Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Slovák Adrián Michalčík získal titul najlepšieho českého barmana

Zvolenský rodák bude vo svetovom finále na Floride zastupovať Česko.

Počas súťaže.Počas súťaže. (Zdroj: Adrián Michalčík)

ZVOLEN. Adrián Michalčík je najlepším českým barmanom. Zvolenský rodák, ktorý pracuje v pražskom bare L'Fleur, sa stal víťazom českého kola najväčšej svetovej barmanskej súťaže Diageo Reserve World Class. S prvenstvom získal aj vstupenku do svetového finále, ktoré bude posledný septembrový týždeň v Miami na Floride. 

Dvojdňovej národnej súťaže, ktorá bola zároveň prehliadkou najnovších trendov v miešaných nápojoch, sa zúčastnilo 12 barmanov. Vybrali ich z viac ako 60 profesionálov z 27 najlepších barov v celom Česku. Na finálovom večere predstavila svoj talent už len elita: päť najlepších. Do odbornej poroty zasadol aj svetový víťaz tejto súťaže z roku 2013, Španiel David Rios.  

Skryť Vypnúť reklamu

Očakávali ste, že by ste sa mohli českú súťaž vyhrať? Alebo to bolo naozajstné prekvapenie? 

– Do poslednej chvíle som naozaj nevedel, kto vyhrá. Level súťaže bol veľmi vysoký, v predchádzajúcich dvoch ročníkoch sa nasadila vysoká latka a body sme videli až po ukončení súťaže. Pri vyhlásení boli moje pocity veľmi premenlivé, bolo to vypätie. Samozrejme, veľmi som si prial vyhrať, makal som na tom dlhší čas. Zdvihnutú ruku nakoniec umocnila poriadna dávka radosti a uspokojenia. 

S akým drinkom ste vyhrali? Bol to váš už osvedčený recept? 

– Víťazný drink nebol konkrétny, miešal som ich počas dvoch dní dohromady jedenásť v rôznych disciplínach, v závislosti od rôznych tém alebo ľudí, takže inšpirácia bola vždy iná. Všetky drinky, ktoré som kreoval v rámci predložených zadaní, som mal, samozrejme, ochutnané. Jednou z disciplín bol Food Pairing, čo znamená párovanie jedál s kokteilmi. Na ňu sa nedá pripraviť vopred, pretože sme kreovali dva drinky k dvom jedlám z piatich -predložených rovno na mieste a v časovom limite. 

Skryť Vypnúť reklamu

Máte už predstavu, s čím budete súťažiť v Miami? 

– Podľa propozícií, ktoré som dostal, budú na svetovom finále iné témy. Level je veľmi vysoký, súťažiť tam budú tento rok zástupcovia 66 krajín sveta. Podľa zadania si so sebou budem brať zrejme až 33 drinkov, z ktorých s určitosťou budem servírovať okolo 25. 

Tešíte sa na Miami? 

– Áno, v Amerike som zatiaľ nebol a Miami vyzerá byť krásne mesto. Mám ho trošku naštudované, keďže posledná téma v národnom finále bola práve Miami challenge (výzva, pozn. red.). V prvom rade sa však budem musieť plne sústrediť na súťaž, ktorá trvá päť dní, a prostredie Miami budem vnímať asi len veľmi okrajovo. Čas na prehliadku mesta príde po súťaži. 

Aké boli motívy, ktoré vás „presťahovali“ do Prahy? 

– Presťahovala ma túžba, ktorá je veľkým hnacím motorom pre ľudí. Momentálne síce žijem v Prahe, ale nepovažujem ju za moju poslednú zastávku. Lákajú ma krajiny Ázie alebo Kanada. Uvidíme, odkiaľ budeme písať podobný článok nabudúce (úsmev). 

Skryť Vypnúť reklamu

Kedy ste zistili, že by z vás mohol byť dobrý barman? Aká bola vaša profesijná cesta? 

– Študoval som na Hotelovej akadémii vo Zvolene – pozdravujem touto cestou. Po štúdiu som absolvoval niekoľko kurzov, seminárov a školení. Momentálne pôsobím aj ako lektor v našej firme Prague Bar Academy, kde organizujeme kompletné barové tréningy pre barmanov. Je dobré, keď sa človek vzdeláva a niekto mu ukáže smer. Človek však musí pochopiť sám, čo chce, a reálne si to „odmakať, to znamená nazbierať skúsenosti. Po ukončení hotelovej akadémie som býval v Banskej Bystrici, kde som pracoval v klube Ministry of Fun – taktiež srdečne pozdravujem celú rodinu (úsmev). Po krásnych necelých piatich rokoch som si chcel splniť svoj sen a pracovať skôr ako mixológ a nie barman. V hre boli viaceré mestá prevažne v Európe, nakoniec som sa vydal do metropoly našich západných susedov, kde pracujem v perfektnom kolektíve L´Fleur mixology & champagne baru. 

Čo rád pijete vy? Holduje taký mixológ excelentných drinkov pivu? Mám rád šampanské – ako moji rodičia. Z drinkov asi Negroni (taliansky nápoj kombinuje chute troch ingrediencií; ginu, campari a vermutu plus pomarančová kôra, spravidla sa pije ako aperitív, pozn. red.). Pivo pijem málo, skôr vôbec.  

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  8. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  9. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  10. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 849
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 955
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 18 766
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 775
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 580
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 737
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 14 301
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 523
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 174
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 902
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Lekár z odberného tímu: Som príjemne prekvapený prístupom ľudí

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Vo Zvolene čakajú ľudia zhruba hodinu

V Krupine prichádzajú na testovanie zatiaľ zväčša mladší.

Pred základnou školou na Sekieri.

Ani vo Zvolene sa neotvorili všetky odberové miesta načas, chýbali obleky aj testy

Cena zdravotníckych oblekov kvôli zvýšenému dopytu rýchlo rástla.

Pred základnou školou na Jilemnického vo Zvolene.

Podcast je náhrada miestneho rozhlasu

Správy z miestneho rozhlasu patria roky ku koloritu slovenských miest a obcí.

Jednou z hlavných výhod podcastov je, že ich môžete počúvať, keď vám to vyhovuje,“ povedal Jaroslav Kizek z agentúry M KREO.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Lekár z odberného tímu: Som príjemne prekvapený prístupom ľudí

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Na nitrianskom letisku núdzovo pristál vrtuľník americkej armády

Dôvodom neplánovaného pristátia bolo zlé počasie.

Drive-in miesta v Nitre kolabujú. V nedeľu tam polícia pustí len autá s minimálne tromi ľuďmi

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Nitrianskeho kraja.

Koronavírus Žilinský kraj: V obciach sa situácia upokojila, rady sa skrátili (minúta po minúte)

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Žilina, Martin, Čadca, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a ostatných okresoch ZA kraja.

Už ste čítali?