Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Slovák Adrián Michalčík získal titul najlepšieho českého barmana

Zvolenský rodák bude vo svetovom finále na Floride zastupovať Česko.

Počas súťaže.Počas súťaže. (Zdroj: Adrián Michalčík)

ZVOLEN. Adrián Michalčík je najlepším českým barmanom. Zvolenský rodák, ktorý pracuje v pražskom bare L'Fleur, sa stal víťazom českého kola najväčšej svetovej barmanskej súťaže Diageo Reserve World Class. S prvenstvom získal aj vstupenku do svetového finále, ktoré bude posledný septembrový týždeň v Miami na Floride. 

Dvojdňovej národnej súťaže, ktorá bola zároveň prehliadkou najnovších trendov v miešaných nápojoch, sa zúčastnilo 12 barmanov. Vybrali ich z viac ako 60 profesionálov z 27 najlepších barov v celom Česku. Na finálovom večere predstavila svoj talent už len elita: päť najlepších. Do odbornej poroty zasadol aj svetový víťaz tejto súťaže z roku 2013, Španiel David Rios.  

Skryť Vypnúť reklamu

Očakávali ste, že by ste sa mohli českú súťaž vyhrať? Alebo to bolo naozajstné prekvapenie? 

– Do poslednej chvíle som naozaj nevedel, kto vyhrá. Level súťaže bol veľmi vysoký, v predchádzajúcich dvoch ročníkoch sa nasadila vysoká latka a body sme videli až po ukončení súťaže. Pri vyhlásení boli moje pocity veľmi premenlivé, bolo to vypätie. Samozrejme, veľmi som si prial vyhrať, makal som na tom dlhší čas. Zdvihnutú ruku nakoniec umocnila poriadna dávka radosti a uspokojenia. 

S akým drinkom ste vyhrali? Bol to váš už osvedčený recept? 

– Víťazný drink nebol konkrétny, miešal som ich počas dvoch dní dohromady jedenásť v rôznych disciplínach, v závislosti od rôznych tém alebo ľudí, takže inšpirácia bola vždy iná. Všetky drinky, ktoré som kreoval v rámci predložených zadaní, som mal, samozrejme, ochutnané. Jednou z disciplín bol Food Pairing, čo znamená párovanie jedál s kokteilmi. Na ňu sa nedá pripraviť vopred, pretože sme kreovali dva drinky k dvom jedlám z piatich -predložených rovno na mieste a v časovom limite. 

Skryť Vypnúť reklamu

Máte už predstavu, s čím budete súťažiť v Miami? 

– Podľa propozícií, ktoré som dostal, budú na svetovom finále iné témy. Level je veľmi vysoký, súťažiť tam budú tento rok zástupcovia 66 krajín sveta. Podľa zadania si so sebou budem brať zrejme až 33 drinkov, z ktorých s určitosťou budem servírovať okolo 25. 

Tešíte sa na Miami? 

– Áno, v Amerike som zatiaľ nebol a Miami vyzerá byť krásne mesto. Mám ho trošku naštudované, keďže posledná téma v národnom finále bola práve Miami challenge (výzva, pozn. red.). V prvom rade sa však budem musieť plne sústrediť na súťaž, ktorá trvá päť dní, a prostredie Miami budem vnímať asi len veľmi okrajovo. Čas na prehliadku mesta príde po súťaži. 

Aké boli motívy, ktoré vás „presťahovali“ do Prahy? 

– Presťahovala ma túžba, ktorá je veľkým hnacím motorom pre ľudí. Momentálne síce žijem v Prahe, ale nepovažujem ju za moju poslednú zastávku. Lákajú ma krajiny Ázie alebo Kanada. Uvidíme, odkiaľ budeme písať podobný článok nabudúce (úsmev). 

Skryť Vypnúť reklamu

Kedy ste zistili, že by z vás mohol byť dobrý barman? Aká bola vaša profesijná cesta? 

– Študoval som na Hotelovej akadémii vo Zvolene – pozdravujem touto cestou. Po štúdiu som absolvoval niekoľko kurzov, seminárov a školení. Momentálne pôsobím aj ako lektor v našej firme Prague Bar Academy, kde organizujeme kompletné barové tréningy pre barmanov. Je dobré, keď sa človek vzdeláva a niekto mu ukáže smer. Človek však musí pochopiť sám, čo chce, a reálne si to „odmakať, to znamená nazbierať skúsenosti. Po ukončení hotelovej akadémie som býval v Banskej Bystrici, kde som pracoval v klube Ministry of Fun – taktiež srdečne pozdravujem celú rodinu (úsmev). Po krásnych necelých piatich rokoch som si chcel splniť svoj sen a pracovať skôr ako mixológ a nie barman. V hre boli viaceré mestá prevažne v Európe, nakoniec som sa vydal do metropoly našich západných susedov, kde pracujem v perfektnom kolektíve L´Fleur mixology & champagne baru. 

Čo rád pijete vy? Holduje taký mixológ excelentných drinkov pivu? Mám rád šampanské – ako moji rodičia. Z drinkov asi Negroni (taliansky nápoj kombinuje chute troch ingrediencií; ginu, campari a vermutu plus pomarančová kôra, spravidla sa pije ako aperitív, pozn. red.). Pivo pijem málo, skôr vôbec.  

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 951
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 021
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 632
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 031
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 045
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 723
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 521
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 353
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 274
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 140
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Premiér Igor Matovič ukazuje výsledky prvého kola testovania.

Poradia sa od včera zmenili.

13 h
Kováčová (v žltom) počas jesennej časti sezóny 2020/2021.

Hráči najlepšieho tímu z regiónu sa pripravujú individuálne, museli zrušiť prípravný zápas s Petržalkou.

20 h
Detva uspela vo Zvolene po nájazdoch

Podpoľanci vyhrali v tejto sezóne nad Zvolenom už tretíkrát.

26. jan
Odberné miesto na covid.

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

20 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

27. jan

Poradia sa od včera zmenili.

13 h

Už ste čítali?