Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Pracovný deň začína na farme o piatej ráno

Doba ovčiarstvu nepraje, na vlne sa nedá takmer vôbec zarobiť.

Jana Roziaková verí, že sa ešte vrátime k starým tradíciám.Jana Roziaková verí, že sa ešte vrátime k starým tradíciám. (Zdroj: MILAN SUJA)

ZVOLEN. Kráľovský deň koňa, ktorý zorganizovali v Kráľovej pri Zvolene prvú prázdninovú sobotu bol najmä o koňoch, no aj o atrakciách, ktoré mali prilákať a zaujať divákov. A samozrejme aj zabaviť! Predajné stánky s rôznym tovarom boli doplnkom, ktoré na podobných podujatiach vyhľadávame. V kontraste s nimi pôsobil stánok, ktorému dominoval kolovrátok a žena, ktorá spracovávala ovčiu vlnu. Ako z rozprávky...

Na kolovrátku

„Čo robím? Teraz pradiem svoju ovčiu vlnu," povedala Jana Roziaková zo Zvolena, pričom zdôraznila slovo „svoju". „Je čerstvo nastrihaná a opratá iba nedávno - v apríli," povedala a po chvíli dodala: „Ja ju češem a dávam do kolovrátku." V zime z nej urobí klobúky a náhrdelníky, tie následne predá na vianočných trhoch vo Zvolene.

Skryť Vypnúť reklamu

Žijú z oviec

„Som ovčiarom, žijem zo syrov a z mäsa, spracovávanie ovčej vlny je mojím koníčkom," doplnila. Veď vlny je doma dosť, Roziakovci sú roľníci. Ako povedala, dvadsať rokov žijú iba z toho, čo im dajú ovce. A vyžiť sa z toho vraj dá, aj keď to nie je jednoduché. Doba ovčiarstvu nepraje, napríklad na vlne sa nedá vôbec zarobiť. „Ale môžeme ju takto spracovať," nedala sa pani Jana a po chvíli dodala: „Teraz mám doma asi štyristo kilogramov ovčej vlny, takže jej bude dosť aj na zateplenie podkrovia v dome."

Verí ovčej vlne

Prečo sa venuje spracovaniu vlny? Veď zdĺhavá práca iba zvyšuje náklady, akýkoľvek výrobok je neporovnateľne drahší ako niečo podobné vyrobené z umelých vlákien a ešte k tomu dovezené z juhovýchodnej Ázie. „Je to môj výrobok, verím ovčej vlne a zároveň verím, že sa nám onedlho minie ropa a potom aj všetko, čo z nej vyprodukujeme, vrátane oblečenia. Potom sa budeme musieť vrátiť k starým tradíciám. Ovčia vlna s lanolínom je pritom dokonalá, má liečiteľské vlastnosti a ja chcem, aby to vedeli moje deti a aj ľudia, ktorí k nám chodia," vysvetlila.

Skryť Vypnúť reklamu

„Naučili ma staršie susedky. Začala som sa o to zaujímať, a tak mi poradili. Moji predkovia určite niečo takéto poznali a ja som sa k ovčiarstvu vlastne vrátila. Všetko som sa musela učiť od druhých ľudí a z kníh," dodala.

Syr

Roziakovci chovajú ovce, od nich je priama cesta k dobrému ovčiemu syru. Základný recept na výroby syra je hádam všade rovnaký. Zohrejeme mlieko, pridáme syridlo a po polhodine rozkrájame na malé kúsky. Potom precedíme a vytlačíme srvátku. Tajomstvo dobrého syra je väčšinou ukryté v ďalšom postupe. „Základom je, aby boli zvieratá zdravé a na druhej strane, aby bola dodržaná maximálna čistota," povedala k výrobe syra Jana Roziaková. Skladuje sa rôzne. Ideálna teplota na skladovanie syra je 12 - 13 stupňov Celzia. „Pokiaľ by bol syr v takejto teplote, tak je to super. Buď je konzumovateľný po dvoch dňoch alebo ho tam necháte aspoň desať až dvanásť dní, umývate ho slanou vodou a máte z neho bryndzu. Ak chcete trvanlivý syr, musíme iho viac prelisovať, aby sa vytlačila srvátka. Ak teplotu skladovania znížime na päť stupňov, môžeme ho tam nechať aj pol roka," vysvetlila.

Skryť Vypnúť reklamu

Žiadne telenovely

Všetko čo na farme spracujú, hneď aj predajú. Pracovný deň Roziakovcov začína ráno o piatej a končí večer o deviatej. Na televíziu veľa času neostáva. „Iba ak na polnočné kriminálky," zasmiala sa Jana Roziaková a dodala: „Nepoznám telenovely, ani nič podobné... V lete nestíhame ani televízne noviny."

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Home (ale aj) Office
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Zelená Bratislava
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 410
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 052
  3. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 15 043
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 402
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 619
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 587
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 196
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 004
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 948
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 548
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Zvolenčania si budú musieť priplatiť za teplo, ceny stúpnu o tri percentá

Na to, aby sa vo Zvolene kúrilo, sa bude musieť spáliť aj malé množstvo uhlia.

Tepláreň vo Zvolene.

Nemocnica získala ocenenie za liečbu cievnych mozgových príhod

Mozgový infarkt si nevyberá podľa veku, už dávno neplatí, že sa týka len starších ľudí.

Tím neurologického oddelenia zvolenskej nemocnice.

Dudinská 50 sa uskutoční aj v čase korony

Na programe bude iba hlavná disciplína.

Matej Tóth v cieli Dudinskej päťdesiatky 2018.

Vo zvolenskej aj krupinskej nemocnici pomáhajú vojaci

Uniformovaní vojaci pomáhajú pri vstupe do nemocnice pre rýchle usmernenie pacientov.

Vojaci pomáhajú v nemocnici vo Zvolene aj v Krupine.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?