Piatok, 22. jún, 2018 | Meniny má Paulína

Nie všetko je skutočná bryndza

Na salašoch sú výrobky čerstvé, v obchodoch s dlhou trvanlivosťou.

Výrobky zo salašov sú bez konzervačných látok, stabilizátorov, farbív, čiže sú čerstvé.(Zdroj: LACO HÁMOR)

O bryndzi a jej kvalite hovoríme s riaditeľkou Štátneho veterinárneho ústavu Máriou Kantíkovou. Bryndza sa vyrába na salašoch aj v mliekarňach. Predáva sa v obchodných reťazcoch aj na salašoch. Mária Kantíková sa venuje skúmaniu vzoriek a z anylýz vie, ktorá bryndza je pravá a ktorá nie.

Venujete sa skúmaniu vzoriek bryndze. Aké sú výsledky analýz?

kantikw.jpg- Náš ústav vyšetril vlani 172 vzoriek. Sedem nevyhovovalo, a bola to bryndza domáceho pôvodu. Keď vyšetrujeme bryndzu zahraničného pôvodu, neplatí platná legislatíva a rovnaké kritériá. Ide o kontrolu obchodnej siete, pri ktorej sa vyšetruje iba počet Listeria monocytogenes a Salmonella sp. Vážny mikrobiologický problém predstavuje nadlimitný počet Staphylococcus aureus (STA).

V tomto roku sme vyšetrili 38 vzoriek, z nich štyri domáceho pôvodu mali nevyhovujúci počet STA. Na kvalitatívne parametre od začiatku roka sme vyšetrili 24 vzoriek, z nich 18 nevyhovovalo z hľadiska mliečneho kódexu. Namiesto stanovených najmenej 50 percent ovčieho syra obsahovali len 3 - 6 percent. V jednej vzorke nebolo ani stopy po ovčom syre. Často sa stáva, že bryndza je prebaľovaná z pôvodných obalov. Z celkového počtu nevyhovujúcich vzoriek v tomto roku bolo 17 vzoriek domáceho pôvodu a jedna bryndza z Čiech.

Je ovčiarstvo u nás nedocenené? Aká je spotreba bryndze?

- V čase môjho pôsobenia na ministerstve sme sa snažili po-zdvihnúť sebavedomie ľudí, ktorí pracujú v ťažkých podmienkach a sú zaznávaní. Pritom ide o jedno z najkrajších povolaní. Nemyslím si, že spotreba bryndze je na Slovensku nízka. Možno je štatistika robená len z predaja v kamenných obchodoch, ale veľa ľudí si v poslednom období kupuje pravú ovčiu bryndzu priamo na salaši, prípadne si kúpi ovčiu hrudku a vyrobí si bryndzu doma.

Ak však má byť produkcia kvalitná, musí to robiť človek, ktorého práca baví. Treba podporiť ovčiarstvo a zároveň prebudiť záujem oň u Slovákov, ale aj zahraničných turistov. Nech začnú spoznávať život na salaši, aby mali chuť na pravé tradičné salašnícke výrobky, ovčí hrudkový syr, žinčicu, bryndzu, korbáčiky. Sú to produkty z nepasterizovaného ovčieho syra.

Pôsobili ste v Rade národného programu kvality. Aký má význam pre spotrebiteľa?

- Všetci sa zhodneme, že kupujeme aj podľa názvu. Potraviny bývajú označované často klamlivo, zavádzajúco vo vzťahu k charakteru, podstate a zloženiu výrobku. Nájdeme dva názvy, vyjadrujúce odlišnú podstatu výrobku. Napríklad názov Tradičný ovčí syr, bryndza. Ide o bryndzu alebo je to ovčí hrudkový syr?


Veľa produkcie zo salašov nemá šancu dostať sa na pulty obchodov. Obchodníci preferujú výrobky s dlhou dobou trvanlivosti.

