Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Kráľovskú čokoládu v obchodoch nenájdete

Nielen pre svoj názov sa už čokoláda dostala aj na anglický kráľovský dvor.

Miroslav Klembara začal s výrobou čokolády pred tromi rokmi.  Miroslav Klembara začal s výrobou čokolády pred tromi rokmi. (Zdroj: Ján Krošlák)

ZVOLEN. Hoci Kráľovská čokoláda prenikla aj na Slovensko, v obchodoch ju budete hľadať márne.

Jej domovom je Ostrava, kde ju už desať rokov ručne a podľa vlastnej receptúry vyrábajú a sami aj zdobia v malej rodinnej firme.

Tri roky s rodinnou firmou spolupracuje ako jediný Slovák Miroslav Klembara, rodák zo Žiaru nad Hronom, dnes žijúci vo Zvolene. Tiež sa naučil tvarovať čokoládovú hmotu do želaných tvarov a na jej kvalitu nedá dopustiť. Inú už dnes do úst vraj nevloží. Vyrábajú ju čisto z kakaového masla bez pridania tukov.

Skryť Vypnúť reklamu

„Máme malú výrobu aj produkciu. Štandardne vyrábame z kakaovej hmoty, ktorú nám nosia do Talianska. Kakaové bôby pochádzajú z oblasti Karibiku,“ prezrádza Klembara.

Čokoládu ponúka len príležitostne, väčšinou na rôznych hradných podujatiach, keďže sa venuje aj historickému šermu. Sortiment sa mení v závislosti od podujatia alebo objednávky.

Výroba je časovo náročná

Aktuálne vo Vianočnej dedine na zvolenskom námestí ponúka čokoládu s vianočnou tematikou; kaprov pre šťastie, čokoládový betlehem, vianočný stromček či sedemdenný adventný kalendár. Ale aj lízanky, ktoré potešia deti, či klasicky tvarované čokolády s rôznymi výjavmi. Škoda do nich zahryznúť.

Niektoré sladké diela zdobia zlatom alebo striebrom, časť zas orieškami alebo ovocím, ktoré odoberajú od slovenských ovocinárov zo Skalice.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Boli sme vo Figare. Čo sa skrýva za múrmi čokoládovne? Čítajte 

Výroba čokoládových produktov je časovo náročná a odzrkadľuje ju aj cena. „Výroba komplikovanejších figúrok trvá aj niekoľko dní. Napríklad z aktuálneho sortimentu som najdlhšie, dva dni, vyrábal vianočný stromček. Skladá sa z ôsmich segmentov,“ dodáva.

„Práve pripravujeme nový sortiment čokolád, ktoré budú z Madagaskaru, Ekvádoru, Peru aj z Papuy Novej Guiney. Tak ako vinári vedia, že Frankovka z rôznych oblastí chutí rôzne, rovnako je to aj s čokoládou,“ podotýka Klembara.

Nielen vďaka názvu sa už Kráľovská čokoláda dostala aj na anglický kráľovský dvor. Anglický zberateľ umenia, žijúci v Prahe, si objednal v rodinnej firme celý set a daroval ju kráľovnej predovšetkým pre jej kvalitu.

Kakaové maslo ako liek

Klembara pripomína, že kakaové maslo je najvzácnejší a najzdravší tuk. „Kakaový bôb sa skladá zo sušiny a z kakaového masla, každé má 50-percentné zastúpenie. Má veľké využitie aj vo farmácii a v kozmetike, zatiaľ čo kakaový prášok len v potravinárstve,“ hovorí.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Foodblogeri piekli sladké dobroty pred očami návštevníkov Čítajte 

„Kakaové maslo je účinnou zložkou mnohých krémov a pomáha aj pri liečbe ekzémov. Pokojne si ním môžete potrieť postihnuté miesto,“ radí.

Keďže je kakaové maslo pomerne drahé, väčšina čokolád obsahuje iné rastlinné tuky. „Alebo ich domiešavajú smotanou kvôli nižšej cene,“ dodáva Klembara.

Hovorí aj o ďalšom grife výrobcov kakaa a čokolád. „Prirodzená je svetlá farba kakaa. Vôbec nie je pravda, že čím je kakao tmavšie, tým je kvalitnejšie. Je však viacej upravené,“ podotýka.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 865
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 986
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 854
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 343
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 090
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 047
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 316
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 047
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 849
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 748
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Čokoláda

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Čísla už zverejnila aj Krupina a Hriňová.

10 h
Ilustračné foto.

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

17 h
Tomas Sholl v drese Detvy

Thomas Sholl poriadne rozvíril hladinu vody na Podpoľaní.

18 h
Ilustračné foto.

Lepší výsledok testovania mala Krupina.

21 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

17 h

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

18 h

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

17 h

Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 1 544 pozitívne testovaných ľudí formou PCR testov a 2 097 pozitívne testovaných antigénnymi testami.

22 h

Už ste čítali?