Štvrtok, 16. august, 2018 | Meniny má Leonard

Slovák Adrián Michalčík získal titul najlepšieho českého barmana

Zvolenský rodák bude vo svetovom finále na Floride zastupovať Česko.

Počas súťaže.(Zdroj: Adrián Michalčík)

ZVOLEN. Adrián Michalčík je najlepším českým barmanom. Zvolenský rodák, ktorý pracuje v pražskom bare L'Fleur, sa stal víťazom českého kola najväčšej svetovej barmanskej súťaže Diageo Reserve World Class. S prvenstvom získal aj vstupenku do svetového finále, ktoré bude posledný septembrový týždeň v Miami na Floride. 

Dvojdňovej národnej súťaže, ktorá bola zároveň prehliadkou najnovších trendov v miešaných nápojoch, sa zúčastnilo 12 barmanov. Vybrali ich z viac ako 60 profesionálov z 27 najlepších barov v celom Česku. Na finálovom večere predstavila svoj talent už len elita: päť najlepších. Do odbornej poroty zasadol aj svetový víťaz tejto súťaže z roku 2013, Španiel David Rios.  

Článok pokračuje pod video reklamou

Očakávali ste, že by ste sa mohli českú súťaž vyhrať? Alebo to bolo naozajstné prekvapenie? 

– Do poslednej chvíle som naozaj nevedel, kto vyhrá. Level súťaže bol veľmi vysoký, v predchádzajúcich dvoch ročníkoch sa nasadila vysoká latka a body sme videli až po ukončení súťaže. Pri vyhlásení boli moje pocity veľmi premenlivé, bolo to vypätie. Samozrejme, veľmi som si prial vyhrať, makal som na tom dlhší čas. Zdvihnutú ruku nakoniec umocnila poriadna dávka radosti a uspokojenia. 

S akým drinkom ste vyhrali? Bol to váš už osvedčený recept? 

– Víťazný drink nebol konkrétny, miešal som ich počas dvoch dní dohromady jedenásť v rôznych disciplínach, v závislosti od rôznych tém alebo ľudí, takže inšpirácia bola vždy iná. Všetky drinky, ktoré som kreoval v rámci predložených zadaní, som mal, samozrejme, ochutnané. Jednou z disciplín bol Food Pairing, čo znamená párovanie jedál s kokteilmi. Na ňu sa nedá pripraviť vopred, pretože sme kreovali dva drinky k dvom jedlám z piatich -predložených rovno na mieste a v časovom limite. 

Máte už predstavu, s čím budete súťažiť v Miami? 

– Podľa propozícií, ktoré som dostal, budú na svetovom finále iné témy. Level je veľmi vysoký, súťažiť tam budú tento rok zástupcovia 66 krajín sveta. Podľa zadania si so sebou budem brať zrejme až 33 drinkov, z ktorých s určitosťou budem servírovať okolo 25. 

Tešíte sa na Miami? 

– Áno, v Amerike som zatiaľ nebol a Miami vyzerá byť krásne mesto. Mám ho trošku naštudované, keďže posledná téma v národnom finále bola práve Miami challenge (výzva, pozn. red.). V prvom rade sa však budem musieť plne sústrediť na súťaž, ktorá trvá päť dní, a prostredie Miami budem vnímať asi len veľmi okrajovo. Čas na prehliadku mesta príde po súťaži. 

Aké boli motívy, ktoré vás „presťahovali“ do Prahy? 

– Presťahovala ma túžba, ktorá je veľkým hnacím motorom pre ľudí. Momentálne síce žijem v Prahe, ale nepovažujem ju za moju poslednú zastávku. Lákajú ma krajiny Ázie alebo Kanada. Uvidíme, odkiaľ budeme písať podobný článok nabudúce (úsmev). 

Kedy ste zistili, že by z vás mohol byť dobrý barman? Aká bola vaša profesijná cesta? 

– Študoval som na Hotelovej akadémii vo Zvolene – pozdravujem touto cestou. Po štúdiu som absolvoval niekoľko kurzov, seminárov a školení. Momentálne pôsobím aj ako lektor v našej firme Prague Bar Academy, kde organizujeme kompletné barové tréningy pre barmanov. Je dobré, keď sa človek vzdeláva a niekto mu ukáže smer. Človek však musí pochopiť sám, čo chce, a reálne si to „odmakať, to znamená nazbierať skúsenosti. Po ukončení hotelovej akadémie som býval v Banskej Bystrici, kde som pracoval v klube Ministry of Fun – taktiež srdečne pozdravujem celú rodinu (úsmev). Po krásnych necelých piatich rokoch som si chcel splniť svoj sen a pracovať skôr ako mixológ a nie barman. V hre boli viaceré mestá prevažne v Európe, nakoniec som sa vydal do metropoly našich západných susedov, kde pracujem v perfektnom kolektíve L´Fleur mixology & champagne baru. 

Čo rád pijete vy? Holduje taký mixológ excelentných drinkov pivu? Mám rád šampanské – ako moji rodičia. Z drinkov asi Negroni (taliansky nápoj kombinuje chute troch ingrediencií; ginu, campari a vermutu plus pomarančová kôra, spravidla sa pije ako aperitív, pozn. red.). Pivo pijem málo, skôr vôbec.  

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  5. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  2. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  3. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  4. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  5. Keď Slováci krotia morský vietor
  6. Ochrana pred tropickou horúčavou
  7. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  8. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  9. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  10. Škôlka od srdca
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 17 135
  2. Vizuálny smog je problém 10 351
  3. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 4 767
  4. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 4 384
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 3 559
  6. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 3 359
  7. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 210
  8. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 3 011
  9. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 2 655
  10. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 2 415

Hlavné správy z MY Zvolen

Oslavujeme sto rokov spoločných vzťahov - Amerika na kolesách

Americkí diplomati a pracovníci veľvyslanectva sa vydajú karavanom naprieč Slovenskom. Počas 17 dní navštívia až 26 miest.

Bariny: Okresný úrad rozhodol, že stavebné konanie je vecne v poriadku

Pre procesné pochybenia navrhuje úrad územné rozhodnutie zrušiť.

V obci Litava v okrese Krupina už svietia po novom

Zveľaďovať obec sa snažia najmä prostredníctvom dotácií z externých zdrojov. Z obecnej kasy zaplatili zastávky.

Martina Repiská: Živiť sa bedmintonom môžu ozaj len tí najlepší na svete

Účasťou na majstrovstvách sveta si splnila sen. Teraz ide za ďalším. Chce ísť na olympiádu!

Za tri dni deväť zápasov: Vo štvrtok štartuje Zábojníkov memoriál (+ PROGRAM)

Už vo štvrtok štartuje jubilejný 20. ročník Zábojníkovho memoriálu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V lese sa prechádzal so psom, zviera mu z diaľky niekto zastrelil

Majiteľ tvrdí, že strieľal profesionál.

Prívalové dažde a povodne na Kysuciach spôsobili veľké škody

Silné dažde zničili cesty, zatopili pivnice a domy.

FOTO: Čelná zrážka osobného auta s kamiónom má už dve obete

Pri utorkovej nehode dopravnej nehode zahynuli dve ženy.

Čelná zrážka kamiónov zablokovala hlavný ťah Oravou

Dopravné nehody sa tam stávajú často.

Vybrali SME

Už ste čítali?