VÍGĽAŠ-PSTRUŠA. Pochváliť sa jedinečným úspechom môžu pracovníci Výskumno-šľachtiteľskej stanice vo Vígľaši - Pstruši. Podarilo sa im vyšľachtiť ovos, ktorý je od bežného trošku iný. Je čierny. Ide o dve nové odrody čierneho ovsa Hucul a Norik.
Len minulý týždeň sa šľachtiteľom dostalo zaslúženého ocenenia. Cenu Zlatý kosák v kategórii rastlinná výroba si prevzali na výstave Agrokomplex.
Na prvých šľachtiteľských odrodách čierneho ovsa pracovali šľachtitelia z Vígľaša - Pstruše pätnásť rokov. „Odrody sme zaregistrovali na jar tohto roku na základe výsledkov štátnych odrodových skúšok a testov DUS,“ povedal vedúci výskumno-šľachtiteľskej stanice Peter Hozlár.
Zdôraznil tiež, že počas viacročného skúšania na viacerých lokalitách prekonali odrody Hucul a Norik českú odrodu čierneho ovsa Raven.
Výživa pre kone
Ovos čierny je v porovnaní so žltým a bielym ovsom výnimočný, obsahuje viac rastlinných farbív antokyanov. Tie majú priaznivý vplyv na výživu a zdravie. „Veľký vplyv má hlavne kyselina ferulová, ktorá podporuje rast svaloviny a odbúravanie tukov,“ poznamenal Hozlár.
Okrem iného má čierny ovos vyššiu energetickú hodnotu pre živočíšnu výrobu. Pochutiť na čiernom ovse si môžu predovšetkým kone. „Hlavne ho oceňujú pri výžive jazdeckých koní a na webových stránkach sa takýto ovos predáva ako krmivo pre ne,“ vysvetlil.
Netradičné čierne polia
V Európe sú čiernym ovsom posiate najmä polia vo Francúzsku, zatiaľ čo u nás je trh malý. Polia sfarbené do čierna sú však teraz už aj na Slovensku.
„Sfarbenie ovsa je od tvorby zrna až po plnú zrelosť krásne pozorovateľné voľným okom,“ poznamenal Hozlár. V praxi to znamená, že na poli čierny ovos neprehliadnete.
„Sme jediným tvorcom slovenských odrôd čierneho ovsa,“ dodal Hozlár. Obdivovať pole s čiernym ovsom tak záujemcovia môžu jedine vo Vígľaši. A určite aj laik uvidí, že sa čierny ovos od tradičných slovenských odrôd, žltého a bieleho ovsa, líši.
Výskumno-šľachtiteľská stanica vo Vígľaši – Pstruši je pracoviskom Výskumného ústavu rastlinnej výroby Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra. Založená bola v roku 1941.