Streda, 16. október, 2019 | Meniny má Vladimíra

Nie všetko je skutočná bryndza

Na salašoch sú výrobky čerstvé, v obchodoch s dlhou trvanlivosťou.

Výrobky zo salašov sú bez konzervačných látok, stabilizátorov, farbív, čiže sú čerstvé.Výrobky zo salašov sú bez konzervačných látok, stabilizátorov, farbív, čiže sú čerstvé.(Zdroj: LACO HÁMOR)

O bryndzi a jej kvalite hovoríme s riaditeľkou Štátneho veterinárneho ústavu Máriou Kantíkovou. Bryndza sa vyrába na salašoch aj v mliekarňach. Predáva sa v obchodných reťazcoch aj na salašoch. Mária Kantíková sa venuje skúmaniu vzoriek a z anylýz vie, ktorá bryndza je pravá a ktorá nie.

Venujete sa skúmaniu vzoriek bryndze. Aké sú výsledky analýz?

kantikw.jpg- Náš ústav vyšetril vlani 172 vzoriek. Sedem nevyhovovalo, a bola to bryndza domáceho pôvodu. Keď vyšetrujeme bryndzu zahraničného pôvodu, neplatí platná legislatíva a rovnaké kritériá. Ide o kontrolu obchodnej siete, pri ktorej sa vyšetruje iba počet Listeria monocytogenes a Salmonella sp. Vážny mikrobiologický problém predstavuje nadlimitný počet Staphylococcus aureus (STA).

V tomto roku sme vyšetrili 38 vzoriek, z nich štyri domáceho pôvodu mali nevyhovujúci počet STA. Na kvalitatívne parametre od začiatku roka sme vyšetrili 24 vzoriek, z nich 18 nevyhovovalo z hľadiska mliečneho kódexu. Namiesto stanovených najmenej 50 percent ovčieho syra obsahovali len 3 - 6 percent. V jednej vzorke nebolo ani stopy po ovčom syre. Často sa stáva, že bryndza je prebaľovaná z pôvodných obalov. Z celkového počtu nevyhovujúcich vzoriek v tomto roku bolo 17 vzoriek domáceho pôvodu a jedna bryndza z Čiech.

Je ovčiarstvo u nás nedocenené? Aká je spotreba bryndze?

- V čase môjho pôsobenia na ministerstve sme sa snažili po-zdvihnúť sebavedomie ľudí, ktorí pracujú v ťažkých podmienkach a sú zaznávaní. Pritom ide o jedno z najkrajších povolaní. Nemyslím si, že spotreba bryndze je na Slovensku nízka. Možno je štatistika robená len z predaja v kamenných obchodoch, ale veľa ľudí si v poslednom období kupuje pravú ovčiu bryndzu priamo na salaši, prípadne si kúpi ovčiu hrudku a vyrobí si bryndzu doma.

Ak však má byť produkcia kvalitná, musí to robiť človek, ktorého práca baví. Treba podporiť ovčiarstvo a zároveň prebudiť záujem oň u Slovákov, ale aj zahraničných turistov. Nech začnú spoznávať život na salaši, aby mali chuť na pravé tradičné salašnícke výrobky, ovčí hrudkový syr, žinčicu, bryndzu, korbáčiky. Sú to produkty z nepasterizovaného ovčieho syra.

Pôsobili ste v Rade národného programu kvality. Aký má význam pre spotrebiteľa?

- Všetci sa zhodneme, že kupujeme aj podľa názvu. Potraviny bývajú označované často klamlivo, zavádzajúco vo vzťahu k charakteru, podstate a zloženiu výrobku. Nájdeme dva názvy, vyjadrujúce odlišnú podstatu výrobku. Napríklad názov Tradičný ovčí syr, bryndza. Ide o bryndzu alebo je to ovčí hrudkový syr?


Veľa produkcie zo salašov nemá šancu dostať sa na pulty obchodov. Obchodníci preferujú výrobky s dlhou dobou trvanlivosti.

Zavádzať môže aj grafické zobrazenie na obale. Napríklad na masle z kravskej suroviny sú na obale ovce. Problémom je aj označenie údajov, ktoré vyvolávajú dojem, že potravina vykazuje osobitné vlastnosti, aj keď ich majú všetky podobné potraviny. Bryndza obsahuje jedinečnú mikroflóru, ale ktorá? Vyrobená z pasterizovanej alebo z nepasterizovanej suroviny? Problémom je aj zloženie, výrobcovia neuvádzajú všetky použité zložky.

