Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Aký mal dekan zvolenskej farnosti na Popolcovú stredu jedálniček?

Odrieknite si niečo! Ušetrené peniaze môžete venovať na charitu

Zvolen - Popolcová streda je sviatok, ktorým pre rímskokatolíkov začína pôstne obdobie. Štyridsať dní pred Veľkou nocou... Keby sme si zobrali do rúk kalendár, zistíme, že počty nesedia. „Nedele sa nepočítajú do pôstneho obdobia,“ hovorí zvolenský dekan Stanislav Varga. Pôstom sa veriaci pripravujú na Veľkú noc, na oslavu zmŕtvychvstania Ježiša Krista, čo je najväčší kresťanský sviatok. Prečo sa však máme postiť? Pre niekoho je to záležitosť viery, iný si potrebuje dať do poriadku svoju telesnú schránku, ktorú poznačilo vianočné hodovanie. „Náplňou pôstneho obdobia je snaha o pokánie, o korekciu zaužívaných spôsobov...,“ dodáva dekan. Človek by mal byť v tomto období striedmejší, mal by sa zdokonaľovať vo viere. Sväté písmo však hovorí aj o ďalšom rozmere pôstu a tým je almužna. „V našej farnosti chceme pôst zamerať práve týmto smerom. Na prvú pôstnu nedeľu dostali ľudia informácie o tom, aké akcie pripravila naša Farská charita. Ten, kto chcel, si zobral aj obálku, do ktorej bude počas pôstu odkladať ušetrené peniaze. Napríklad za cigarety, ktoré si odriekol, prípadne sladkosti či časopisy... Akcia skončí na Zelený štvrtok. Na večernej svätej omši obálky vyzbierame a odovzdáme zástupcom Farskej charity,“ dodáva Stanislav Varga.

Popolcová streda a pôst s ňou spojený znamená pre väčšinu kresťanov, že si z jedálneho lístka vyškrtnú mäso. Tu a tam sa niekto odhodlá aj na to, že prežije deň úplne bez jedla. Aká bola Popolcová streda pre dekana Vargu? „Dodržujem prísny pôst podľa toho, čo hovorí cirkevný predpis. To znamená, že raz za deň sa veriaci môže najesť do sýtosti a dvakrát iba trochu. Ja v tento deň nejem nič. A nerobí mi to žiaden problém,“ hovorí. Milan SUJA

Prach si a na prach sa obrátiš...

Na Popolcovú stredu boli vo Zvolene - meste len dopoludnia štyri omše, ďalšie večer a vo farnostiach na sídliskách. Počas nich udeľovali popolec, čo je poznačenie veriaceho na čele popolom. Nie obyčajným, pochádza z ratolestí požehnaných minulý rok na Kvetnú nedeľu. Tie sa nechajú vysušiť a neskôr ich spália. Popol z nich sa odloží na Popolcovú stredu. „Pri udeľovaní popolca sa hovoria slová – Kajajte sa a verte evanjeliu a pamätaj, že si prach a na prach sa obrátiš,“ hovorí dekan Varga a dodáva: „Tieto slová nás nemajú strašiť, skôr nám majú pripomenúť pominuteľnosť časného života a ukázať, že žijeme aj pre večnosť.“

(ms)

 

Farská charita sa stará o chudobných

 Od prvého januára funguje vo Zvolene Farská charita. V čom je zmena? „Dovtedy sme boli súčasťou väčšieho celku - Diecéznej charity,“ hovorí zvolenský dekan S. Varga. Veriaci vo Zvolene prispievali na charitu finančne alebo materiálne aj v minulosti. Charita v súčasnosti zabezpečuje v spolupráci s Mestom vydávanie teplých obedov pre bezdomovcov. Od januára hospodári Farská charita vo Zvolene s vlastnými prostriedkami, ktoré sa vyzbierajú v kostoloch farnosti či celého dekanátu. Financuje z nich starostlivosť o bezdomovcov, chudobných a sociálne odkázaných. „Vo vzťahu k ostatným farnostiam dekanátu kooperujeme dvoma spôsobmi. Jednak prostredníctvom projektov, ktoré môžeme do určitej výšky financovať a poskytujeme im aj metodickú pomoc napríklad pre dobrovoľných pracovníkov charity,“ dodáva dekan Varga.

(ms)

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Hygge ako životný štýl
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 483
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 19 219
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 289
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 9 814
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 277
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 952
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 582
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 358
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 198
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 066
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Kováčová (v žltom) počas jesennej časti sezóny 2020/2021.

Hráči najlepšieho tímu z regiónu sa pripravujú individuálne, museli zrušiť prípravný zápas s Petržalkou.

5 h
Detva uspela vo Zvolene po nájazdoch

Podpoľanci vyhrali v tejto sezóne nad Zvolenom už tretíkrát.

19 h
Odberné miesto na covid.

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

22 h
Ilustračné foto.

Pred dvoma týždňami evidovali približne o 20 pozitívnych zamestnancov viac.

23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

26. jan

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

22 h

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

22 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan

Už ste čítali?