Pondelok, 24. september, 2018 | Meniny má Ľuboš, Ľubor

V Dolnej Bzovej sa cez víkend opäť tavilo sklo

Sklárska robota je horúca, a preto je pitný režim pre sklára mimoriadne dôležitý. Niekedy mali v práci dovolené pivo. Za šichtu si ich dali pokojne aj desať.

Prvá skúška.(Zdroj: Milan Suja)

DOLNÁ BZOVÁ. Uplynulý víkend sa v obci opäť tavilo sklo. V sobotu a nedeľu sa tu konal už šiesty ročník Bzovských sklárskych dní. Tie organizuje občianske združenie Skálnik, ktoré sa snaží pripomenúť históriu bývalých sklární.

Dnes už málokto vie, že v Dolnej Bzovej sa podľa historických záznamov sklo vyrábalo od roku 1772 do roku 1894. Druhá skláreň bola v Hornej Bzovej. Založili ju v roku 1807, výrobu ukončila v roku 1873.

Prvý ročník sklárskych dní v Bzovej bol iba „klepkací“. O skle sa veľa hovorilo, no už menej tavilo. Zato poklepali základný kameň budúcej pece, v ktorej už päť rokov sklo aj tavia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Rovnaká partia

Odkedy v Dolnej Bzovej postavili repliku starej sklárskej pece, vždy sa okolo nej točí tá istá sklárska partia. Pripravujú ju od stredy, kedy aj tento rok začínali s kúrením. Aby sklárski majstri mali v sobotu a v nedeľu dostatok roztavenej suroviny.

Sklársku vsádzku alebo sklársky kmeň založili v piatok skoro ráno. Podvečer už bola teplota roztaveného skla dostatočná na spracovanie.

Replika historickej sklárskej pece je trochu menšia, ako niekedy bývali, no princíp tavenia skla je v nej rovnaký ako pred tristo rokmi. „Kúri sa v nej iba drevom,“ povedal sklár Drahoslav Leitner z Osrblia. Pri skle je už od školy, to znamená viac ako tridsaťpäť rokov.

V piatok večer mali sklári v peci asi päťdesiat kilogramov roztaveného skla. Ako ho vyberali pri ukážkach, zároveň surovinu dopĺňali sklenenými črepmi.

V dvoch baniach

Sklo sa v Bzovej cez víkend nevyrábalo z kremeňa, sklári iba tavili sklenené črepy. Na klasickú výrobu by potrebovali ešte vyššiu teplotu a najmä viac času.

„Takéto malé pece sa dnes už na výrobu skla určite nepoužívajú,“ doplnil ďalší zo sklárskej partie Ivan Terem.

Kremeň pre sklárne sa kedysi ťažil v dvoch baniach pri Bzovej. „V minulosti sa sklárne zakladali práve tam, kde bol dostatok surovín na výrobu skla. Musel tam byť kremeň a najmä drevo, ktorého sa pri skle spotrebuje veľmi veľa. Jednak na výrobu potaše a jednak na kúrenie v peci,“ vysvetlil sklár. A spotreba je to naozaj úctyhodná, veď za štyri dni sklárskych dní v nej spália viac ako pätnásť metrákov dreva. V peci je teplo ešte aj týždeň po skončení podujatia.

Mohli piť pivo

Sklárska robota je horúca, a preto je pitný režim pre sklára mimoriadne dôležitý. „Niekedy sme mohli piť aj pivo,“ zaspomínal si Leitner. V minulosti mali sklári v sklár-ňach dovolenú riadnu dvanástku. „Sklári to pili ako čerti,“ dodal s úsmevom. Neskôr im to znížili na desiatku a nakoniec musela sklárom stačiť osmička. A potom pivo zatrhli úplne. Zrejme zo závisti. Veď kto si mohol úplne beztrestne dať pivo v práci? Pivo sklárom vraj odporúčali lekári.

Taký sklár vypil za šichtu aj osem až desať pív a pritom z roboty nešiel opitý. „Všetko to vypotil,“ doplnil starý sklár, ako inak, s pivom v ruke.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  2. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  3. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  4. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  5. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  6. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  9. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  1. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  2. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  3. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  4. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  5. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  6. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  9. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 770
  2. Najužitočnejšia appka 17 703
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 11 915
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 677
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 627
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 387
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 4 602
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 995
  9. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 3 633
  10. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 3 132

Hlavné správy z MY Zvolen

Detva si poradila s Miškovcom

Podpolianski hokejisti definitívne zlomili odpor súpera v záverečnej tretine.

MFK Zvolen doma nebodoval (+ FOTO)

Futbalisti Martina si spod Pustého hradu odviezli tri body.

Kaštiele Ostrolúckych rozprávať nevedia. O láske Štúra sa už nedozvieme

Prikrášlená fikcia? Alebo aspoň sčasti skutočnosť?

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Aké sú príbehy ľudí, ktorí stavali Oravskú priehradu

V stavbe storočia sú mozole a osudy stoviek ľudí.

Žilinský Bulvár: Kedysi vychýrená štvrť mesta, teraz len upadá

Žilinský Bulvár je vo veľmi zlom stave. Problémom sú najmä bezdomovci.

Pezinské vinobranie poznačila víchrica, pomáhali aj hasiči

Popadané stromy, zdemolované stánky či prevrátené smetiaky.

V nitrianskej fakultnej nemocnici vymenili ďalšieho riaditeľa

Martin Neštický je zatiaľ funkciou len poverený.

Vybrali SME

Už ste čítali?