom centre staršie aj mladšie ženy. Všetko je vraj len o praxi a netreba sa vzdávať. Keď nevyšlo raz a ani druhý, vyjde tretí.

Skryť Vypnúť reklamu

„Keď sa chce niekto naučiť, ako na to, treba vidieť celú prácu, ako sa hovorí, od kraja, čiže už od miesenia.“ Hovorí, že nemá žiadne tajomstvo úspechu, pre začiatočníčky má len jednu radu: Pri tradičnej štrúdli musia byť trpezlivé, kým sa do toho dostanú.

Najzdĺhavejšia je príprava

„Pred pečením si najprv všetko pripravím. Obielim jablká, nameliem mak, prichystám si tvaroh či si zlejem šťavu zo zaváraného ovocia,“ prezrádza šikovná pekárka.

Pečie pre rodinu, ale aj na zákazky. Na svadby či väčšie oslavy. Záujem o ne má zďaleka.

Najčastejšie pripravuje makovú, orechovú či tvarohovú. Pridáva do nich aj ovocie alebo strúhané jablko, aby boli vláčnejšie. „Keď dám do tvarohovej broskyňu, môj vnuk sa sťažuje, že som to ovocím pokazila. Lebo on ho nemá rád,“ smeje sa zručná gazdiná a prezrádza, že do vyhriatej rúry dáva štrúdle potreté smotanou a keď už sú dopečené, potiera ich rozpusteným maslom.

Skryť Vypnúť reklamu

Jej vnučka má zasa najradšej kapustovú. „Tú robievam väčšinou zo zvyškov cesta, ktoré znovu rozmiesim a ťahám. Surovú kapustu porajbem na mrvenicovom rajbáku, posolím a nechám postáť, nech pustí vodu. Potom pridám už len cukor, škoricu a zatočím. Dôležité je nechať štrúdľu poriadne vypiecť,“ dodáva.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 951
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 021
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 632
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 031
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 045
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 723
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 521
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 353
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 274
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 140
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Premiér Igor Matovič ukazuje výsledky prvého kola testovania.

Poradia sa od včera zmenili.

13 h
Kováčová (v žltom) počas jesennej časti sezóny 2020/2021.

Hráči najlepšieho tímu z regiónu sa pripravujú individuálne, museli zrušiť prípravný zápas s Petržalkou.

20 h
Detva uspela vo Zvolene po nájazdoch

Podpoľanci vyhrali v tejto sezóne nad Zvolenom už tretíkrát.

26. jan
Odberné miesto na covid.

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

20 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

27. jan

Poradia sa od včera zmenili.

13 h

Už ste čítali?