Streda, 21. november, 2018 | Meniny má Elvíra

Ľudia dodržiavajú veľkonočné stravovacie zvyky z lokalít, odkiaľ pochádzajú

Tradičné zvyky počas veľkonočného obdobia čerpajú inšpirácie najmä v dedinskom prostredí, jedálniček sa však dopĺňa o moderné potraviny.

Ilustračné foto.(Zdroj: FOTOLIA)

BRATISLAVA. Tradičné zvyky počas veľkonočného obdobia čerpajú inšpirácie najmä v dedinskom prostredí, jedálniček sa však dopĺňa o moderné potraviny. Ľudia stále dodržiavajú tradičné prvky stravy, ktoré v snahe o pestrosť upravujú do podoby baránka či novšie zajaca.

Pribúdajú však zákusky, sladkosti, čokoláda a rôzne druhy alkoholu. Tvrdí to etnologička Katarína Popelková z Ústavu etnológie Slovenskej akadémie vied.

Prečítajte si tiež: Kto zomrie na Veľkú noc, môže sa dostať hneď do raja

"Ústup veľkonočných zvykov neregistrujeme, skôr ide o zväčšenie ich škály. Prevažuje tendencia prenosu spôsobov veľkonočného sviatkovania z dedinského do mestského prostredia. To platí aj o škále a konzumácii veľkonočných jedál, ľudia prichádzajúci do miest dodržiavajú veľkonočné stravovacie zvyky z vidieckych lokalít, z ktorých prišli," uviedla etnologička.

Veľkonočné jedlá majú podľa etnologičky konzervatívny charakter, lebo sú spojené so sviatkom, ktorý vyžaduje dodržiavanie zvykov pri každoročnom opakovaní. Spoločným základom jedál pre celé Slovensko je mäso, zväčša šunka. Okrem toho sú pre toto obdobie charakteristické jedlá z vajec, koláče, alkoholické nápoje, mladé rastliny a chren.

Veľkonočný stôl podľa regiónov

Obsah veľkonočného stola sa líši podľa regiónov. Podľa Popelkovej východne od Spišskej Novej Vsi sa pripravuje veľkonočný koláč nazývaný paska. V oblasti stredného Slovenska sú tradičnými sviatočnými jedlami huspenina, polievka z kyslej kapusty, plnené jahňa alebo zajac so zemiakovým šalátom, ako aj kysnutý koláč.

"Na západnom Slovensku patrili medzi sviatočné jedlá pečené kozľa, plnené teľacie mäso, polievka z údeného mäsa, údená šunka so zemiakovým octovým šalátom a cvikla s chrenom. Zo sladkých jedál bol rozšírený kysnutý pletený koláč, vianočka či tvarohové a makové záviny potreté maslom," priblížila etnologička.

Nové gastronomické trendy

Na novinky upozornil aj šéfkuchár Daniel Hrivňák. "Za posledné roky k nám prichádza nový trend v gastronómii, ktorý pochádza priamo z Talianska. Kuracinu či hovädzinu nahrádzame jahňacinou a začína sa preferovať aj kozľacina. Do popredia sa dostáva aj cvikla, avšak napriek tomu, že obsahuje množstvo vitamínov, je to jesenno-zimná zelenina, a tak by sme mali siahať skôr po sezónnej zelenine a dodržiavať zákony prírody," povedal Hrivňák.

Ako doplnil, tradičná hrudka sa môže oživiť napríklad takým spôsobom, že kozie mlieko sa vymení za kravské.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  2. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  3. Ako dobre poznáte tieto svetové ikonické značky?
  4. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  5. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  6. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  7. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  8. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  9. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  10. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  1. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  2. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  3. Ako dobre poznáte tieto svetové ikonické značky?
  4. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  5. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  6. Deti z Kľušova už vedia zachraňovať životy
  7. Vyberáme správny názov firmy
  8. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  9. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  10. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  1. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť? 22 029
  2. Platíte si poistenie domova zbytočne? 18 309
  3. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 16 929
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 11 960
  5. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 10 518
  6. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 7 550
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 5 671
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 5 293
  9. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu 3 767
  10. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka! 3 621

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zdravá strava

Hlavné správy z MY Zvolen

Riaditelia zo škôl sa pretekajú, kto získa najviac hlasov

Riaditelia škôl pozor! Viete o tom, že môžete veľmi ľahko a jednoducho získať pre svoju školu výpočtovú techniku v hodnote viac ako 7 000 €?

Na Pustom hrade pri Zvolene našli prvú rímsku mincu

Vo Zvolene sa už predtým našla minca z obdobia rímskej republiky.

Kino vynovili s prispením Audiovizuálneho fondu

Projekt zahŕňal predovšetkým kompletnú výmenu 182 sedačiek kina.

Monitory dychu už budú na každej detskej postieľke

Monitor síce nezabráni respiračným problémom, upozorní však na možnú komplikáciu.

MVK prehral v Komárne. Tréner Vaško: Absolútne sme sa nepriblížili k tomu, čo dokážeme

Volejbalisti MVK Zvolen cestovali za súperom do Komárna, v prvom zápase na domácej palubovke so Spartakom nezískali ani set, domáci tak boli jasným favoritom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kandidáta na primátora Žiliny zbili, leží v nemocnici

Poslanca Žilinského samosprávneho kraja v sobotu v noci na ulici prepadli.

Má 25 rokov a bude riadiť obec

Karina Holešová je pravdepodobne najmladšou starostkou na Slovensku.

Medzi Holíčom a Skalicou sa zrazil vlak s autom

Nehoda si vyžiadala zranenia u vodiča auta.

Obľúbená stodola dostáva druhú šancu

Šanca na záchranu najfotografovanejšej drevenice Horehronia ešte žije.

Vybrali SME

Už ste čítali?