ZVOLEN. V novembri sa tradičná vedecká kaviareň uskutoční opäť s videokonferenčným prenosom. Konať sa bude v Ústave ekológie lesa Slovenskej akadémie vied vo Zvolene, ktorý ju organizuje 25. novembra od 16. do 18. h pod názvom Pri jedle končí sranda alebo čo vieme a nevieme o potrave vtákov a iných živočíchov.
Tí, ktorí nemôžu prísť, sa jej môžu zúčastniť virtuálne. Spojenie s videokonferenčnou miestnosťou im umožní nielen sledovať dianie, ale aj poslať otázky či komentáre k téme. Informácie o spôsobe pripojenia sú prístupné na webovej stránke ústavu savzv.sk.
Hosťom vedeckej kaviarne bude vedecký pracovník ústavu Anton Krištín. Prednesie prednášku na tému potravy vtákov a predátorov. Počas niekoľkých desaťročí pôsobenia vo vede sa mu podarilo poodhaliť nemálo zákonitostí zo života zvierat. Jeho doménou sú vtáky, no venuje sa aj iným skupinám živočíchov.
U človeka sa líši spotreba i jedálny lístok geograficky, historicky a svoju úlohu zohrávajú sociálne súvislosti. Ako to funguje u živočíchov, objasní tento známy ekológ. Priblíži aj hypotetickú situáciu, čo by sa stalo, keby neexistovali vtáky.
Zaujímavá téma, zaujímavý hosť, neformálna atmosféra, diskusia, k tomu občerstvenie, to všetko charakterizuje vedecké kaviarne vo Zvolene. Podujatie sa uskutočňuje v rámci projektu Vedu do škôl a kaviarní, podporenom Agentúrou na podporu výskumu a vývoja.
Diskusné fóra pod názvom vedecké kaviarne sa z Veľkej Británie rozšírili po celom svete. Počas nich sa v neformálnej atmosfére pri občerstvení diskutuje o vedeckých témach zaujímavých aj pre laikov.