Aj dnes ešte mnoho ľudí dodržiava jeden deň v týždni, spravidla piatok, ako pôstny bezmäsitý deň. Alžbeta Béderová z bratislavskej Poradne zdravia upozorňuje, že pôst nemá len náboženskú podstatu, ale predovšetkým za úlohu organizmus prečistiť.
Odľahčovacie dni v stravovaní sú najlepšou alternatívou pre tých, ktorí počas uplynulých sviatkov nedbali na dostatok pohybu, a naopak, prežili ich v spojení s nadbytočným energetickým príjmom. Počas nich Béderová odporúča vynechať mäso a konzumovať predovšetkým ovocie a zeleninu a to najlepšie v surovej forme.
"Sú nízkokalorické, obsahujú množstvo vitamínov, minerálov, vlákniny, flavonoidov, enzýmov. Sú to živiny, ktoré zlepšujú trávenie a črevnú pasáž, redukujú nadváhu, ale hlavne sa uplatňujú v prevencii srdcovo-cievnych a nádorových ochorení," vysvetlila.
Stravovať sa takouto odľahčenou formou by sa však mal človek s mierou. Podľa Béderovej je z pohľadu správnej výživy vhodný jeden odľahčovací deň v týždni. Dlhodobejšie drastické postenie môže zapríčiniť únavu, poruchy sústredenia či psychické napätie. Človek totiž pri psychickej a fyzickej námahe potrebuje všetky dôležité živiny.
Naopak, dôsledne treba postupovať pri zostavovaní každodenného jedálnička. Mäso stačí podľa Béderovej konzumovať dva- až trikrát v týždni. Mäsové a údenárske výrobky by sa mali konzumovať len príležitostne, pretože sú zdrojom nasýtených tukov a cholesterolu.
Naopak, bohatým zdrojom omega 3 mastných kyselín sú ryby, ktoré by sme mali konzumovať jeden- až dvakrát do týždňa. K zdravej životospráve patrí aj konzumácia nízkotučných kyslomliečnych výrobkov s probiotickými živými kultúrami, celozrnné výrobky, strukoviny a dostatok ovocia a zeleniny.
Mäso by sme mali mať v jedálničku len dva až tri razy v týždni. Foto: allbestpictures.com