Nedeľa, 23. september, 2018 | Meniny má Zdenka

Ľudia dodržiavajú veľkonočné stravovacie zvyky z lokalít, odkiaľ pochádzajú

Tradičné zvyky počas veľkonočného obdobia čerpajú inšpirácie najmä v dedinskom prostredí, jedálniček sa však dopĺňa o moderné potraviny.

Ilustračné foto.(Zdroj: FOTOLIA)

BRATISLAVA. Tradičné zvyky počas veľkonočného obdobia čerpajú inšpirácie najmä v dedinskom prostredí, jedálniček sa však dopĺňa o moderné potraviny. Ľudia stále dodržiavajú tradičné prvky stravy, ktoré v snahe o pestrosť upravujú do podoby baránka či novšie zajaca.

Pribúdajú však zákusky, sladkosti, čokoláda a rôzne druhy alkoholu. Tvrdí to etnologička Katarína Popelková z Ústavu etnológie Slovenskej akadémie vied.

Prečítajte si tiež: Kto zomrie na Veľkú noc, môže sa dostať hneď do raja

"Ústup veľkonočných zvykov neregistrujeme, skôr ide o zväčšenie ich škály. Prevažuje tendencia prenosu spôsobov veľkonočného sviatkovania z dedinského do mestského prostredia. To platí aj o škále a konzumácii veľkonočných jedál, ľudia prichádzajúci do miest dodržiavajú veľkonočné stravovacie zvyky z vidieckych lokalít, z ktorých prišli," uviedla etnologička.

Článok pokračuje pod video reklamou

Veľkonočné jedlá majú podľa etnologičky konzervatívny charakter, lebo sú spojené so sviatkom, ktorý vyžaduje dodržiavanie zvykov pri každoročnom opakovaní. Spoločným základom jedál pre celé Slovensko je mäso, zväčša šunka. Okrem toho sú pre toto obdobie charakteristické jedlá z vajec, koláče, alkoholické nápoje, mladé rastliny a chren.

Veľkonočný stôl podľa regiónov

Obsah veľkonočného stola sa líši podľa regiónov. Podľa Popelkovej východne od Spišskej Novej Vsi sa pripravuje veľkonočný koláč nazývaný paska. V oblasti stredného Slovenska sú tradičnými sviatočnými jedlami huspenina, polievka z kyslej kapusty, plnené jahňa alebo zajac so zemiakovým šalátom, ako aj kysnutý koláč.

"Na západnom Slovensku patrili medzi sviatočné jedlá pečené kozľa, plnené teľacie mäso, polievka z údeného mäsa, údená šunka so zemiakovým octovým šalátom a cvikla s chrenom. Zo sladkých jedál bol rozšírený kysnutý pletený koláč, vianočka či tvarohové a makové záviny potreté maslom," priblížila etnologička.

Nové gastronomické trendy

Na novinky upozornil aj šéfkuchár Daniel Hrivňák. "Za posledné roky k nám prichádza nový trend v gastronómii, ktorý pochádza priamo z Talianska. Kuracinu či hovädzinu nahrádzame jahňacinou a začína sa preferovať aj kozľacina. Do popredia sa dostáva aj cvikla, avšak napriek tomu, že obsahuje množstvo vitamínov, je to jesenno-zimná zelenina, a tak by sme mali siahať skôr po sezónnej zelenine a dodržiavať zákony prírody," povedal Hrivňák.

Ako doplnil, tradičná hrudka sa môže oživiť napríklad takým spôsobom, že kozie mlieko sa vymení za kravské.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 17 536
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 315
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 999
  4. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 10 552
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 607
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 381
  7. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 4 271
  8. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 4 118
  9. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 3 995
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 686

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zdravá strava

Hlavné správy z MY Zvolen

HKM Zvolen odsúdil udalosti v Miškovci, ospravedlnili sa aj hráči

V sobotu sa na mimoriadnom zasadnutí stretli dostupní členovia vedenia HKM Zvolen a k incidentu zaujali stanovisko.

Študent zo Zvolena získal v Birminghame cenu Mladý fotograf roka

Pri školskej práci, ktorú Oliver Kuklovský zameral na LGBT komunitu, stratil všetky predsudky, ktoré kedysi mal.

Úvod novej sezóny MVK Zvolen nevyšiel, nad jeho sily bol extraligový nováčik

V prvom kole volejbalovej extraligy mužov privítali volejbalisti MVK Zvolen nováčika z Komárna.

V Miškovci sa bili zvolenskí chuligáni, musela zasahovať polícia

Toto na hokejové štadióny rozhodne nepatrí. Po tomto incidente žiada vedenie maďarského klubu svojich fanúšikov, aby necestovali na zápas do Detvy.

Pohodlné víťazstvo HKM v Miškovci. Skapski si udržal prvé čisté konto v našej lige

HKM Zvolen uspel u maďarského nováčika bez väčších problémov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pezinské vinobranie poznačila víchrica, pomáhali aj hasiči

Popadané stromy, zdemolované stánky či prevrátené smetiaky.

Starosta sa zabýval v dome zo slamy, tvrdí, že by nemenil

Chcel dom, ktorý má dušu. Televízor nepotrebuje.

Dobrú vodu z podzemia odčerpávajú akvaparky

Vody v najmenších prírodných prameňoch ubúda.

V nitrianskej fakultnej nemocnici vymenili ďalšieho riaditeľa

Martin Neštický je zatiaľ funkciou len poverený.

Vybrali SME

Už ste čítali?