Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Vysoké teploty ohrozujú kvalitu potravín a pokrmov

V lete v teplom a vo vlhkom prostredí sú vytvorené vhodné podmienky aj na rast plesní.

ZVOLEN. V horúčavách, aké sú v týchto dňoch, je veľmi dôležité skladovanie potravín a pokrmov. Ak ich totiž skladujeme pri vyššej teplote, dochádza v nich k množeniu sa mikroorganizmov a kazeniu. V prípade, že sa v nich nachádzajú choroboplodné mikroorganizmy, je vysoké riziko vzniku alimentárnych ochorení, teda ochorení súvisiacich s príjmom potravy a pokrmov.

"Jedným z najčastejších pôvodcov alimentárnych ochorení u nás sú salmonely. K potravinám, v ktorých sa najčastejšie vyskytujú, sa radia najmä hydina, vajcia, lahôdkarské výrobky vrátane cukrárskych, ale aj mliečne a mäsové výrobky či zmrzlina. Po požití potraviny alebo pokrmu, v ktorom sa pomnožili mikroorganizmy, dochádza k vzniku ochorenia často už po 6 až 12 hodinách. Prejavujú sa bolesťami brucha, hnačkami, zvracaním a teplotou okolo 38 až 39 stupňov Celzia. U detí a oslabených dospelých ľudí sa môže vyvinúť aj obzvlášť ťažká forma ochorenia ohrozujúca život," upozorňuje vedúca odboru hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Ivana Sedliačiková. Dodáva, že leto a vysoké teploty prinášajú so sebou aj dostatok zeleniny a ovocia. Nie je však zabezpečené, že sa konzumujú po dostatočnom a dôkladnom umytí. Rizikový môže byť napríklad i melón. Najmä deti oblizujú sladkú šťavu z rúk a do zažívacieho traktu sa tak dostanú aj baktérie zo špinavého povrchu melóna, prípadne z nedôkladne umytých rúk.

Skryť Vypnúť reklamu

V lete v teplom a vo vlhkom prostredí sú vytvorené vhodné podmienky aj na rast plesní. Niektoré z nich produkujú mykotoxíny (jedovaté produkty plesní), ktoré môžu poškodiť rôzne orgány, najmä však pečeň, obličky, slezinu, krvný systém a nervový systém. "Každá potravina má určené ideálne podmienky skladovania, ide najmä o teplotu a vlhkosť vzduchu. Je ich nutné dodržiavať v každom ročnom období, nielen v lete, a to i vtedy, keď sú podmienky uchovávania potravín najnamáhavejšie," uviedla Sedliačiková. Podľa odborníčky je pokrmy potrebné dôkladne tepelne spracovať, neskladovať a nespracovávať spoločne surové mäso a mäsové výrobky určené na priamu spotrebu. Zeleninu a ovocie je potrebné dôkladne očistiť a umyť a nepiť vodu z neznámeho zdroja. Potraviny je potrebné chrániť pred hmyzom a hlodavcami. Pokrmy treba pripravovať v čo najkratšom čase pred konzumáciou a rizikové potraviny uchovávať v chladiacom zariadení. "Neskonzumované radšej rýchlo schlaďte, odložte do chladničky a v prípade ďalšieho použitia ich dôkladne zohrejte. V žiadnom prípade nekonzumujte plesnivé potraviny a obsah konzerv s vydutými vrchnákmi. Rovnako počas dlhých ciest nekonzumujte rýchlo sa kaziace potraviny bryndzu, majonézové šaláty, šľahačkové zákusky a podobne. A v neposednom rade prísne dodržiavajte zásady osobnej hygieny," radí Sedliačiková.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  3. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  6. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  7. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 956
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 911
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 650
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 433
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 676
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 567
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 291
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 225
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 6 217
  10. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 061
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Aktualizované

Inšpekcia udelila Hriňovskej mliekarni doteraz najvyššiu pokutu

Spoločnosť podľa inšpekcie vypúšťala odpadovú vodu z priemyselnej výroby do povrchových vôd. Mliekareň sa odvolá.

Pohľad na rieku Slatina v Slatinke.

Vo Zvolene ukradli auto, polícia ho našla v garáži

Z krádeže obvinili štyroch spolupáchateľov.

Ukradnutá Octavia.
Jozef Paršo, prezident Stredoslovenského futbalového zväzu.

Víťaznú sériu Zvolena zastavil Trenčín

V predĺžení rozhodol o výhre Dukly strelou z voleja počas presilovky Ackered.

Ackered rozhodol o výhreTrenčína nad Zvolenom - ilustračné foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Banskej Bystrici nahlásili hromadné prepúšťanie 1 486 zamestnancov

Ohrození sú zamestnanci z oblasti poštových služieb, ide o avizované prepúšťanie v Slovenskej pošte.

Informácie o skríningovom testovaní v Martine

Zatiaľ je v meste k dispozícií deväť funkčných odberových miest, celoplošne sa v metroplote Turca bude testovať najmä počas víkendu.

Prievidza sa pripravuje na skríningové testovanie

Mesto počas víkendu predbežne plánuje vytvoriť 25 odberných miest. V článku nájdete ich zoznam.

Už ste čítali?