Prečo sa strácajú z obchodov potraviny z chovu oviec a kôz?

- Bryndzu ľudia kupujú, len škoda, že nie všetko, hoci je označené ako bryndza, je skutočnou pochutinou. Veľa produkcie zo salašov nemá šancu dostať sa na pulty obchodov. Obchodníci preferujú výrobky s dlhou dobou trvanlivosti. Výrobky zo salašov sú bez konzervačných látok, stabilizátorov, farbív, čiže sú čerstvé.

Takže salašnícka produkcia sa preto nedostáva vo väčšej miere k zákazníkovi?

- Väčšinou sa k nej dá dostať len na salaši a na niektorých predajných miestach, pričom nemyslím predajcov popri ceste, v stánkoch. Treba byť pozorný a nedať sa nachytať. Niekto deklaruje, že je to ovčí syr, ale ide o kravskú hrudku.

Niekoľko faktov o bryndzi
  • Ovčia bryndza je vyrobená iba z ovčej suroviny. Zmesná bryndza je takzvaná letná vyrobená z vyzretého ovčieho syra a s miešaním s kravskou hrudkou.
  • V zimnej bryndzi je hlavnou surovinou sudovaný ovčí syr.
  • Slovenskú bryndzu chráni zemepisné označenie. Môže byť vyrobená z pasterizovaného alebo nepasterizovaného mlieka s obsahom najmenej 51 percent ovčieho podielu. Bryndza z nepasterizovanej ovčej suroviny, ale tepelne ošetrená termizáciou, s dodanou mikroflóru.
  • V tomto období je najkvalitnejší ovčí hrudkový syr a z neho najznámejšia májová bryndza, pretože až do Jána je najvyššia produkcia mlieka.
  • Ovčí syr dávajú do sudov, aby bolo dostatok bryndze aj v zimných mesiacoch.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  2. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  3. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  4. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov?
  5. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  6. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  7. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  8. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  9. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  1. Slováci sú chlebovým národom
  2. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  3. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  4. P3 začína na východe Slovenska s výstavbou parku
  5. Zľavnené študentské lístky na dopravu s ISIC už aj cez mobil
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Kto vyhrá súboj medzi prírodnými a syntetickými diamantmi?
  8. Otvorenie nového sídla DELTA sprevádzala virtuálna realita
  9. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 696
  2. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 11 972
  3. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 11 667
  4. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 10 908
  5. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 9 913
  6. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 9 430
  7. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 9 405
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 9 332
  9. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 8 324
  10. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 8 105

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Vo Zvolene po prvýkrát M SR v streľbe, titul získal domáci Čeman

Ani daždivé počasie nepokazilo radosť milovníkom športovej streľby.

Traja najlepší.

V meste začali stavať štvrtú nájomnú bytovku

Dopyt po nájomných bytoch očakávajú aj v nasledujúcich rokoch.

V Detve už začali so stavebnými prácami.
Ilustračné foto.

Ako ďalej s budovou bývalého gymnázia na Sekieri?

Hovoríme s Jurajom Havlíkom z Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja.

Budova bývalého gymnázia vo Zvolene.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Trocha kokaínu a veľa trávy. V Bučanoch zasahovali kukláči

Trnavskí kriminalisti v spolupráci s príslušníkmi NAKA odhalili v obci Bučany pestovateľa marihuany.

Splnili všetky podmienky, z obce Nesvady bude mesto

Nesvady sa stanú mestom od 1. januára budúceho roka.

Prepadla sa cesta, úsek policajti uzavreli

Medzi obcami Merašice a Dolné Trhovište v okrese Hlohovec sa prepadla vozovka.

"Som rád, keď deti nevidím," hovorí vodič autobusu v Nórsku a spisovateľ Ondrej Sokol

Bestseller život profesionálneho vodiča Ondreja Sokola nezmenil. Už o pár dní vychádza pokračovanie jeho úspešnej knihy "Ako som vozil Nórov."

Vybrali SME

Už ste čítali?