Pondelok, 25. máj, 2020 | Meniny má UrbanKrížovkyKrížovky

Pečie vychýrené ťahané štrúdle

Je to kumšt, ktorý sa z našich kuchýň vytráca. Dnes viaceré siahame po ceste v obchode.

Pečie domáce ťahané štrúdlePečie domáce ťahané štrúdle (Zdroj: Adriána Antolová)

LITAVA. Už ako mladú dievku ju doma do pečenia zapájala mama či stará mama. Práve ony jej ukázali, ako pripraviť dobré cesto na ťahanie. Františka Vicianová z Litavy dodnes nepozná presné miery, koľko soli použiť na kilo múky či koľko vlažnej vody treba, aby sa hmota nešklbala či nebola príliš tuhá. Či je masa na ťahané štrúdle dobrá, vie zhodnotiť podľa hmatu.

Ak nemá cesto zamiesiť aspoň z kila múky, tak sa s tým nebude ani babrať. Až rokmi prišla na všakovaké fígle, ktoré jej prácu uľahčia. „Mám vyrobenú špeciálnu drevenú dosku na stôl, podľa ktorej štrúdľové cesto ťahám. Mám to už vypočítané, že mi pri tom rozmere neostávajú žiadne zbytky,“ vysvetľuje skúsená pekárka.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Všetko je len o praxi

Príprava cesta nie je zložitá, keď už viete, ako na to. Postačí vám hladká múka, soľ a vlažná voda. Cesto treba nechať polhodinku postáť a už sa môže začať ťahať.

Vzťah k pečeniu mala vždy. Na začiatku jej práca nešla až tak rýchlo, dnes to už zvláda „šup – šup“. „Najradšej pečiem sama, lebo už presne viem, kam skočiť a ako to urobiť. Sama si upečiem chytrejšie, akoby som mala niekomu postup diktovať,“ priznáva.

Piecť a prezentovať svoje sladké dobroty chodila aj na Tradičnú chuť Hontu. Ťahať cesto na sladké dobroty skúšala už aj na ulici pod stromom. „Keď chce voľakto vyskúšať, nech vyskúša, ja mu rada ukážem, ako sa to robí, a keď sa cesto roztrhne, nič sa nedeje, dá sa znova zamiesiť,“ hovorí s nadhľadom.

S jej pomocou skúšali ťahať cesto v tamojšom komunitnom centre staršie aj mladšie ženy. Všetko je vraj len o praxi a netreba sa vzdávať. Keď nevyšlo raz a ani druhý, vyjde tretí.

Skryť Vypnúť reklamu

„Keď sa chce niekto naučiť, ako na to, treba vidieť celú prácu, ako sa hovorí, od kraja, čiže už od miesenia.“ Hovorí, že nemá žiadne tajomstvo úspechu, pre začiatočníčky má len jednu radu: Pri tradičnej štrúdli musia byť trpezlivé, kým sa do toho dostanú.

Najzdĺhavejšia je príprava

„Pred pečením si najprv všetko pripravím. Obielim jablká, nameliem mak, prichystám si tvaroh či si zlejem šťavu zo zaváraného ovocia,“ prezrádza šikovná pekárka.

Pečie pre rodinu, ale aj na zákazky. Na svadby či väčšie oslavy. Záujem o ne má zďaleka.

Najčastejšie pripravuje makovú, orechovú či tvarohovú. Pridáva do nich aj ovocie alebo strúhané jablko, aby boli vláčnejšie. „Keď dám do tvarohovej broskyňu, môj vnuk sa sťažuje, že som to ovocím pokazila. Lebo on ho nemá rád,“ smeje sa zručná gazdiná a prezrádza, že do vyhriatej rúry dáva štrúdle potreté smotanou a keď už sú dopečené, potiera ich rozpusteným maslom.

Skryť Vypnúť reklamu

Jej vnučka má zasa najradšej kapustovú. „Tú robievam väčšinou zo zvyškov cesta, ktoré znovu rozmiesim a ťahám. Surovú kapustu porajbem na mrvenicovom rajbáku, posolím a nechám postáť, nech pustí vodu. Potom pridám už len cukor, škoricu a zatočím. Dôležité je nechať štrúdľu poriadne vypiecť,“ dodáva.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. St. Crux Pharma - Dezinfekcia šetrná k pokožke
  2. Farmári chcú unikátnym spôsobom meniť myslenie ľudí
  3. Rastislav Velič: Vďaka našej novej zmenke sme opäť priekopníkmi
  4. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky
  5. Zabezpečujeme certifikované MBA programy
  6. Ako efektívne ušetriť na platbách za energie?
  7. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo
  8. Podvodníci na internete útočia počas koronakrízy agresívnejšie
  9. Výnos od 5,5 % do 15 % p.a
  10. Nový portál Volvujem.sk je ako virtuálny showroom
  1. Benzín alebo akumulátor? Mýty a fakty
  2. AXA spustila výzvu na sociálnych sieťach
  3. Ako posilniť imunitu?
  4. V regióne Štefánika majú najrýchlejší internet. Je aj v Brezovej
  5. Turiec vedie. Bude mať najmodernejší internet cez optiku
  6. Na juhu Slovenska bude najmodernejší internet. Kde všade?
  7. Kde je najrýchlejší internet? V okolí Šale
  8. Najmodernejší internet cez optiku je už aj na Hornom Zemplíne
  9. Na hraniciach s Ukrajinou je najrýchlejší internet. Kde presne?
  10. St. Crux Pharma - Dezinfekcia šetrná k pokožke
  1. Ako správne dezinfikovať byt, bytový dom, auto či firmu 13 517
  2. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo 12 274
  3. Tieto veci robí banka, aby bola v bankomatoch hotovosť 11 833
  4. Pandémia odhalila, ako fungujú vysielače v krajine 11 164
  5. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME 10 726
  6. 5 tipov, ako si vlastnoručne zlepšiť bývanie. Zvládne ich každý 10 558
  7. 3 pravidlá pre ochranu trávnika v čase letných horúčav 10 483
  8. Ako vytriediť Mekáč doma? 10 412
  9. Magazín zdravia s rúškom na ochranu tváre len za 2,99 € 10 339
  10. Farmári chcú unikátnym spôsobom meniť myslenie ľudí 9 741
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Rodinná cestička bude uzatvorená

Obmedzenia sa začnú od pondelka.

Rodinná cestička.

Látky poškuľujú po vyššej súťaži. Táto generácia hráčov by si ju zaslúžila

Nazreli sme do zákulisia druhého tímu najvyššej oblastnej súťaže.

Káder TJ Družstevník Látky pred sezónou 2018/2019.

FOTO: Kino znova premieta, divákov je málo

Zvolenské kino otvorilo svoje brány.

Od piatku kino znova premieta.
Súťaž čoskoro končí!

VYHRAJ Hurbanovskú pivnú cestu, zásobu nealka na leto a ďalších viac ako 150 cien

Týždenníky MY a iniciatíva #PodporSvojPub pre vás pripravili súťaž o 165 cien!

Súťaž týždenníkov MY a iniciatíviy #PodporSvojPub

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Obžalovaní z útoku pred Mariatchi dostali nepodmienečný trest

Sudca povedal, že nešlo o bežnú bitku, ale brutálny útok.

Policajti dostali hlásenie, že rodina nedodržiava karanténu

Hovorí sa, že v núdzi poznáš suseda. Platí to aj v karanténe. Relatívne bezproblémový priebeh karantény totiž narušili klebety a nepravdy.

Už ste čítali?