Streda, 4. august, 2021 | Meniny má Dominik, DominikaKrížovkyKrížovky

Ľudia dodržiavajú veľkonočné stravovacie zvyky z lokalít, odkiaľ pochádzajú

Tradičné zvyky počas veľkonočného obdobia čerpajú inšpirácie najmä v dedinskom prostredí, jedálniček sa však dopĺňa o moderné potraviny.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: FOTOLIA)

BRATISLAVA. Tradičné zvyky počas veľkonočného obdobia čerpajú inšpirácie najmä v dedinskom prostredí, jedálniček sa však dopĺňa o moderné potraviny. Ľudia stále dodržiavajú tradičné prvky stravy, ktoré v snahe o pestrosť upravujú do podoby baránka či novšie zajaca.

Pribúdajú však zákusky, sladkosti, čokoláda a rôzne druhy alkoholu. Tvrdí to etnologička Katarína Popelková z Ústavu etnológie Slovenskej akadémie vied.

Prečítajte si tiež: Kto zomrie na Veľkú noc, môže sa dostať hneď do raja Čítajte 

"Ústup veľkonočných zvykov neregistrujeme, skôr ide o zväčšenie ich škály. Prevažuje tendencia prenosu spôsobov veľkonočného sviatkovania z dedinského do mestského prostredia. To platí aj o škále a konzumácii veľkonočných jedál, ľudia prichádzajúci do miest dodržiavajú veľkonočné stravovacie zvyky z vidieckych lokalít, z ktorých prišli," uviedla etnologička.

Skryť Vypnúť reklamu

Veľkonočné jedlá majú podľa etnologičky konzervatívny charakter, lebo sú spojené so sviatkom, ktorý vyžaduje dodržiavanie zvykov pri každoročnom opakovaní. Spoločným základom jedál pre celé Slovensko je mäso, zväčša šunka. Okrem toho sú pre toto obdobie charakteristické jedlá z vajec, koláče, alkoholické nápoje, mladé rastliny a chren.

Veľkonočný stôl podľa regiónov

Obsah veľkonočného stola sa líši podľa regiónov. Podľa Popelkovej východne od Spišskej Novej Vsi sa pripravuje veľkonočný koláč nazývaný paska. V oblasti stredného Slovenska sú tradičnými sviatočnými jedlami huspenina, polievka z kyslej kapusty, plnené jahňa alebo zajac so zemiakovým šalátom, ako aj kysnutý koláč.

"Na západnom Slovensku patrili medzi sviatočné jedlá pečené kozľa, plnené teľacie mäso, polievka z údeného mäsa, údená šunka so zemiakovým octovým šalátom a cvikla s chrenom. Zo sladkých jedál bol rozšírený kysnutý pletený koláč, vianočka či tvarohové a makové záviny potreté maslom," priblížila etnologička.

Skryť Vypnúť reklamu

Nové gastronomické trendy

Na novinky upozornil aj šéfkuchár Daniel Hrivňák. "Za posledné roky k nám prichádza nový trend v gastronómii, ktorý pochádza priamo z Talianska. Kuracinu či hovädzinu nahrádzame jahňacinou a začína sa preferovať aj kozľacina. Do popredia sa dostáva aj cvikla, avšak napriek tomu, že obsahuje množstvo vitamínov, je to jesenno-zimná zelenina, a tak by sme mali siahať skôr po sezónnej zelenine a dodržiavať zákony prírody," povedal Hrivňák.

Ako doplnil, tradičná hrudka sa môže oživiť napríklad takým spôsobom, že kozie mlieko sa vymení za kravské.

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  2. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  3. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  7. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  8. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  2. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  3. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  4. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  5. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  6. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  7. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  8. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  9. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  10. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 673
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 486
  3. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 4 148
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 983
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 918
  6. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 3 705
  7. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 586
  8. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 2 533
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 350
  10. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách? 2 248
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Brankári počas tréningu HKM - zľava: Adam Trenčan, Daniel Makóni, Martin Halama, Robin Rahm

Na prvom tréningu nechýbali dvaja legionári, ale aj nové slovenské tváre.


TASR 11 h
Ilustračné foto.

Najhoršie sú piatky a nedele, autá sa posúvajú slimačím tempom.


15 h
Súbor Očovan počas domáceho festivalu Očovská folklórna hruda.

Hlavný sobotňajší program tvoria dva bloky.


TASR 15 h
Zranenému mužovi pomáhal záchranársky vrtuľník.

Za nehodu môže nedanie prednosti v jazde.


20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pozrite si kompletnú tabuľku.


2. aug

Najhoršie sú piatky a nedele, autá sa posúvajú slimačím tempom.


15 h

Oprava mosta je vo finále, čoskoro ho otvoria. Výstavba trvala približne rok.


22 h

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre okresy Prievidza a Bánovce nad Bebravou výstrahu prvého stupňa pred povodňami trvajúcu od 23:00 do 7:00 nasledujúceho dňa.


SITA 17 h

Už ste čítali?