ZVOLEN. Aj štvrtý ročník päťboja, ktorý je súčasťou výstavy potravinárstva, gastronómie a cestovného ruchu Danubius Gastro, vyhrala Stredná odborná škola obchodu a hotelových služieb zo Zvolena. Škola tak obhájila víťazstvá z predchádzajúcich dvoch ročníkov.
„Do finále 4. ročníka súťaže Metro HoReCa postúpili okrem Zvolena hotelové akadémie z Prešova, Žiliny, Holíča a škola obchodu a hotelových služieb zo Žiaru nad Hronom,“ ozrejmila hovorkyňa spoločnosti Slávka Habrmanová.
„Kuchári a čašníci súťažili v rôznych disciplínach, ktoré im v praxi nesmú byť cudzie. Svoju šikovnosť museli preukázať napríklad v krájaní cibule, krájaní zemiakov štýlom brunoise, čiže na malé kocky, krájaní póru na julienne, čo sú veľmi tenké prúžky, pri tranšírovaní kuriat a filetovaní pstruha“ dodala.
Brunoise je podľa portálu vjeme.bookio.sk skúška ohňom pre každého budúceho kuchára. Rozmery jednotlivých kociek totiž musia byť 1,5 x 1,5 mm.
Talentovaní mladí čašníci sa predviedli pri príprave espressa a capuccina, v miešaní nealkoholického nápoja a tiež pri príprave reštaurácie, obsluhe a servise zákazníkov.
To všetko pod drobnohľadom odbornej poroty pod vedením šéfkuchára Vojtecha Artza.
