Štvrtok, 22. február, 2018 | Meniny má Etela
Pridajte si svoje mesto

Nie všetko je skutočná bryndza

Na salašoch sú výrobky čerstvé, v obchodoch s dlhou trvanlivosťou.

Výrobky zo salašov sú bez konzervačných látok, stabilizátorov, farbív, čiže sú čerstvé.(Zdroj: LACO HÁMOR)

O bryndzi a jej kvalite hovoríme s riaditeľkou Štátneho veterinárneho ústavu Máriou Kantíkovou. Bryndza sa vyrába na salašoch aj v mliekarňach. Predáva sa v obchodných reťazcoch aj na salašoch. Mária Kantíková sa venuje skúmaniu vzoriek a z anylýz vie, ktorá bryndza je pravá a ktorá nie.

Venujete sa skúmaniu vzoriek bryndze. Aké sú výsledky analýz?

kantikw.jpg- Náš ústav vyšetril vlani 172 vzoriek. Sedem nevyhovovalo, a bola to bryndza domáceho pôvodu. Keď vyšetrujeme bryndzu zahraničného pôvodu, neplatí platná legislatíva a rovnaké kritériá. Ide o kontrolu obchodnej siete, pri ktorej sa vyšetruje iba počet Listeria monocytogenes a Salmonella sp. Vážny mikrobiologický problém predstavuje nadlimitný počet Staphylococcus aureus (STA).

V tomto roku sme vyšetrili 38 vzoriek, z nich štyri domáceho pôvodu mali nevyhovujúci počet STA. Na kvalitatívne parametre od začiatku roka sme vyšetrili 24 vzoriek, z nich 18 nevyhovovalo z hľadiska mliečneho kódexu. Namiesto stanovených najmenej 50 percent ovčieho syra obsahovali len 3 - 6 percent. V jednej vzorke nebolo ani stopy po ovčom syre. Často sa stáva, že bryndza je prebaľovaná z pôvodných obalov. Z celkového počtu nevyhovujúcich vzoriek v tomto roku bolo 17 vzoriek domáceho pôvodu a jedna bryndza z Čiech.

Je ovčiarstvo u nás nedocenené? Aká je spotreba bryndze?

- V čase môjho pôsobenia na ministerstve sme sa snažili po-zdvihnúť sebavedomie ľudí, ktorí pracujú v ťažkých podmienkach a sú zaznávaní. Pritom ide o jedno z najkrajších povolaní. Nemyslím si, že spotreba bryndze je na Slovensku nízka. Možno je štatistika robená len z predaja v kamenných obchodoch, ale veľa ľudí si v poslednom období kupuje pravú ovčiu bryndzu priamo na salaši, prípadne si kúpi ovčiu hrudku a vyrobí si bryndzu doma.

Ak však má byť produkcia kvalitná, musí to robiť človek, ktorého práca baví. Treba podporiť ovčiarstvo a zároveň prebudiť záujem oň u Slovákov, ale aj zahraničných turistov. Nech začnú spoznávať život na salaši, aby mali chuť na pravé tradičné salašnícke výrobky, ovčí hrudkový syr, žinčicu, bryndzu, korbáčiky. Sú to produkty z nepasterizovaného ovčieho syra.

Pôsobili ste v Rade národného programu kvality. Aký má význam pre spotrebiteľa?

- Všetci sa zhodneme, že kupujeme aj podľa názvu. Potraviny bývajú označované často klamlivo, zavádzajúco vo vzťahu k charakteru, podstate a zloženiu výrobku. Nájdeme dva názvy, vyjadrujúce odlišnú podstatu výrobku. Napríklad názov Tradičný ovčí syr, bryndza. Ide o bryndzu alebo je to ovčí hrudkový syr?


Veľa produkcie zo salašov nemá šancu dostať sa na pulty obchodov. Obchodníci preferujú výrobky s dlhou dobou trvanlivosti.

Zavádzať môže aj grafické zobrazenie na obale. Napríklad na masle z kravskej suroviny sú na obale ovce. Problémom je aj označenie údajov, ktoré vyvolávajú dojem, že potravina vykazuje osobitné vlastnosti, aj keď ich majú všetky podobné potraviny. Bryndza obsahuje jedinečnú mikroflóru, ale ktorá? Vyrobená z pasterizovanej alebo z nepasterizovanej suroviny? Problémom je aj zloženie, výrobcovia neuvádzajú všetky použité zložky.

Prečo sa strácajú z obchodov potraviny z chovu oviec a kôz?

- Bryndzu ľudia kupujú, len škoda, že nie všetko, hoci je označené ako bryndza, je skutočnou pochutinou. Veľa produkcie zo salašov nemá šancu dostať sa na pulty obchodov. Obchodníci preferujú výrobky s dlhou dobou trvanlivosti. Výrobky zo salašov sú bez konzervačných látok, stabilizátorov, farbív, čiže sú čerstvé.

Takže salašnícka produkcia sa preto nedostáva vo väčšej miere k zákazníkovi?

- Väčšinou sa k nej dá dostať len na salaši a na niektorých predajných miestach, pričom nemyslím predajcov popri ceste, v stánkoch. Treba byť pozorný a nedať sa nachytať. Niekto deklaruje, že je to ovčí syr, ale ide o kravskú hrudku.

