V Dolnej Bzovej sa cez víkend opäť tavilo sklo

Sklárska robota je horúca, a preto je pitný režim pre sklára mimoriadne dôležitý. Niekedy mali v práci dovolené pivo. Za šichtu si ich dali pokojne aj desať.

Prvá skúška.Prvá skúška. (Zdroj: Milan Suja)

DOLNÁ BZOVÁ. Uplynulý víkend sa v obci opäť tavilo sklo. V sobotu a nedeľu sa tu konal už šiesty ročník Bzovských sklárskych dní. Tie organizuje občianske združenie Skálnik, ktoré sa snaží pripomenúť históriu bývalých sklární.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dnes už málokto vie, že v Dolnej Bzovej sa podľa historických záznamov sklo vyrábalo od roku 1772 do roku 1894. Druhá skláreň bola v Hornej Bzovej. Založili ju v roku 1807, výrobu ukončila v roku 1873.

Prvý ročník sklárskych dní v Bzovej bol iba „klepkací“. O skle sa veľa hovorilo, no už menej tavilo. Zato poklepali základný kameň budúcej pece, v ktorej už päť rokov sklo aj tavia.

SkryťVypnúť reklamu

Rovnaká partia

Odkedy v Dolnej Bzovej postavili repliku starej sklárskej pece, vždy sa okolo nej točí tá istá sklárska partia. Pripravujú ju od stredy, kedy aj tento rok začínali s kúrením. Aby sklárski majstri mali v sobotu a v nedeľu dostatok roztavenej suroviny.

Sklársku vsádzku alebo sklársky kmeň založili v piatok skoro ráno. Podvečer už bola teplota roztaveného skla dostatočná na spracovanie.

Replika historickej sklárskej pece je trochu menšia, ako niekedy bývali, no princíp tavenia skla je v nej rovnaký ako pred tristo rokmi. „Kúri sa v nej iba drevom,“ povedal sklár Drahoslav Leitner z Osrblia. Pri skle je už od školy, to znamená viac ako tridsaťpäť rokov.

V piatok večer mali sklári v peci asi päťdesiat kilogramov roztaveného skla. Ako ho vyberali pri ukážkach, zároveň surovinu dopĺňali sklenenými črepmi.

SkryťVypnúť reklamu

V dvoch baniach

Sklo sa v Bzovej cez víkend nevyrábalo z kremeňa, sklári iba tavili sklenené črepy. Na klasickú výrobu by potrebovali ešte vyššiu teplotu a najmä viac času.

„Takéto malé pece sa dnes už na výrobu skla určite nepoužívajú,“ doplnil ďalší zo sklárskej partie Ivan Terem.

Kremeň pre sklárne sa kedysi ťažil v dvoch baniach pri Bzovej. „V minulosti sa sklárne zakladali práve tam, kde bol dostatok surovín na výrobu skla. Musel tam byť kremeň a najmä drevo, ktorého sa pri skle spotrebuje veľmi veľa. Jednak na výrobu potaše a jednak na kúrenie v peci,“ vysvetlil sklár. A spotreba je to naozaj úctyhodná, veď za štyri dni sklárskych dní v nej spália viac ako pätnásť metrákov dreva. V peci je teplo ešte aj týždeň po skončení podujatia.

Mohli piť pivo

Sklárska robota je horúca, a preto je pitný režim pre sklára mimoriadne dôležitý. „Niekedy sme mohli piť aj pivo,“ zaspomínal si Leitner. V minulosti mali sklári v sklár-ňach dovolenú riadnu dvanástku. „Sklári to pili ako čerti,“ dodal s úsmevom. Neskôr im to znížili na desiatku a nakoniec musela sklárom stačiť osmička. A potom pivo zatrhli úplne. Zrejme zo závisti. Veď kto si mohol úplne beztrestne dať pivo v práci? Pivo sklárom vraj odporúčali lekári.

SkryťVypnúť reklamu

Taký sklár vypil za šichtu aj osem až desať pív a pritom z roboty nešiel opitý. „Všetko to vypotil,“ doplnil starý sklár, ako inak, s pivom v ruke.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 612
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 111
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 252
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 887
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 711
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 599
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Prírodné lezecké centrum vzniklo pri Kolibe u Rytiera pod Pustým hradom.

Z lesa vedie trasa, ktorú si zamilujú rodiny, aj horolezci.


1
Ilustračné foto.

Získal uznanie od kolegov aj jej rodiny.


Vlaková patrola ZSSK na Rušňoparáde 2025.

Spoločné rodinné výlety, detská fantázia rozbehnutá na plné obrátky a zážitky, na ktoré sa nezabúda.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu