Utorok, 17. október, 2017 | Meniny má Hedviga
Pridajte si svoje mesto

Nie všetko je skutočná bryndza

Na salašoch sú výrobky čerstvé, v obchodoch s dlhou trvanlivosťou.

Výrobky zo salašov sú bez konzervačných látok, stabilizátorov, farbív, čiže sú čerstvé.(Zdroj: LACO HÁMOR)

O bryndzi a jej kvalite hovoríme s riaditeľkou Štátneho veterinárneho ústavu Máriou Kantíkovou. Bryndza sa vyrába na salašoch aj v mliekarňach. Predáva sa v obchodných reťazcoch aj na salašoch. Mária Kantíková sa venuje skúmaniu vzoriek a z anylýz vie, ktorá bryndza je pravá a ktorá nie.

Venujete sa skúmaniu vzoriek bryndze. Aké sú výsledky analýz?

kantikw.jpg- Náš ústav vyšetril vlani 172 vzoriek. Sedem nevyhovovalo, a bola to bryndza domáceho pôvodu. Keď vyšetrujeme bryndzu zahraničného pôvodu, neplatí platná legislatíva a rovnaké kritériá. Ide o kontrolu obchodnej siete, pri ktorej sa vyšetruje iba počet Listeria monocytogenes a Salmonella sp. Vážny mikrobiologický problém predstavuje nadlimitný počet Staphylococcus aureus (STA).

V tomto roku sme vyšetrili 38 vzoriek, z nich štyri domáceho pôvodu mali nevyhovujúci počet STA. Na kvalitatívne parametre od začiatku roka sme vyšetrili 24 vzoriek, z nich 18 nevyhovovalo z hľadiska mliečneho kódexu. Namiesto stanovených najmenej 50 percent ovčieho syra obsahovali len 3 - 6 percent. V jednej vzorke nebolo ani stopy po ovčom syre. Často sa stáva, že bryndza je prebaľovaná z pôvodných obalov. Z celkového počtu nevyhovujúcich vzoriek v tomto roku bolo 17 vzoriek domáceho pôvodu a jedna bryndza z Čiech.

Je ovčiarstvo u nás nedocenené? Aká je spotreba bryndze?

- V čase môjho pôsobenia na ministerstve sme sa snažili po-zdvihnúť sebavedomie ľudí, ktorí pracujú v ťažkých podmienkach a sú zaznávaní. Pritom ide o jedno z najkrajších povolaní. Nemyslím si, že spotreba bryndze je na Slovensku nízka. Možno je štatistika robená len z predaja v kamenných obchodoch, ale veľa ľudí si v poslednom období kupuje pravú ovčiu bryndzu priamo na salaši, prípadne si kúpi ovčiu hrudku a vyrobí si bryndzu doma.

Ak však má byť produkcia kvalitná, musí to robiť človek, ktorého práca baví. Treba podporiť ovčiarstvo a zároveň prebudiť záujem oň u Slovákov, ale aj zahraničných turistov. Nech začnú spoznávať život na salaši, aby mali chuť na pravé tradičné salašnícke výrobky, ovčí hrudkový syr, žinčicu, bryndzu, korbáčiky. Sú to produkty z nepasterizovaného ovčieho syra.

Pôsobili ste v Rade národného programu kvality. Aký má význam pre spotrebiteľa?

- Všetci sa zhodneme, že kupujeme aj podľa názvu. Potraviny bývajú označované často klamlivo, zavádzajúco vo vzťahu k charakteru, podstate a zloženiu výrobku. Nájdeme dva názvy, vyjadrujúce odlišnú podstatu výrobku. Napríklad názov Tradičný ovčí syr, bryndza. Ide o bryndzu alebo je to ovčí hrudkový syr?


Veľa produkcie zo salašov nemá šancu dostať sa na pulty obchodov. Obchodníci preferujú výrobky s dlhou dobou trvanlivosti.

Zavádzať môže aj grafické zobrazenie na obale. Napríklad na masle z kravskej suroviny sú na obale ovce. Problémom je aj označenie údajov, ktoré vyvolávajú dojem, že potravina vykazuje osobitné vlastnosti, aj keď ich majú všetky podobné potraviny. Bryndza obsahuje jedinečnú mikroflóru, ale ktorá? Vyrobená z pasterizovanej alebo z nepasterizovanej suroviny? Problémom je aj zloženie, výrobcovia neuvádzajú všetky použité zložky.

Prečo sa strácajú z obchodov potraviny z chovu oviec a kôz?

- Bryndzu ľudia kupujú, len škoda, že nie všetko, hoci je označené ako bryndza, je skutočnou pochutinou. Veľa produkcie zo salašov nemá šancu dostať sa na pulty obchodov. Obchodníci preferujú výrobky s dlhou dobou trvanlivosti. Výrobky zo salašov sú bez konzervačných látok, stabilizátorov, farbív, čiže sú čerstvé.

Takže salašnícka produkcia sa preto nedostáva vo väčšej miere k zákazníkovi?

