V Hriňovej ukázali, ako kedysi vyzeralo tradičné gazdovanie

Časť Slanec v sobotu zaplnili tisíce návštevníkov.

Gazdovanie v Hriňovej.Gazdovanie v Hriňovej. (Zdroj: Milan Suja)

HRIŇOVÁ. Gazdovanie na hriňovských lazoch si už našlo svoje miesto v kalendári podujatí Podpoľania. To sobotňajšie bolo plné tradičných jedál a hudby vo Fujarovom, Hriňovskom či Tisovníckom dvore. O špeciality zo zahraničia sa zasa postarali v dvore Českom, Srbskom a Kubánskom. Nemohla chýbať ani tradičná hriňovská svadba. Okrem jedla a hudby si návštevníci mohli pozrieť tradičné činnosti: mlátenie obilia, a to nielen na mláťačke, ale aj ručne, cepmi. Zblízka videli kosenie lúky, vyberanie zemiakov... Ochutnať mohli čerstvo upečený chlieb z pece alebo sa dať odfotiť v kroji.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Obsiahnuť všetko zaujímavé na takomto podujatí, nie je možné na pár riadkoch, a tak prinášame aspoň pár útržkov.

Vyšívala a inkasovala

V Hriňovskom dvore rozvoniavali pacále, ktoré šikovné žienky robili priamo na sporákoch. Zároveň ste sa na mieste mohli naučiť vyšívať. „Vyšívanie krivou ihlou je typická hriňovská a detvianska výšivka,“ vysvetlila nám narýchlo Mária Krnáčová. Potom odložila výšivku, otočila sa a zinkasovala dve eurá. To jedna návštevníčka zaplatila za pacále, ktoré si odnášala z dvora.

Keďže mama Márie Krnáčovej je členkou folklórnej skupiny Hriňovčanky, ktoré piekli na sporákoch pacále, vyšívanie mala spojené so starostlivosťou o pokladňou.

Vyšívanie krivou ihlou nie je ťažké, základy sa dajú naučiť za pár minút. Potom je všetko už len záležitosťou praxe. V školách sa neučí, a tak je jedinou možnosťou ako sa naučiť pracovať s krivou ihlou, nájsť niekoho staršieho, kto je ochotný sa o svoje umenie podeliť. „Mňa to tiež naučila moja starká, keď som mala desať rokov,“ dodala Mária Krnáčová.

SkryťVypnúť reklamu

Košičan v podpolianskom kroji

„Do dvoch metrov sú to pastierske trúby, nad dva metre je fujara trombita,“ vysvetlil nám základný rozdiel Peter Pajkoš vo Fujarovom dvore.

Pastierske trúby sú vraj predchodcami mobilov. Pastieri si s nimi dávali signály, keď išiel medveď, keď horelo alebo sa blížila búrka. Peter Pajkoš si trúby vyrába sám, najlepšie je vraj mäkké drevo, smrek alebo borovica.

V sobotu z času na čas zatrúbil najprv na trombite, potom predviedol aj pastierske trúby. Ponuku vyskúšať si nástroje využili viacerí návštevníci dvora, dokonca aj nadšený Japonec. Za svoje trúbenie si vyslúžil pochvalu aj od Petra Pajkoša. Ten bol oblečený v tradičnom podpolianskom kroji, človek by preto čakal, že ide o typického Podpoľanca. Do Hriňovej však prišiel z Košíc.

SkryťVypnúť reklamu

Tisovník stavil na šúľance

Šúľance boli hlavným chodom, ktorý pripravili reprezentanti Horného Tisovníka. „Základom je zemiakové cesto. Uvarené šúľance premiešame s makom, k tomu trochu cukru... Koľko cesta máme prichystané, to neviem. Ja len šúľam,“ povedala s úsmevom mladá žena a zavolala pomocníčku.

„Neviem či je to typické jedlo aj v Hriňovej, no v Hornom Tisovníku áno,“ dodala Andrea Machavová, ktorú si vybrali za hovorkyňu.

Horný Tisovník sa nedávno zapojil do súťaže dedina roka. Aj keď ju nevyhral, účasť v súťaži si obyvatelia pochvaľovali.

„Získali sme špeciálnu cenu a celkom dobre sme sa umiestnili v internetovom hlasovaní,“ vysvetlila Andrea.

Gazdovanie si vyskúšali aj vlani, kedy tiež varili šúľance.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 791
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 479
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 479
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 594
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 481
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 392
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 265
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 1 992
  1. Peter Slamenik: Černák
  2. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  3. Ján Chomík: Blázni
  4. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  5. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  6. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  7. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  8. Patrik Benčík: Denník advokáta: 6x rozvod manželstva sui generis (svojho druhu)
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 614
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 146
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 322
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 252
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 799
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 187
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 972
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 040
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Peter Slamenik: Černák
  2. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  3. Ján Chomík: Blázni
  4. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  5. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  6. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  7. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  8. Patrik Benčík: Denník advokáta: 6x rozvod manželstva sui generis (svojho druhu)
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 614
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 146
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 322
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 252
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 799
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 187
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 972
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 040
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu