Štvrtok, 30. marec, 2023 | Meniny má Vieroslava

Na Slovensku zachraňuje staré odrody jabĺk, hrušiek aj oskoruší

Nastáva nová móda starých sort, hovorí kočovná dobrovoľníčka Andrea Uherková.

Andrea UherkováAndrea Uherková (Zdroj: archív AU)

Andrea Uherková hovorí o sebe, že je kočovná dobrovoľníčka. Alebo tiež pokrytecká vegetariánka. Považuje sa za „capa v záhrade“, a to aj napriek tomu, že zachraňuje staré odrody jabĺk a hrušiek či oskoruše na Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kedy do vášho života vstúpili jablká a hrušky?

Najskôr doň vstúpila jarabina oskorušová, ľudovo oskoruša, čo je naša najväčšia a nesmierne zaujímavá ovocná drevina. Mapovala som tento raritný druh v Bielych Karpatoch pre diplomovú prácu a tiež Správu CHKO Biele Karpaty. No a tá ma po obhajobe diplomovky oslovila, či nechcem ostať v téme a mapovať ešte aj staré a krajové odrody jabloní a hrušiek.

SkryťVypnúť reklamu

Prešiel im totiž v rámci Štátnej ochrany prírody medzinárodný projekt Bielokarpatský ovocný poklad. A tak sa to celé rozbehlo. Projektu a ďalším aktivitám som sa začala venovať na doktorandskom štúdiu.

Kedy ste toto ovocie začali vnímať ako niečo, čo si zaslúži oveľa viac pozornosti, než sa mu venuje?

Vnímala som to už pri oskoruši, po ktorej som v roku 2012 pátrala v bielokarpatskej krajine. Mohutné, krajinársky dekoratívne stromy boli často zarastené, nepovšimnuté alebo zle orezané. Navyše, niektorí ľudia stále nevedia, čo oskoruša vlastne je. Mnohé sto- či dvestoročné stromy boli vytrhané z medzí a polí počas kolektivizácie.

Podobne je to aj s jabloňami a hruškami, ktoré sme začali mapovať v roku 2013. Tiež si najmä na kopaniciach prešli svojím osudom. Tie solitéry, čo ostali, by mohli rozprávať. No a potom tu máme staré sady, aleje či skupinky ovocných stromov, ktoré ukrývajú obrovské bohatstvo, čo sa genofondu starých odrôd týka, ale tým, že si ich nevšímame, sú ohrozené vymiznutím. Pritom ponúkajú obrovskú škálu chutí, využitia či doby uskladnenia.

SkryťVypnúť reklamu

A ako sa vám darí v záchrane starých odrôd?

Podľa mňa prekvapivo celkom dobre. Je to najmä tým, že túto problematiku propagujeme na verejnosti a ľudia sa na to chytajú. Téma je chutná a pestrá a farebná ako odrody samotné, a preto na to dobre reaguje staršia aj mladšia generácia. Vravíme, že nastáva taká nová móda starých sort.

Akým spôsobom približujete ľuďom dôležitosť zachovať tieto staré odrody?

S výstavou starých odrôd a informačným stánkom sme navštívili už mnoho jarmokov a podujatí, či už pod hlavičkou Bielokarpatského ovocného pokladu, alebo neskôr v rámci združenia GenoFond, ktoré prebralo jeho agendu a posolstvo. Neraz sme v stánku predvádzali aj muštovanie a ponúkali čerstvý mušt, napiekli rôzne jablčné a hruškové pochúťky, alebo robili koštovku odrôd.

SkryťVypnúť reklamu

Okrem toho sme navštívili základné a stredné školy s envirovýchovnými prednáškami a aktivitami. V Starej Turej sme založili genofondový sad, kde robíme víkendovky praktickej starostlivosti o ovocné stromy.

Pod vedením kolegu Bruna Jakubca sme tiež rekonštruovali starú sušiareň ovocia v Bošáci, pri ktorej mohli dobrovoľníci zažiť praktický efekt záchrany odrôd. Každoročne organizujeme aj burzu vrúbľov, kde si môže verejnosť vziať vrúble desiatok odrôd ovocných drevín, naštepiť si ich doma na záhradke, a tak prispieť k ich záchrane najviac.

Kam ste v detstve chodili na jablká či iné ovocie, ako sa vlastne zrodil tento váš vzťah?

Nie je to až taký poetický príbeh. Som skôr taký „cap záhradníkom“, mestské dievča z paneláku, a ani v rodine nemám „echt“ ovocinárov. Prišlo to až na škole. Je však pravda, že máme chatu pod lesom, kam sme chodievali s rodinou na víkendy a tam boli na jeseň vždy stromy obsypané „jonatánkami“.

Máte rada ovocie a zeleninu doslova? Teda ste vegetariánka?

