ZVOLEN. S témami ako plytvanie potravinami, vzťahy medzi farmármi a konzumentmi, palmový olej, environmentálne a etické problémy zvyšujúcej sa spotreby mäsa a živočíšnych potravín, podmienky výroby a spracovania potravín - intenzívne poľnohospodárstvo či BIO, prichádza Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica.
„Chceme, aby sa školy pozreli na potraviny z úplne nového pohľadu a postupne odhaľovali príbehy skrývajúce sa za jedlom,“ hovorí Dorota Martincová zo Živice.
Prečo na Slovensku kupujeme zemiaky z Peru a čo to znamená pre zdroje pitnej vody v tejto krajine? Ako vyzerá život detských robotníkov na kakaových plantážach a čo môžeme spraviť, aby sa ich situácia zlepšila?
„Tieto otázky sú veľmi aktuálne a my chceme pomôcť školským komunitám, aby na ne spoločne hľadali odpovede a prispeli k zodpovedným riešeniam,“ dodáva Martincová.
Živica preto tento rok podporí desiatku školských projektov vedúcich k pozitívnej zmene v oblasti zodpovedného stravovania v školách. Projekty podporí celkovou sumou 5000 eur a školy - materské, základné a stredné - môžu o finančnú podporu žiadať do 4. júna.
„Ďalším rozmerom programu, nazvali sme ho Menu pre zmenu, je podporiť princípy zapojenia, spolupráce a zodpovednosti za dianie v škole. Veríme, že žiaci spoločne s rodičmi a nepedagogickým personálom môžu meniť 'klímu' v škole a prispieť svojimi nápadmi či aktivitami. Je pre nás dôležité, aby sa všetci spojili a pracovali na svojom cieli,“ vysvetľuje Martincová.