Utorok, 14. august, 2018 | Meniny má Mojmír

Mládež, ktorá vyberá jedlo z košov a ovplyvňuje politikov

Hovoríme s Marikken Wullf Wathne.

(Zdroj: ZN)

V polovici októbra navštívilo Zvolen päť mimovládnych organizácií z Nórska. Marikken vedie organizáciu Spire, ktorá pracuje s mladými ľuďmi v otázkach životného prostredia. Ich organizácia má stovky členov. Čím sa zaoberajú? Ako to, že mladí Nóri tak veľmi dbajú na zdravý životný štýl? Odpovedá Marikken Wullf Wathne.

Spire patrí medzi najväčšie mládežnícke organizácie v Nórsku, ktoré sa zaoberajú životným prostredím. Máte kľúč ako osloviť mladých ľudí?

Jedným z našich najdôležitejších cieľov v Spire je šíriť informácie o témach, ktoré nás zaujímajú: klimatická zmena, potravinová bezpečnosť, medzinárodný obchod a trvalo udržateľné mestá. Snažíme sa tieto problémy vidieť štruktúrovane, nielen ako fenomén, ktorá sa nás netýka. Témy z druhej strany sveta sú často prepojené s životom mladých ľudí v Nórsku, takisto ako na Slovensku. Napríklad produkcia sóje, o ktorej sme v Spire už hovorili veľakrát. Väčšina sóje, ktorou sa kŕmi dobytok, sa pestuje v severnej Brazílii. To má množstvo negatívnych vplyvov na život a zdravie Brazílčanov a vedie k úbytku dažďových pralesov. Naša potravinová bezpečnosť v Nórsku je úplne závislá na lodi so sójou, ktorá prichádza z Brazílie. Ak by jeden týždeň táto loď neprišla, viedlo by to k značným stratám v nórskom poľnohospodárstve. A nielen to: mäso, ktoré je v Nórsku promované ako „lokálna produkcia“, je tiež vo veľkej miere vyživované sójou z Brazílie. Takže je to skutočne lokálne mäso?

Článok pokračuje pod video reklamou

Čo teda robíte?

My veríme, že je dôležité ľuďom ukázať nespravodlivosť systému vo svete a pochopiť, kde sa v tom systéme nachádzame my. Čo je náš podiel na tejto nespravodlivosti? Ako môžeme sami prispieť k zmene v tomto systéme a k vytvoreniu trvalo udržateľnejšieho a spravodlivejšieho sveta? Myslím si, že najlepší spôsob, ako motivovať mladých ľudí, aby sa zaujímali o tieto témy a bojovali proti nespravodlivosti, je poskytnúť im informácie a ukázať im, že ak sa sami zapoja, vedia pomôcť zmene.

Priemerný vzdelaný Nór do 25 rokov. Zaujíma sa o životné prostredie, patrí to medzi témy, o ktorých sa rozpráva s rovesníkmi? Nám zo Slovenska sa môže zdať, že v Nórsku tieto problémy zaujímajú každého, ale je to naozaj tak?

Zelené hnutie medzi mladými ľuďmi v Nórsku je viditeľné. Mladí ľudia skutočne dbajú viac na svoju stravu, dbajú na to, aby bola z väčšej časti lokálne a ekologicky produkovaná, jedia menej mäsa, viac recyklujú a produkujú menej odpadu. Je čoraz viac v móde dbať na ekológiu, čo je skvelé. Na druhej strane, stále je dosť ľudí, ktorých tieto témy nezaujímajú. Je to viditeľnejšie hlavne vo vidieckych častiach Nórska. Pre ľudí je tu stále na prvom mieste možnosť chodiť všade autami alebo cestovať lietadlami a mäso je samozrejmou súčasťou ich jedálnička. Verím, že sa to časom zmení. Môžeme vidieť už počiatky tejto zmeny.

Pritom v krajine, kde sú 60 % územia lesy, obavy o životné prostredie asi nemusia byť také veľké, alebo?

Aj keď sú na našom území väčšinou lesy, nedáva nám to ospravedlnenie pre nezáujem o naše životné prostredie. Sme ropný štát a mojím názorom je, že musíme robiť všetko, čo vieme, aby sme redukovali vplyv, ktorý na životné prostredie máme.

Na našom stretnutí vo Zvolene ste hovorili, že v Nórsku sa vyhadzuje množstvo potravín. Dobré potraviny idú priamo do smetiakov. Práve preto vznikla aj iniciatíva dumpster diving – teda ľudia, ktorí z týchto potravín žijú. O čo presne ide? Nie je to nebezpečné?