Zavádzať môže aj grafické zobrazenie na obale. Napríklad na masle z kravskej suroviny sú na obale ovce. Problémom je aj označenie údajov, ktoré vyvolávajú dojem, že potravina vykazuje osobitné vlastnosti, aj keď ich majú všetky podobné potraviny. Bryndza obsahuje jedinečnú mikroflóru, ale ktorá? Vyrobená z pasterizovanej alebo z nepasterizovanej suroviny? Problémom je aj zloženie, výrobcovia neuvádzajú všetky použité zložky.

Prečo sa strácajú z obchodov potraviny z chovu oviec a kôz?

- Bryndzu ľudia kupujú, len škoda, že nie všetko, hoci je označené ako bryndza, je skutočnou pochutinou. Veľa produkcie zo salašov nemá šancu dostať sa na pulty obchodov. Obchodníci preferujú výrobky s dlhou dobou trvanlivosti. Výrobky zo salašov sú bez konzervačných látok, stabilizátorov, farbív, čiže sú čerstvé.

Takže salašnícka produkcia sa preto nedostáva vo väčšej miere k zákazníkovi?

- Väčšinou sa k nej dá dostať len na salaši a na niektorých predajných miestach, pričom nemyslím predajcov popri ceste, v stánkoch. Treba byť pozorný a nedať sa nachytať. Niekto deklaruje, že je to ovčí syr, ale ide o kravskú hrudku.

Niekoľko faktov o bryndzi
  • Ovčia bryndza je vyrobená iba z ovčej suroviny. Zmesná bryndza je takzvaná letná vyrobená z vyzretého ovčieho syra a s miešaním s kravskou hrudkou.
  • V zimnej bryndzi je hlavnou surovinou sudovaný ovčí syr.
  • Slovenskú bryndzu chráni zemepisné označenie. Môže byť vyrobená z pasterizovaného alebo nepasterizovaného mlieka s obsahom najmenej 51 percent ovčieho podielu. Bryndza z nepasterizovanej ovčej suroviny, ale tepelne ošetrená termizáciou, s dodanou mikroflóru.
  • V tomto období je najkvalitnejší ovčí hrudkový syr a z neho najznámejšia májová bryndza, pretože až do Jána je najvyššia produkcia mlieka.
  • Ovčí syr dávajú do sudov, aby bolo dostatok bryndze aj v zimných mesiacoch.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.


Inzercia - Tlačové správy


  1. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé
  2. Kreditná karta – áno alebo nie
  3. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 25 490
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 13 474
  3. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 12 181
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 840
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 7 857
  6. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 6 956
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 598
  8. Kreditná karta – áno alebo nie 4 600
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 4 086
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 3 094

Hlavné správy z MY Zvolen

Mestskí policajti chytili zlodejov. Aj s lupom

Skupinku podozrivých spozorovali v noci medzi garážami.

Za predaj bytov po vojakoch stavajú chodníky

Obec má aj iné plány, s projektmi sa uchádza o finančnú podporu.

V Detve zablokujú most, ľudia sa obávajú ťažby zlata

Ťažiť zlato chcela v Detve spoločnosť EMED Slovakia, teraz je to jej právny nástupca.

Ďalší Bielorus oblečie dres Zvolena, Martin Ďaloga do Detvy

HKM Zvolen posilní ďalší Bielorus, 31-ročný obranca. Do susednej Detvy putuje útočník Ďaloga.

Dnes popoludní hrozia vysoké teploty, neskôr búrky s krúpami

Meteorológovia vydali výstrahy pre horúčavy aj pre búrky.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dnes nám hrozia búrky a krupobitie. Cez víkend príde poriadne ochladenie

Meteorológovia varujú pred výskytom búrok. Vydali výstrahu prvého stupňa.

V Trenčíne spadlo trakčné vedenie. Vlaky meškajú, viaceré odriekli

Na železničnej stanici spadlo trakčné vedenie. Rýchlik do Košíc mešká viac ako tri hodiny, viaceré vlaky odriekli.

Pod Strečnom sa bude jazdiť v dvoch pruhoch

Opatrenie má pomôcť záchranárom.

V Považskej Bystrici hospitalizovali niekoľko ľudí so zákernou chorobou

Ďalší skončili v trenčianskej nemocnici, niekoľkých ošetrili bez potreby hospitalizácie.

Vybrali SME



Už ste čítali?