- Väčšinou sa k nej dá dostať len na salaši a na niektorých predajných miestach, pričom nemyslím predajcov popri ceste, v stánkoch. Treba byť pozorný a nedať sa nachytať. Niekto deklaruje, že je to ovčí syr, ale ide o kravskú hrudku.

Niekoľko faktov o bryndzi
  • Ovčia bryndza je vyrobená iba z ovčej suroviny. Zmesná bryndza je takzvaná letná vyrobená z vyzretého ovčieho syra a s miešaním s kravskou hrudkou.
  • V zimnej bryndzi je hlavnou surovinou sudovaný ovčí syr.
  • Slovenskú bryndzu chráni zemepisné označenie. Môže byť vyrobená z pasterizovaného alebo nepasterizovaného mlieka s obsahom najmenej 51 percent ovčieho podielu. Bryndza z nepasterizovanej ovčej suroviny, ale tepelne ošetrená termizáciou, s dodanou mikroflóru.
  • V tomto období je najkvalitnejší ovčí hrudkový syr a z neho najznámejšia májová bryndza, pretože až do Jána je najvyššia produkcia mlieka.
  • Ovčí syr dávajú do sudov, aby bolo dostatok bryndze aj v zimných mesiacoch.

  1. Vynovené okolie univerzity vo Zvolene je plné vody Foto 12 619
  2. Kauza vraždy majiteľa zvolenského pohrebníctva je vo finále 571
  3. Matke sa vyhrážal zabitím. S nožom v ruke 385
  4. Sliačania so severným obchvatom Zvolena nesúhlasia 259
  5. Maňka: Ani euro prebytku nevytvoril Kotleba vlastnou zásluhou 184
  6. Z chaty ukradli pálenku a víno. Všetko vypili 172
  7. Krutá prehra pre BarBar 151
  8. Voľby do VÚC 2017 Zvolen: Zoznam kandidátov na poslancov 143
  9. Do Detvy mieri významný investor 139
  10. Hororový piatok trinásteho pre MFK Zvolen alebo tri „osvietené“ penalty proti nim 132

Najčítanejšie správy

Zvolen

Vynovené okolie univerzity vo Zvolene je plné vody

Mesto s univerzitou investovali do využitia dažďovej vody viac ako milión eur.

Kauza vraždy majiteľa zvolenského pohrebníctva je vo finále

V utorok bude vypovedať ešte jeden svedok v kauze úkladnej vraždy majiteľa pohrebníctva vo Zvolene a čakajú sa záverečné reči.

Matke sa vyhrážal zabitím. S nožom v ruke

Sudca Okresného súdu vo Zvolene poslal muža za mreže.

Sliačania so severným obchvatom Zvolena nesúhlasia

Podľa predsedu združenia Obyvatelia pre Sliač nie je vôbec pravda, že severná trasa je najlacnejšia.

Maňka: Ani euro prebytku nevytvoril Kotleba vlastnou zásluhou

Bývalý banskobystrický župan reaguje na tvrdenia súčasného šéfa kraja.

Blízke regióny

Tanec pravdy trénovali Braňo Deák s Dominikou Roškovou v Žiari (+ FOTO)

Slowfox sa považuje za technicky najťažší štandardný tanec. Herec Braňo Deák so svojou partnerkou z Let's Dance , tanečníčkou Dominikou Roškovou, trénovali každý detail náročnej zostavy v jej materskom klube.

Za novým klipom víťazky Hlasu Československo stoja dvaja Lučenčania (+FOTO)

Ivanna Bagová svoj videoklip natáčala aj v srdci Novohradu.

Naša krajina môže mať svätú. Našli sme praneter jedinej blahoslavenej Slovenky

Príbeh mučenice Zdenky Schelingovej je skutočne desivý.

Žiar má nového poslanca. Nahradil Tomčániho

Jozef Tomčáni prišiel o mandát. Nezúčastňoval sa zasadnutí.

Opitý nabúral a ohrozil tehotnú ženu

Opitý vodič nabúral do novej Škody Fabia a v druhom aute ohrozil tehotnú ženu.

Všetky správy

Nová atrakcia v Tatrách priniesla kolaps v doprave

Chodník v korunách stromov cez víkend? Pripravte sa na kilometrové kolóny.

Lidl provokuje plagátmi, svoje výrobky porovnáva so značkovými

Všetky výrobky Lidl majú podľa porovnania nižšiu cenu, kvalitu nehodnotí.

Autorka filmu o pôrodoch na Slovensku: Chodia za nami ženy a plačú

Nedôstojné. Také sú u nás podmienky pre budúce rodičky podľa režisérky Zuzany Límovej.

Prieskum Focus: KDH by boli späť v parlamente, SNS ďalej klesá

Agentúra FOCUS uskutočnila prieskum v dňoch 4. do 11 októbra 2017.

Karol Martinka o únose: Idete nesprávnou cestou

S Ivanom Lexom som v živote nehovoril, tvrdí privatizér z Mečiarovej éry KAROL MARTINKA, ktorému údajne Lexa oznamoval ukončenie únosu.

Kam vyraziť