Áno, značnú časť mojej stravy tvorí práve ovocie, zelenina či strukoviny, ale nazývam sa skôr pokryteckým alebo neúspešným vegetariánom.

Keď som mala pätnásť a začínali moje roky aktivizmu a dobrovoľníctva, tak som s tým začala najmä kvôli etickým dôvodom.

V súčasnosti si však občas rada pochutím aj na mäse, najmä pokiaľ viem vystopovať jeho pôvod a je domáce.

Nejako to prirodzene prišlo. Občas mám kvôli tomu výčitky, ale snažím sa to premeniť skôr na prijatie toho, ako to je (úsmev).

Je o vás známe, že ste „kočovná dobrovoľníčka“. Čo tento prívlastok obsahuje?

Vymyslela som si ho ja, aby som vystihla moje pôsobenie vo viacerých združeniach a mimovládkach. Začínala som v pätnástich rokoch ako dobrovoľníčka pre Greenpeace, kde som sa venovala dva roky kampani proti ťažbe uránu na Slovensku, ktorá bola nakoniec veľmi úspešná.

Potom som sa mihla v Priateľoch Zeme SPZ aj CEPA či občas v Slatinke. V súčasnosti som členka združení Pre Prírodu a GenoFond a zamestnaná som v Živici. Tam sa to dobrovoľníctvo preklopilo do úväzku.

Tiež sa o vás vie, že ste propagátorkou prírodného pohrebníctva.

Neviem, či je to už známe, ale asi v blízkej dobe začne byť. (Smiech.) Áno, venujem sa tejto problematike práve v Živici. Je to trochu iná téma ako jabĺčka, ale vidím tam mnohé prepojenia, či už z hľadiska vnímavého prístupu k veciam, sociálneho aj prírodno-ochranného aspektu, alebo návratu ku koreňom.

Vyštudovali ste Fakultu ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene, kde v súčasnosti pôsobíte ako doktorandka. Bolo pre vás prirodzené prihlásiť sa práve na túto školu, alebo ste uvažovali aj o inom štúdiu?

Dlho to pre mňa prirodzené nebolo, dokonca celú strednú som sa nevedela rozhodnúť, či sa vydám humanitným alebo prírodným smerom. No keď som sa nakoniec rozhodla pre Fakultu ekológie a environmentalistiky, prišla som sem, vzali ma na terénne cvičenia po celom Slovensku a stretla som tu podobne naladených ľudí, nikdy som to rozhodnutie neoľutovala.

Mám pocit, že som sa tu najmä vďaka zopár vyučujúcim i spolužiakom konečne našla a nasmerovalo ma to tam, kde mi je dobre.

A Sokratov inštitút vás čím zlákal? Čo je na ňom podľa vás výnimočné?

Sokratov inštitút bol pre mňa skvelou príležitosťou, ako si rozšíriť obzory a spoznať ďalších zaujímavých ľudí. Zlákala ma naň jeho odborná garantka Zuzka Gallayová z našej fakulty, ktorá je pre mňa zásadným človekom počas celého môjho štúdia.

Sokratov inštitút je výnimočný kombináciou inšpiratívnych lektorov a nadšených študentov, ktorí sa po „prednáške“ neponáhľajú na autobus domov, ale tým, že sú s lektorom štyri dni na zaježovských lazoch, diskutujú do noci, spochybňujú ho, hľadajú odpovede, ale aj otázky.

Tiež tým, že každý študent realizuje vo svojej komunite mikroprojekt, zlepšuje svoje sociálne, prezentačné i organizačné zručnosti. Je to intenzívny rok plný nadšenia počas štúdia. A to v školstve nie je až také bežné.

Akému mikroprojektu ste sa venovali vy?

Snažila som sa priniesť tému starých a krajových odrôd ovocia, a najmä ich využitia, na stredné hotelové školy. Varili sme z nich rôzne jedlá, vystavovali ich a tak ich dostávali do povedomia verejnosti, ale najmä študentov, ktorí sa môžu podieľať na ich záchrane.

Výstupom je aj voľne dostupná učebnica o starých sortách, určená pre rôzne tipy stredných škôl, ako aj širokú verejnosť.

Komu by ste toto štúdium odporúčali a prečo?

Každému, kto má pocit, že chce veci okolo seba meniť k lepšiemu, ale možno mu chýba nadšenie, podpora či inšpirácia. Každému, komu chýba v školstve zmysluplný dialóg a diskusia a hľadanie inovatívnych riešení na aktuálne témy a spoločenské problémy.

A najmä každému, kto chce pracovať na sebe, lebo iba tým, že zmeníme seba, vieme meniť veci okolo nás. A to je aj premisa Sokratovho inštitútu.

