Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Nie všetko je skutočná bryndza

Na salašoch sú výrobky čerstvé, v obchodoch s dlhou trvanlivosťou.

Výrobky zo salašov sú bez konzervačných látok, stabilizátorov, farbív, čiže sú čerstvé.Výrobky zo salašov sú bez konzervačných látok, stabilizátorov, farbív, čiže sú čerstvé. (Zdroj: LACO HÁMOR)

O bryndzi a jej kvalite hovoríme s riaditeľkou Štátneho veterinárneho ústavu Máriou Kantíkovou. Bryndza sa vyrába na salašoch aj v mliekarňach. Predáva sa v obchodných reťazcoch aj na salašoch. Mária Kantíková sa venuje skúmaniu vzoriek a z anylýz vie, ktorá bryndza je pravá a ktorá nie.

Venujete sa skúmaniu vzoriek bryndze. Aké sú výsledky analýz?

kantikw.jpg- Náš ústav vyšetril vlani 172 vzoriek. Sedem nevyhovovalo, a bola to bryndza domáceho pôvodu. Keď vyšetrujeme bryndzu zahraničného pôvodu, neplatí platná legislatíva a rovnaké kritériá. Ide o kontrolu obchodnej siete, pri ktorej sa vyšetruje iba počet Listeria monocytogenes a Salmonella sp. Vážny mikrobiologický problém predstavuje nadlimitný počet Staphylococcus aureus (STA).

V tomto roku sme vyšetrili 38 vzoriek, z nich štyri domáceho pôvodu mali nevyhovujúci počet STA. Na kvalitatívne parametre od začiatku roka sme vyšetrili 24 vzoriek, z nich 18 nevyhovovalo z hľadiska mliečneho kódexu. Namiesto stanovených najmenej 50 percent ovčieho syra obsahovali len 3 - 6 percent. V jednej vzorke nebolo ani stopy po ovčom syre. Často sa stáva, že bryndza je prebaľovaná z pôvodných obalov. Z celkového počtu nevyhovujúcich vzoriek v tomto roku bolo 17 vzoriek domáceho pôvodu a jedna bryndza z Čiech.

Je ovčiarstvo u nás nedocenené? Aká je spotreba bryndze?

- V čase môjho pôsobenia na ministerstve sme sa snažili po-zdvihnúť sebavedomie ľudí, ktorí pracujú v ťažkých podmienkach a sú zaznávaní. Pritom ide o jedno z najkrajších povolaní. Nemyslím si, že spotreba bryndze je na Slovensku nízka. Možno je štatistika robená len z predaja v kamenných obchodoch, ale veľa ľudí si v poslednom období kupuje pravú ovčiu bryndzu priamo na salaši, prípadne si kúpi ovčiu hrudku a vyrobí si bryndzu doma.

Ak však má byť produkcia kvalitná, musí to robiť človek, ktorého práca baví. Treba podporiť ovčiarstvo a zároveň prebudiť záujem oň u Slovákov, ale aj zahraničných turistov. Nech začnú spoznávať život na salaši, aby mali chuť na pravé tradičné salašnícke výrobky, ovčí hrudkový syr, žinčicu, bryndzu, korbáčiky. Sú to produkty z nepasterizovaného ovčieho syra.

Pôsobili ste v Rade národného programu kvality. Aký má význam pre spotrebiteľa?

- Všetci sa zhodneme, že kupujeme aj podľa názvu. Potraviny bývajú označované často klamlivo, zavádzajúco vo vzťahu k charakteru, podstate a zloženiu výrobku. Nájdeme dva názvy, vyjadrujúce odlišnú podstatu výrobku. Napríklad názov Tradičný ovčí syr, bryndza. Ide o bryndzu alebo je to ovčí hrudkový syr?


Veľa produkcie zo salašov nemá šancu dostať sa na pulty obchodov. Obchodníci preferujú výrobky s dlhou dobou trvanlivosti.

Zavádzať môže aj grafické zobrazenie na obale. Napríklad na masle z kravskej suroviny sú na obale ovce. Problémom je aj označenie údajov, ktoré vyvolávajú dojem, že potravina vykazuje osobitné vlastnosti, aj keď ich majú všetky podobné potraviny. Bryndza obsahuje jedinečnú mikroflóru, ale ktorá? Vyrobená z pasterizovanej alebo z nepasterizovanej suroviny? Problémom je aj zloženie, výrobcovia neuvádzajú všetky použité zložky.

Prečo sa strácajú z obchodov potraviny z chovu oviec a kôz?

- Bryndzu ľudia kupujú, len škoda, že nie všetko, hoci je označené ako bryndza, je skutočnou pochutinou. Veľa produkcie zo salašov nemá šancu dostať sa na pulty obchodov. Obchodníci preferujú výrobky s dlhou dobou trvanlivosti. Výrobky zo salašov sú bez konzervačných látok, stabilizátorov, farbív, čiže sú čerstvé.

Takže salašnícka produkcia sa preto nedostáva vo väčšej miere k zákazníkovi?

- Väčšinou sa k nej dá dostať len na salaši a na niektorých predajných miestach, pričom nemyslím predajcov popri ceste, v stánkoch. Treba byť pozorný a nedať sa nachytať. Niekto deklaruje, že je to ovčí syr, ale ide o kravskú hrudku.

Niekoľko faktov o bryndzi
  • Ovčia bryndza je vyrobená iba z ovčej suroviny. Zmesná bryndza je takzvaná letná vyrobená z vyzretého ovčieho syra a s miešaním s kravskou hrudkou.
  • V zimnej bryndzi je hlavnou surovinou sudovaný ovčí syr.
  • Slovenskú bryndzu chráni zemepisné označenie. Môže byť vyrobená z pasterizovaného alebo nepasterizovaného mlieka s obsahom najmenej 51 percent ovčieho podielu. Bryndza z nepasterizovanej ovčej suroviny, ale tepelne ošetrená termizáciou, s dodanou mikroflóru.
  • V tomto období je najkvalitnejší ovčí hrudkový syr a z neho najznámejšia májová bryndza, pretože až do Jána je najvyššia produkcia mlieka.
  • Ovčí syr dávajú do sudov, aby bolo dostatok bryndze aj v zimných mesiacoch.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 38 903
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 172
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 448
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 9 801
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 050
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 932
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 227
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 910
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 709
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 602
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

7 h
Tomas Sholl v drese Detvy

Thomas Sholl poriadne rozvíril hladinu vody na Podpoľaní.

8 h
Ilustračné foto.

Lepší výsledok testovania mala Krupina.

10 h
Peter Zuzin pred nitrianskym brankárom.

HKM Zvolen bodoval v ôsmom zápase po sebe.

22. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ 23. 1. o 21.24 o vyjadrenie prednostky OÚ

Zaočkovali aj 34-ročnú prednostku za OĽaNO v Nitre

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

22. jan

Policajti začnú novú technológiu využívať od soboty.

22. jan

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

8 h

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Už ste čítali?