„Dumpster diving“ v praxi znamená, že ľudia vyberajú potraviny zo smetných košov pri obchodoch alebo reštauráciách. Samozrejme, ide o potraviny, ktoré sú ešte dobré. Keď sa obchody zavrú a je už tma, prehľadávame smetiaky a často nachádzame ešte nedotknutú potravu. Býva jej množstvo. Cieľom tejto aktivity v Spire je poukázať na to, aké veľké množstvo potravy sa vyhadzuje. Je to adrenalín ísť za tmy do košov, pretože máte pocit, akoby ste porušovali zákon, ale v skutočnosti to nie je nebezpečné. Každý, kto to chce skúsiť, si prinesie rukavice, baterku a tašku, do ktorej vloží jedlo. Je samozrejme potrebné doma potraviny dôkladne umyť. Hlavným cieľom tejto aktivity nie je získať jedlo zadarmo (aj keď študentov poteší aj to), ale poukázať na fakt, ako veľmi plytváme jedlom. Myslíme si, že obchody a reštaurácie by mali znížiť množstvo vyhodeného jedla a radšej toto jedlo posunúť organizáciám, ktoré tieto potraviny ďalej využijú – napríklad z nich budú variť jedlo ľuďom, ktorí nemajú každý deň prístup k strave.

Má vaša mládežnícka organizácia vplyv na tvorbu politík, napríklad v oblasti ekológie?

Jedným z našich hlavných cieľov je ovplyvňovať politiky a politikov. Reportujeme témy, ktoré nás zaujímajú a posúvame ich ďalej politikom. Náš report o produkcii sóje bol napríklad prezentovaný na pôde parlamentu a stal sa podkladom pre mediálne výstupy približne dvadsiatich rôznych médií.

Ďalej tiež bojujeme za to, aby bol v parlamente človek, ktorý bude zodpovedný za práva budúcej generácie. Je to vo vývoji, ale náš návrh podporilo už 40 organizácií – medzi nimi jedna politická strana a viacero mládežníckych organizácií. Rešpektovať a podporovať práva budúcej generácie je niečo, čo chceme, aby sa stalo aj súčasťou Parížskej dohody. Naša organizácia sa odprezentovala v Paríži, kde sa zasadzovala za zaradenie „medzigeneračnej rovnosti“ do textu dohody.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ochrana pred tropickou horúčavou
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  5. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Ochrana pred tropickou horúčavou
  4. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  5. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  6. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  7. Škôlka od srdca
  8. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  9. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  10. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 15 694
  2. Vizuálny smog je problém 9 757
  3. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 8 358
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 6 702
  5. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 4 782
  6. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 4 179
  7. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 3 909
  8. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 454
  9. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 3 358
  10. Dovolenka pri Mŕtvom mori a tipy na overené hotely 3 209

Hlavné správy z MY Zvolen

Oslavujeme sto rokov spoločných vzťahov - Amerika na kolesách

Americkí diplomati a pracovníci veľvyslanectva sa vydajú karavanom naprieč Slovenskom. Počas 17 dní navštívia až 26 miest.

Za tri dni deväť zápasov: Vo štvrtok štartuje Zábojníkov memoriál (+ PROGRAM)

Už vo štvrtok štartuje jubilejný 20. ročník Zábojníkovho memoriálu.

O primátorské kreslo v Krupine sú zatiaľ dvaja uchádzači

V komunálnych voľbách sa stretnú ako súperi jediní dvaja župní poslanci za okres Krupina.

V Detve už začali so stavbou infraštruktúry pod nový závod

Závod má vyrásť na ploche veľkej zhruba desať hektárov.

V Restaurant Sissi nájdete kráľovskú gastronómiu

​​​​​​​Keď sa povie kráľovská kuchyňa, väčšina z nás si predstaví honosnú kráľovskú hostinu, urodzené dámy a pánov v dobových kostýmoch, zvuk čembala...  Zjednodušene - časy romantické a zároveň dávno minulé. Čo by ste povedali na to, keby sa história opakovala?

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Spor o čiernu stavbu v Nitre graduje, stavebník dal rozpíliť zábradlie

Nariadenie o odstránení stavby je už právoplatné. Koná aj polícia.

Ostrá Lúka znova vyhlásila súťaž na predaj kaštieľa

Pôvodnú cenu, ktorá vychádzala zo znaleckého posudka, znížili o takmer 90-tisíc eur.

Vybrali SME

Už ste čítali?