Sobota, 12. jún, 2021 | Meniny má ZlatkoKrížovkyKrížovky

Pracovný deň začína na farme o piatej ráno

Doba ovčiarstvu nepraje, na vlne sa nedá takmer vôbec zarobiť.

Jana Roziaková verí, že sa ešte vrátime k starým tradíciám.Jana Roziaková verí, že sa ešte vrátime k starým tradíciám. (Zdroj: MILAN SUJA)

ZVOLEN. Kráľovský deň koňa, ktorý zorganizovali v Kráľovej pri Zvolene prvú prázdninovú sobotu bol najmä o koňoch, no aj o atrakciách, ktoré mali prilákať a zaujať divákov. A samozrejme aj zabaviť! Predajné stánky s rôznym tovarom boli doplnkom, ktoré na podobných podujatiach vyhľadávame. V kontraste s nimi pôsobil stánok, ktorému dominoval kolovrátok a žena, ktorá spracovávala ovčiu vlnu. Ako z rozprávky...

Na kolovrátku

„Čo robím? Teraz pradiem svoju ovčiu vlnu," povedala Jana Roziaková zo Zvolena, pričom zdôraznila slovo „svoju". „Je čerstvo nastrihaná a opratá iba nedávno - v apríli," povedala a po chvíli dodala: „Ja ju češem a dávam do kolovrátku." V zime z nej urobí klobúky a náhrdelníky, tie následne predá na vianočných trhoch vo Zvolene.

Skryť Vypnúť reklamu

Žijú z oviec

„Som ovčiarom, žijem zo syrov a z mäsa, spracovávanie ovčej vlny je mojím koníčkom," doplnila. Veď vlny je doma dosť, Roziakovci sú roľníci. Ako povedala, dvadsať rokov žijú iba z toho, čo im dajú ovce. A vyžiť sa z toho vraj dá, aj keď to nie je jednoduché. Doba ovčiarstvu nepraje, napríklad na vlne sa nedá vôbec zarobiť. „Ale môžeme ju takto spracovať," nedala sa pani Jana a po chvíli dodala: „Teraz mám doma asi štyristo kilogramov ovčej vlny, takže jej bude dosť aj na zateplenie podkrovia v dome."

Verí ovčej vlne

Prečo sa venuje spracovaniu vlny? Veď zdĺhavá práca iba zvyšuje náklady, akýkoľvek výrobok je neporovnateľne drahší ako niečo podobné vyrobené z umelých vlákien a ešte k tomu dovezené z juhovýchodnej Ázie. „Je to môj výrobok, verím ovčej vlne a zároveň verím, že sa nám onedlho minie ropa a potom aj všetko, čo z nej vyprodukujeme, vrátane oblečenia. Potom sa budeme musieť vrátiť k starým tradíciám. Ovčia vlna s lanolínom je pritom dokonalá, má liečiteľské vlastnosti a ja chcem, aby to vedeli moje deti a aj ľudia, ktorí k nám chodia," vysvetlila.

Skryť Vypnúť reklamu

„Naučili ma staršie susedky. Začala som sa o to zaujímať, a tak mi poradili. Moji predkovia určite niečo takéto poznali a ja som sa k ovčiarstvu vlastne vrátila. Všetko som sa musela učiť od druhých ľudí a z kníh," dodala.

Syr

Roziakovci chovajú ovce, od nich je priama cesta k dobrému ovčiemu syru. Základný recept na výroby syra je hádam všade rovnaký. Zohrejeme mlieko, pridáme syridlo a po polhodine rozkrájame na malé kúsky. Potom precedíme a vytlačíme srvátku. Tajomstvo dobrého syra je väčšinou ukryté v ďalšom postupe. „Základom je, aby boli zvieratá zdravé a na druhej strane, aby bola dodržaná maximálna čistota," povedala k výrobe syra Jana Roziaková. Skladuje sa rôzne. Ideálna teplota na skladovanie syra je 12 - 13 stupňov Celzia. „Pokiaľ by bol syr v takejto teplote, tak je to super. Buď je konzumovateľný po dvoch dňoch alebo ho tam necháte aspoň desať až dvanásť dní, umývate ho slanou vodou a máte z neho bryndzu. Ak chcete trvanlivý syr, musíme iho viac prelisovať, aby sa vytlačila srvátka. Ak teplotu skladovania znížime na päť stupňov, môžeme ho tam nechať aj pol roka," vysvetlila.

Skryť Vypnúť reklamu

Žiadne telenovely

Všetko čo na farme spracujú, hneď aj predajú. Pracovný deň Roziakovcov začína ráno o piatej a končí večer o deviatej. Na televíziu veľa času neostáva. „Iba ak na polnočné kriminálky," zasmiala sa Jana Roziaková a dodala: „Nepoznám telenovely, ani nič podobné... V lete nestíhame ani televízne noviny."

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  8. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 9 420
  2. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 9 331
  3. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 9 322
  4. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 352
  5. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 7 964
  6. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 574
  7. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 275
  8. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 7 145
  9. 5 zmien, ktoré so sebou prináša menopauza. Ako sa pripraviť? 6 816
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 700
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Sládok bol aj kapitánom Detvy - ilustračné foto

Pod Pustý hrad prichádza tvrdý zadák.


TASR 11. jún
Tréneri slovenskej reprezentácie počas jedného z tréningov na MS v Rige

Veľký rozhovor s Andrejom Podkonickým nielen o svetovom šampionáte.


11. jún
Róbert Boženík ako mladší žiak Terchovej. Stojí v hornom rade druhý sprava, jeho prvý tréner Marián Zajac stojí v hornom rade prvý zľava.

Michal Ďuriš, Stanislav Lobotka, Róbert Boženík, Peter Pekarík a ich inšpiratívne príbehy.


10. jún
Na tému elektrobicykle a ich údržba sme sa rozprávali s cykloexpertom Petrom Kaczorom z Intersportu.

Radí cykloexpert Peter Kaczor z Intersportu.


11. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Auto sa čelne zrazilo s autobusom medzi Pukancom a Uhliskami.


11. jún

Pacientom sa výrazne zlepšil stav a viditeľne schudli.


11. jún

Aj keď na Slovensku sú takmer všetky pavúky jedovaté, stepník patrí k tým s prudším jedom. Odborníčka však ubezpečuje, že stretnúť takéhoto pavúka je pomerne vzácne a rovnako vzácne je aj to, žeby človeka uštipol. Pri pohryznutí nedôjde k ohrozeniu života.


20 h

Ako ho poznáte, kontaktujte ochrancov zákona.


(mb) 11. jún

Už ste čítali?