Streda, 3. jún, 2020 | Meniny má KarolínaKrížovkyKrížovky

Ľudia dodržiavajú veľkonočné stravovacie zvyky z lokalít, odkiaľ pochádzajú

Tradičné zvyky počas veľkonočného obdobia čerpajú inšpirácie najmä v dedinskom prostredí, jedálniček sa však dopĺňa o moderné potraviny.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: FOTOLIA)

BRATISLAVA. Tradičné zvyky počas veľkonočného obdobia čerpajú inšpirácie najmä v dedinskom prostredí, jedálniček sa však dopĺňa o moderné potraviny. Ľudia stále dodržiavajú tradičné prvky stravy, ktoré v snahe o pestrosť upravujú do podoby baránka či novšie zajaca.

Pribúdajú však zákusky, sladkosti, čokoláda a rôzne druhy alkoholu. Tvrdí to etnologička Katarína Popelková z Ústavu etnológie Slovenskej akadémie vied.

Prečítajte si tiež: Kto zomrie na Veľkú noc, môže sa dostať hneď do raja Čítajte 

"Ústup veľkonočných zvykov neregistrujeme, skôr ide o zväčšenie ich škály. Prevažuje tendencia prenosu spôsobov veľkonočného sviatkovania z dedinského do mestského prostredia. To platí aj o škále a konzumácii veľkonočných jedál, ľudia prichádzajúci do miest dodržiavajú veľkonočné stravovacie zvyky z vidieckych lokalít, z ktorých prišli," uviedla etnologička.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veľkonočné jedlá majú podľa etnologičky konzervatívny charakter, lebo sú spojené so sviatkom, ktorý vyžaduje dodržiavanie zvykov pri každoročnom opakovaní. Spoločným základom jedál pre celé Slovensko je mäso, zväčša šunka. Okrem toho sú pre toto obdobie charakteristické jedlá z vajec, koláče, alkoholické nápoje, mladé rastliny a chren.

Veľkonočný stôl podľa regiónov

Obsah veľkonočného stola sa líši podľa regiónov. Podľa Popelkovej východne od Spišskej Novej Vsi sa pripravuje veľkonočný koláč nazývaný paska. V oblasti stredného Slovenska sú tradičnými sviatočnými jedlami huspenina, polievka z kyslej kapusty, plnené jahňa alebo zajac so zemiakovým šalátom, ako aj kysnutý koláč.

"Na západnom Slovensku patrili medzi sviatočné jedlá pečené kozľa, plnené teľacie mäso, polievka z údeného mäsa, údená šunka so zemiakovým octovým šalátom a cvikla s chrenom. Zo sladkých jedál bol rozšírený kysnutý pletený koláč, vianočka či tvarohové a makové záviny potreté maslom," priblížila etnologička.

Skryť Vypnúť reklamu

Nové gastronomické trendy

Na novinky upozornil aj šéfkuchár Daniel Hrivňák. "Za posledné roky k nám prichádza nový trend v gastronómii, ktorý pochádza priamo z Talianska. Kuracinu či hovädzinu nahrádzame jahňacinou a začína sa preferovať aj kozľacina. Do popredia sa dostáva aj cvikla, avšak napriek tomu, že obsahuje množstvo vitamínov, je to jesenno-zimná zelenina, a tak by sme mali siahať skôr po sezónnej zelenine a dodržiavať zákony prírody," povedal Hrivňák.

Ako doplnil, tradičná hrudka sa môže oživiť napríklad takým spôsobom, že kozie mlieko sa vymení za kravské.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Našli sme budúcnosť hliníka. Je v Spišských Vlachoch
  2. Plyn v domácnosti? Aj malé zmeny vám znížia účty za energie!
  3. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými?
  4. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme
  5. Viac než polovica Slovákov sa chystá dovolenkovať za hranicami
  6. Aj použitý kuchynský olej môžete separovať
  7. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku
  8. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky
  9. Zabezpečujeme certifikované MBA programy
  10. Ako efektívne ušetriť na platbách za energie?
  1. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme
  2. Ružinovská poliklinika otvorila unikátne oddelenie
  3. Päť užitočných rád, ako si vybrať správnu klimatizáciu
  4. Našli sme budúcnosť hliníka. Je v Spišských Vlachoch
  5. Unikátna novinka už aj v Prievidzi
  6. Čo robiť, keď majú deti strach? Vyskúšajte tieto tipy
  7. Sloboda v stavebníctve
  8. Viac než polovica Slovákov sa chystá dovolenkovať za hranicami
  9. Aj použitý kuchynský olej môžete separovať
  10. Mýty a fámy o vodárňach
  1. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými? 32 795
  2. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku 22 408
  3. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky 11 048
  4. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo 9 884
  5. Viac než polovica Slovákov sa chystá dovolenkovať za hranicami 9 594
  6. Pandémia odhalila, ako fungujú vysielače v krajine 9 320
  7. Tieto veci robí banka, aby bola v bankomatoch hotovosť 9 254
  8. Ako vytriediť Mekáč doma? 8 884
  9. Ako správne dezinfikovať byt, bytový dom, auto či firmu 8 849
  10. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME 8 746
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Stravovanie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Zdravá strava

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

COOP Jednota Krupina obdarovala nemocnicu v Banskej Bystrici

Spotrebné družstvo už niekoľko rokov smeruje svoju podporu do Rooseveltovej nemocnice.

Jozef Vahančík  a Miriam Lapuníková.

Ako riešiť spory s poisťovňami

Môžete sa pozrieť do zdravotnej dokumentácie svojho dospelého dieťaťa? Nechce vám poisťovňa preplatiť škodu na vozidle po zrážke so zvieraťom? Možno vystúpiť z druhého piliera starobného dôchodkového sporenia? Aj na tieto otázky odpovedá právnik.

Ilustr.foto: Unsplash
Štúrov park prechádza rekonštrukciou.

DISKUSIA NAŽIVO: Ako pomáhame ľuďom so závislosťami, pracovná terapia

Diskusiu Pod rúškom informácií vysielame v utorok 2. júna 2020 o 17.00.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?