PLIEŠOVCE. Takmer každá obec na Slovensku sa pýši nejakým tradičným jedlom. V Pliešovciach v okrese Zvolen sa za takéto pokladá páračková kapusta. Jej recept sa prenáša z generácie na generáciu vari už stáročia.
Toto výdatné jedlo sa varilo a stále ešte varí pri všetkých veľkých udalostiach v rodine. Objavuje sa však často aj na obecných oslavách.
Ako ale hovorí jej názov, kedysi bola na dedine hlavným jedlom pri páračkách, počas dlhých zimných večerov. Páračkovú kapustu dodnes často pripravujú viaceré pliešovské rodiny.
"Najskôr sa v hrnci usmaží cibuľka, pridá sa sladká mletá paprika a bravčové mäso pokrájané na kocky," približuje recept členka tamojšej folklórnej skupiny Rozmarín Dana Cútová.
Do tejto zmesi sa pridá pokrájaná údená klobása a celkom nakoniec kyslá kapusta zo suda. "Páračková kapusta však nie je riedka, ako bývajú zvyčajne polievky - kapustnice, ale naopak, je hustá a konzumuje sa s chlebom," pripomína.