Niekoľko faktov o bryndzi
  • Ovčia bryndza je vyrobená iba z ovčej suroviny. Zmesná bryndza je takzvaná letná vyrobená z vyzretého ovčieho syra a s miešaním s kravskou hrudkou.
  • V zimnej bryndzi je hlavnou surovinou sudovaný ovčí syr.
  • Slovenskú bryndzu chráni zemepisné označenie. Môže byť vyrobená z pasterizovaného alebo nepasterizovaného mlieka s obsahom najmenej 51 percent ovčieho podielu. Bryndza z nepasterizovanej ovčej suroviny, ale tepelne ošetrená termizáciou, s dodanou mikroflóru.
  • V tomto období je najkvalitnejší ovčí hrudkový syr a z neho najznámejšia májová bryndza, pretože až do Jána je najvyššia produkcia mlieka.
  • Ovčí syr dávajú do sudov, aby bolo dostatok bryndze aj v zimných mesiacoch.

  1. Sliačsky prameň je v strednej Európe ojedinelý Foto 392
  2. Šnúru či mostík urobí Zuzana Niščáková aj dnes 289
  3. Vo Zvolene rastie veľký tenisový talent, Samuel Melaga dvojnásobným majstrom Slovenska 235
  4. Cestu smrti nahradila iná 214
  5. Zvolenský zámok prichádza s novými podujatiami Foto 140
  6. Karol L. Zachar prežil v Babinej rané detstvo 108
  7. Vzácnu rodinnú hrobku zachraňuje mesto Foto 82
  8. Zvolenskí volejbalisti cestovali z Trenčína s víťazstvom 42
  9. Dudinský rekord: Prácu nemá iba 27 zo 756 ľudí 40
  10. Fínsky brankár Nieminen vo Zvolene skončil 38

Najčítanejšie správy

Zvolen

Sliačsky prameň je v strednej Európe ojedinelý

Minerálne vody, vyvierajúce v kúpeľoch Sliač, využívali ľudia už v stredoveku.

Šnúru či mostík urobí Zuzana Niščáková aj dnes

Že sa bude aktívne venovať tancu, začala tušiť v poslednom ročníku gymnázia, keď dostala od osvetového strediska možnosť diaľkovo študovať školu pre učiteľov tanca.

Vo Zvolene rastie veľký tenisový talent, Samuel Melaga dvojnásobným majstrom Slovenska

Dve zlaté medaily z majstrovstiev Slovenska v tenise priniesol domov do Zvolena 12-ročný Samuel Melaga.

Cestu smrti nahradila iná

Na cestách regiónu zomrelo vlani deväť ľudí. Okresu Detva patrí prím z hľadiska požitia alkoholických nápojov vinníkom dopravnej nehody.

Zvolenský zámok prichádza s novými podujatiami

Zámok vás pohostí. Umením pre malých aj veľkých.

Blízke regióny

Policajná naháňačka: Pred súdom dnes prehovorili strelec aj posádka unikajúceho auta

Obžalovaný Michal unikal pred policajtmi už viackrát, jeho posledná jazda v júni 2017 sa však skončila tragicky pre Tomáša (†17). Toho zasiahla policajná strela na zadnom sedadle.

Bystrica chystá veľké privítanie Anastasie Kuzminovej na 1. marca

Presný program mesto upresní v najbližších dňoch.

Kde sa dá v Liptove dobre zalyžovať? Ponúkajú sa malé strediská

Pravá zima nechala na seba čakať. Začiatok sezóny vyzeral katastrofálne, počasie sa umúdrilo tak ,ako sa na toto ročné obdobie patrí, a vďaka mrazu a snehu mohli spustiť prevádzku aj menšie strediská a dedinské lyžiarske vleky.

V Banskobystrickom kraji môžu ľudia o komfortnom cestovaní len snívať

Filip Hlubocký: Železničná infraštruktúra je v dezolátnom stave. Už desiatky rokov sa nepostavil kilometer trate.

Starostovia 85 obcí z Gemera - Malohontu sú nespokojní s prípravou R2

Predstavitelia samospráv žiadajú premiéra, aby preveril, prečo sa stanovené ciele neplnia.

Všetky správy

Evita sa zbavila stratového vydavateľstva. Spôsobom, aký využil aj Bašternák

Podnikateľka a spisovateľka Eva Urbaníková zrušila svoje vydavateľstvo. Urobila to spôsobom, ktorý ministerstvo označuje za špekulatívne.

Verejné korčuľovanie je preč. Čo spravil Ramsay s reprezentáciou?

Kam sa posunula slovenská hokejová reprezentácia od posledného šampionátu v Kolíne? Slováci našli systém, disciplínu ešte nie.

Česi porazili USA a postúpili už do semifinále

Do olympijského turnaja vstúpili rozpačito.

Medailu môžu získať po 42 rokoch. Nemci senzačne vyradili Švédov

O medaily budú v Pjongčangu okrem Nemcov bojovať aj Rusi, Česi a Kanaďania.

Spevák Špaňo vyfackal na ceste mladíka. Ako na celú vec pozerá zákon?

Pokutu môže vodič dostať aj za vztýčený prostredník či neoprávnené trúbenie.