LIESKOVEC. Podpora vidieckej kuchyne a zachovanie senzorických vlastností regionálnych jedál a nápojov je cieľom súťaže Tradičná chuť Podpoľania, ktorá sa uskutoční v sobotu 4. júna v Lieskovci.
Podľa Oľgy Luptákovej, predsedníčky Občianskeho združenia (OZ) Tradičná chuť regiónov Slovenska, ktoré je jedným z hlavných organizátorov podujatia, snahou je prinavrátiť tradičnému jedlu jeho dôstojnosť, podporiť poznávanie tradičných chutí a surovín získaných z miestnych zdrojov.
"Čoraz viac ľudí chce vedieť, čo majú na tanieri a akým spôsobom sa tieto pokrmy dostávajú na náš stôl," uviedla.
Zhotovovatelia najlepších jedál a pokrmov získajú certifikát Tradičná chuť Podpoľania, s právom ponúkať jedlá a nápoje s menom jej autora. Súťažiť môže fyzická osoba alebo skupina - najviac však dve osoby, vystupujúce pod spoločným názvom skupiny.
Suroviny použité na výrobu jedál musia spĺňať hygienické a akostné predpisy. Súťažné jedlá posudzuje nezávislá komisia, podľa schválenej metodiky hodnotenia Vladimíra Vietorisa.
Podujatie spestria ukážky remeselných činností, kultúrny program ľudovej hudby a detských folklórnych súborov, súčasťou bude tiež odborný seminár o bezpečnosti potravín a surovín produkovaných na Slovensku a verejná ochutnávka súťažných jedál. Najmenších okrem detského ihriska určite poteší mini zoo.
Združenie organizuje toto podujatie už niekoľko rokov. Je tiež iniciátorom ďalšej kulinárskej akcie Tradičná chuť Hontu a podieľalo sa aj na podujatí Jablková chuť Hontu v Ladzanoch.
Autor: moj