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu aj mužom. Dokážu zlepšiť erekciu
  3. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zľavy z odvodov, zmrazená cena potravín
  4. Neviditeľná technológia vás ochráni pred podvodom, stačí si ju v mobile aktivovať
  5. Dvanásť rokov v Amazone a práca ma stále baví
  6. Vyberáme si najkrajšiu obnovenú pamiatku, hlasuje sa online
  7. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte
  8. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov
  1. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte
  2. Vyberáme si najkrajšiu obnovenú pamiatku, hlasuje sa online
  3. Životné poistenie v čase inflácie. Aká je jeho ideálna výška?
  4. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO?
  5. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov
  6. Novelizácia druhého piliera: doplatia chudobní na bohatých?
  7. Ako poraziť vysokú infláciu? Napríklad výnosom 24 % za 3 roky
  8. 8 vecí, na ktoré záhradkári pravidelne zabúdajú
  1. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO? 21 841
  2. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu mužom. Dokážu zlepšiť erekciu 8 539
  3. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve 7 767
  4. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá 5 732
  5. Kávový Indiana Jones. Slovák loví raritné kávy v pralesoch 4 819
  6. Má vaše dieťa nárok na 350 eur na kúpu počítača či tabletu? 2 884
  7. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 2 527
  8. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť 2 342

Blogy SME

  1. László Bindics: NECH UŽ KONEČNE NASTANE MIER!
  2. Jozef Stasík: Takto sa rúca americký sen
  3. Daniel Bíro: Literárny historik a pedagóg Marián Kamenčík nám porozprával o jeho práci a inšpirácii k tvorbe
  4. Ján Šeďo: Ľudia, kupujte konzervy a borovičku, raketa pôjde do Bratislavy.
  5. Vladimír Krátky: Slovensko nie je krajina, v ktorej chce príčetný občan ostať dobrovoľne žiť ... .
  6. Michal Pavlík: „Záchrana demokracie“ má prednosť pred adresnou pomocou ľudom
  7. Marek Mačuha: O progresívnom mrhaní
  8. Ján Šeďo: Dr. Theodor Morell, "majster striekačka", stimuloval aj nemecké gazdinky.
  1. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 24 183
  2. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 816
  3. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 6 816
  4. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Opäť doplatia CHUDOBNÍ na BOHATÝCH? Na stole je novelizácia novelizácie druhého piliera 6 643
  5. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 5 596
  6. Michal Porubän: Desatoro Maroša Žilinku 4 846
  7. Ján Valchár: Začal som sa báť o výsledok vojny... 3 522
  8. Post Bellum SK: Ľudáci sa zbavili najprv židovských dievčat a mladých žien 3 354
  1. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  3. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  4. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  8. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Materská škola na Prachatickej.

Rekonštrukciu bude robiť detvianska firma.


TASR 28. mar

Polícia pripomína dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti.


28. mar
Ilustračné foto.

Najviac zasiahnuté sú lokality v horskom prostredí.


28. mar
Ilustračné foto.

Dĺžka záchvatu je rôzna.


28. mar

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Útvar hodnoty za peniaze odporúča pri výstavbe diaľnice D3 výrazne šetriť.


18 h

V Liptovskom Jáne chcú postaviť najmodernejšie wellness centrum v regióne.


13 h

Bazár priniesol vyše 2-tisíc eur na energie pre Novú synagógu v Žiline.


18 h

Polícia pripomína dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti.


28. mar

Blogy SME

  1. László Bindics: NECH UŽ KONEČNE NASTANE MIER!
  2. Jozef Stasík: Takto sa rúca americký sen
  3. Daniel Bíro: Literárny historik a pedagóg Marián Kamenčík nám porozprával o jeho práci a inšpirácii k tvorbe
  4. Ján Šeďo: Ľudia, kupujte konzervy a borovičku, raketa pôjde do Bratislavy.
  5. Vladimír Krátky: Slovensko nie je krajina, v ktorej chce príčetný občan ostať dobrovoľne žiť ... .
  6. Michal Pavlík: „Záchrana demokracie“ má prednosť pred adresnou pomocou ľudom
  7. Marek Mačuha: O progresívnom mrhaní
  8. Ján Šeďo: Dr. Theodor Morell, "majster striekačka", stimuloval aj nemecké gazdinky.
  1. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 24 183
  2. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 816
  3. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 6 816
  4. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Opäť doplatia CHUDOBNÍ na BOHATÝCH? Na stole je novelizácia novelizácie druhého piliera 6 643
  5. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 5 596
  6. Michal Porubän: Desatoro Maroša Žilinku 4 846
  7. Ján Valchár: Začal som sa báť o výsledok vojny... 3 522
  8. Post Bellum SK: Ľudáci sa zbavili najprv židovských dievčat a mladých žien 3 354
  1. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  3. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  4. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  8. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu