LADZANY. Vytrvalý dážď skomplikoval v sobotu do určitej miery premiéru podujatia v Ladzanoch. Organizátori jej dali názov Jablková chuť Hontu. Súťaž vo varení jedál, v ktorých bolo jablko povinnou ingredienciou, sa síce konala, namiesto pôvodne ohlásených 15 družstiev ich napokon súťažilo dokonca 16, no akciu museli presťahovať do kultúrneho domu, kde priestory pre masívnu účasť boli trochu pritesné.
„Odhadujem, že prišlo okolo 400 návštevníkov. Keby nepršalo, určite by ich prišlo viac," povedal starosta Miloš Čmela. „V kultúrnom dome sme sa síce trochu tlačili, ale ľudia boli spokojní, dopadlo to dobre."
Porota tak hodnotila 16 druhov tradičných aj originálnych jedál. Najviac trojčlenné družstvá súťažili v troch kategóriách, z každej vzišli víťazi.
S mäsovou špecialitou zaujal Dušan Pechovský zo Sebechlieb, ktorý pripravil husaciu pečeň na jablkách.
S múčnym jedlom si víťazstvo vybojovala skupina poštárok z Hontianskych Nemiec, ktorá súťažila pod názvom Fiony z pošty, a z ovocných jedál porote najviac chutil čerstvý jablkový kompót od Silvie Aggovej zo Sebechlieb.
Súťažné jedlá hodnotili aj účastníci podujatia, tých najviac oslovili kačacie prsia s jablkami od domácej súťažiacej Daniely Burčovej. Medzi súťažnými jedlami nechýbala klasika, napríklad štrúdľa či jablková torta, no niektorí sa odhodlali aj na náročnejšie jedlá ako jablkový perník, na trubičky plnené jablkami na červenom víne či na jablká plnené orechmi s medom.
„Jednoznačne budeme v podujatí pokračovať aj o rok," povedal starosta. „Chceme ním nadviazať na históriu ovocinárstva v tomto kraji a prezentovať tradičné spracovanie jabĺk aj mladej generácii, ktorá pomaly nepozná žiadne iné jablká ako tie dovozové," povedal starosta.
Podujatie obec pripravila s občianskym združením Tradičná chuť regiónov Slovenska a Regionálnou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou v Krupine.