Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

V Hriňovej ukázali, ako kedysi vyzeralo tradičné gazdovanie

Časť Slanec v sobotu zaplnili tisíce návštevníkov.

Gazdovanie v Hriňovej.Gazdovanie v Hriňovej. (Zdroj: Milan Suja)

HRIŇOVÁ. Gazdovanie na hriňovských lazoch si už našlo svoje miesto v kalendári podujatí Podpoľania. To sobotňajšie bolo plné tradičných jedál a hudby vo Fujarovom, Hriňovskom či Tisovníckom dvore. O špeciality zo zahraničia sa zasa postarali v dvore Českom, Srbskom a Kubánskom. Nemohla chýbať ani tradičná hriňovská svadba. Okrem jedla a hudby si návštevníci mohli pozrieť tradičné činnosti: mlátenie obilia, a to nielen na mláťačke, ale aj ručne, cepmi. Zblízka videli kosenie lúky, vyberanie zemiakov... Ochutnať mohli čerstvo upečený chlieb z pece alebo sa dať odfotiť v kroji.

Skryť Vypnúť reklamu

Obsiahnuť všetko zaujímavé na takomto podujatí, nie je možné na pár riadkoch, a tak prinášame aspoň pár útržkov.

Vyšívala a inkasovala

V Hriňovskom dvore rozvoniavali pacále, ktoré šikovné žienky robili priamo na sporákoch. Zároveň ste sa na mieste mohli naučiť vyšívať. „Vyšívanie krivou ihlou je typická hriňovská a detvianska výšivka,“ vysvetlila nám narýchlo Mária Krnáčová. Potom odložila výšivku, otočila sa a zinkasovala dve eurá. To jedna návštevníčka zaplatila za pacále, ktoré si odnášala z dvora.

Keďže mama Márie Krnáčovej je členkou folklórnej skupiny Hriňovčanky, ktoré piekli na sporákoch pacále, vyšívanie mala spojené so starostlivosťou o pokladňou.

Vyšívanie krivou ihlou nie je ťažké, základy sa dajú naučiť za pár minút. Potom je všetko už len záležitosťou praxe. V školách sa neučí, a tak je jedinou možnosťou ako sa naučiť pracovať s krivou ihlou, nájsť niekoho staršieho, kto je ochotný sa o svoje umenie podeliť. „Mňa to tiež naučila moja starká, keď som mala desať rokov,“ dodala Mária Krnáčová.

Skryť Vypnúť reklamu

Košičan v podpolianskom kroji

„Do dvoch metrov sú to pastierske trúby, nad dva metre je fujara trombita,“ vysvetlil nám základný rozdiel Peter Pajkoš vo Fujarovom dvore.

Pastierske trúby sú vraj predchodcami mobilov. Pastieri si s nimi dávali signály, keď išiel medveď, keď horelo alebo sa blížila búrka. Peter Pajkoš si trúby vyrába sám, najlepšie je vraj mäkké drevo, smrek alebo borovica.

V sobotu z času na čas zatrúbil najprv na trombite, potom predviedol aj pastierske trúby. Ponuku vyskúšať si nástroje využili viacerí návštevníci dvora, dokonca aj nadšený Japonec. Za svoje trúbenie si vyslúžil pochvalu aj od Petra Pajkoša. Ten bol oblečený v tradičnom podpolianskom kroji, človek by preto čakal, že ide o typického Podpoľanca. Do Hriňovej však prišiel z Košíc.

Skryť Vypnúť reklamu

Tisovník stavil na šúľance

Šúľance boli hlavným chodom, ktorý pripravili reprezentanti Horného Tisovníka. „Základom je zemiakové cesto. Uvarené šúľance premiešame s makom, k tomu trochu cukru... Koľko cesta máme prichystané, to neviem. Ja len šúľam,“ povedala s úsmevom mladá žena a zavolala pomocníčku.

„Neviem či je to typické jedlo aj v Hriňovej, no v Hornom Tisovníku áno,“ dodala Andrea Machavová, ktorú si vybrali za hovorkyňu.

Horný Tisovník sa nedávno zapojil do súťaže dedina roka. Aj keď ju nevyhral, účasť v súťaži si obyvatelia pochvaľovali.

„Získali sme špeciálnu cenu a celkom dobre sme sa umiestnili v internetovom hlasovaní,“ vysvetlila Andrea.

Gazdovanie si vyskúšali aj vlani, kedy tiež varili šúľance.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 089
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 841
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 799
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 347
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 825
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 167
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 791
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 433
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 352
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 5 619
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Peter Zuzin pred nitrianskym brankárom.

HKM Zvolen bodoval v ôsmom zápase po sebe.

1 h
ilustračné foto

V tabuľke sú zverenci trénera Bokroša stále štvrtí.

1 h
Budova generálneho riaditeľstva štátnych lesov v Banskej Bystrici.

Rada má deväť členov.

2 h
Ilustračné foto.

Dôvodom je znížiť tlak na zdravotníkov.

9 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

11 h

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

3 h

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Záchranári odkazujú, nie každý s Covidom patrí do nemocnice.

17 h

Už ste čítali?