ZVOLEN. Námestie SNP vo Zvolene sa stane v nedeľu 9. októbra dejiskom prvej Olympiády vo varení a jedení bryndzových pirohov. Kulinárske podujatie organizujú občianske združenia Slovenský šport a Tradičná chuť regiónov Slovenska spolu so zvolenskou samosprávou.
Keďže bryndza je pre náš región príznačná a halušiek sa navarilo všade neúrekom, my sme sa rozhodli pre inú bryndzovú špecialitu, a tou sú bryndzové pirohy, ozrejmuje Marek Rojík z oddelenia kultúry na mestskom úrade, u ktorého sa môžu záujemcovia o súťaženie prihlásiť.
Súťažiť môže najviac 10 trojčlenných družstiev. Pirohy sa budú variť netradične v kotlíku, slaninka sa bude opekať na dyme z dymovodu.
Prezentácia družstiev bude medzi 8.45 – 9.15. Od organizátorov dostanú pol kila bryndze, tiež poldruha kila uvarených zemiakov a drevo na kúrenie v kotlíku. Ostatné náradie si musia doniesť.
Na všetko budú dohliadať rozhodcovia, pripomína Rojík. Na celkové poradie bude mať vplyv nielen celkový čas varenia a jedenia, ale aj chuť a vzhľad pirohov či dodržiavanie hygieny. Celkový čas na varenie je maximálne jedna hodina.
Súbežnou akciou bude od 11.00 Detská škola varenia pod vedením vychýrenej kulinárskej odborníčky Oľgy Luptákovej, ktorá s deťmi navarí makové šúľance. Každé dieťa dostane peknú kuchársku zásteru. O 12.00 sa začne Škola zdravia pod názvom Vieš, čo ješ?
Podujatím bude sprevádzať ľudová hudba Detského folklórneho súboru Zornička a pre aktívnejších je pripravená aj rodinná olympiáda, kde si rodičia so svojimi deťmi budú môcť vyskúšať rôzne voľné športové disciplíny.
Po vyhodnotení medzi 13.00 a 14.00 bude podujatie na námestí pokračovať športovými aktivitami. Uzavretie cyklosezóny doplní vystúpenie detských akrobatov na bicykloch z NovoCK Trial, skvelé futbalové výkony predvedú deti z MFK Zvolen.