DETVA. Na slovenskom pivovarníckom trhu by mal čoskoro pribudnúť ďalší producent zlatistého moku. Nový pivovar chce investor postaviť v objekte Vagačovho domu v Detve. Návrh na vybudovanie Podpolianskeho pivovaru v bývalej bryndziarni už konateľ úradom predniesol a čaká na jeho schválenie.
Plány na zveľadenie objektu Vagačovho domu sú viaceré. „Areál v súčasnosti rekonštruujem, rád by som priestor zachránil,“ vysvetlil konateľ Podpolianskeho pivovaru Martin Doskočil, ktorý je zároveň súčasným majiteľom objektu.
Najskôr vybuduje pivovar
História Vagačovho domu je v Podpoľaní dobre známa. Špeciálne tento rok si pripomíname 230. výročie založenia prvej bryndziarne na Slovensku, ktorá stála práve v Detve.
„Jej zakladateľom bol Ján Vagač, rodák zo Starej Turej. Výrobky detvianskej bryndziarne preslávili Detvu doma aj vo svete,“ vysvetlil Doskočil, ktorý chce aj naďalej zachovať domácu výrobu, tentoraz piva.
Vybudovanie prvého remeselného pivovaru v Detve je podľa slov majiteľa Vagačovho domu len začiatok jeho zámerov. Okrem neho chce postaviť pohostinstvo na ochutnávku piva.
„Takto by sme chceli zvýšiť nielen atraktivitu služieb areálu, ale aj zabezpečiť propagáciu výroby piva,“ dodal Doskočil, ktorého spoločníkom a vedúcim zodpovedajúcim za varenie piva je Jozef Sládok.
Múzeum a spoločensko-kultúrne centrum
Doskočil predstavil i ďalšie plány. „Po ukončení rekonštrukcie chcem vytvoriť múzeum a spoločensko-kultúrne centrum s možnosťou ubytovania a stravovania,“ vysvetlil. Spolupracovať by preto chcel s Podpolianskym múzeom.
Vytvorením týchto zámerov predpokladá zvýšenie atraktivity pre poznávaciu turistiku a gastroturistiku v Detve.
„Bol by som rád, keby sa v priestoroch organizovali koncerty alebo rôzne predstavenia. Chcel by som tu vybudovať kultúrne centrum, niečo na štýl Záhrady v Banskej Bystrici,“ dodal.
Pivovar chce sprevádzkovať z vlastných prostriedkov. Na vytvorenie múzea by však chcel požiadať o podporu štátu. „Múzeum si na svoju činnosť nebude mať ako zarobiť, preto by mu grant určite pomohol,“ vysvetlil Doskočil.
Nové pracovné príležitosti pre nezamestnaných
To, či bude majiteľ potrebovať pomocnú silu v pivovare, ukáže čas.
„Počet pracovníkov bude závislý od požadovaných stavebných činností,“ povedal Doskočil.
Samotnú výrobu piva budú v prevádzke zabezpečovať traja zamestnanci v jednej zmene.
Ako sám majiteľ dodáva, na začiatok sa sústredí na sprevádzkovanie pivovaru. Doň by mal investovať približne 400-tisíc eur. Najprv ale potrebuje súhlasné vyjadrenie úradov. Tie rozhodnú, či napokon Podpoliansky pivovar s produkciou piva v Detve aj reálne začne.