Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Dnes už neplatí, že k bielemu mäsu sa hodí len biele víno

Na knižnom trhu sa objavila kniha zhŕňajúca fakty aj zaujímavosti o víne a ich vhodnej kombinácii s jednotlivými druhmi jedál. Jej autorom je Peter Randuška.

Už Louis Pasteur hovoril o prednostiach vína, hovorí Peter Randuška.Už Louis Pasteur hovoril o prednostiach vína, hovorí Peter Randuška. (Zdroj: ĽUBICA MOJŽIŠOVÁ)

Dnes už neplatí, že k bielemu mäsu sa hodí len biele víno a k tmavému červené, hovorí Zvolenčan Peter Randuška, autor knihy Vademecum o víne s podtitulom Someliérom aj proti svojej vôli.

Práve nedostatok someliérov v našich reštauráciách podnietil autora k napísaniu takejto knihy. Pôvodne ju chcel vydať na vlastné náklady ako brožúrku pre hotelové školy, no jeho priateľ, ktorému ju dal posúdiť, ju ponúkol vydavateľstvu Ikar. Precízne spracovaný sprievodca vo svete vína presvedčil vydavateľstvo o efektívnosti jeho vydania.

Skryť Vypnúť reklamu

Someliér

Pojem someliér má francúzsky pôvod. V provensálskom dialekte sa ním označoval kočiš, ktorý vozil potraviny a najmä víno na kráľovský dvor. V 19. storočí to už bolo pomenovanie pre pracovníka v luxusných francúzskych reštauráciách, ktorý sa staral o vínne pivnice. Dnes je to špecialista na vína, ktorý vie hosťovi poradiť pri výbere vhodného nápoja k objednanému jedlu.

„V Spojených štátoch robili prieskum a zistili, že ak v reštaurácii pod názov jedla odporučili konkrétne víno, zvýšila sa im predajnosť vína o 60 percent," hovorí autor.

„Nie každý majiteľ reštaurácie má možnosť zaplatiť si someliéra, aj v našom regióne viem len o troch reštauráciách, ktoré majú personál so someliérskym vzdelaním. No keby pod jedlo v jedálnom lístku napísali, že k nemu odporúčajú trebárs veltlín alebo Cabernet Sauvignon, zákazník si otvorí vínnu kartu a podľa svojej peňaženky si z ponuky veltlínu či cabernetu vyberie. Naše reštaurácie to nerobia a nerobia to na vlastnú škodu."

Skryť Vypnúť reklamu

Kniha je podľa neho určená tým, ktorí chcú vínu porozumieť. Niekomu, kto v rozpakoch stojí pred regálmi plnými fliaš a na etiketách číta pojmy s nemým úžasom v tvári.

„Niekto chce prekvapiť partnera alebo partnerku slávnostnou večerou a k nej sa snaží vybrať vhodné víno, a tak číta: suché, stolové, slamové víno, prípadne Malokarpatská vinohradnícka oblasť, Modranský rajón, Bordeaux, Anjou, ale aj Rulandské šedé, Pinot noir či Rizling rýnsky. A je bezradný. Zásada, že k bielemu mäsu sa podáva len biele víno, je už prežitok. Výber vhodného vína závisí od spôsobu prípravy. Môže ísť o ten istý druh mäsa, ale je rozdiel, či je pripravené s bielou, napríklad kôprovou omáčkou, na rošte alebo s višňovou omáčkou. Každá špecialita si pre ten správny gurmánsky zážitok vyžaduje vlastné víno."

Skryť Vypnúť reklamu

Kniha obsahuje viac ako osemsto vhodných kombinácií jedla a vína, typy na vyše stovku zahraničných vín a ich vhodné využitie pri jednotlivých jedlách, ale tiež typy na stodesať druhov syra a ich „partnerské" víno.

Rád experimentuje

Autor, ktorý je pôvodným povolaním lesný inžinier a viac ako dvadsať rokov robil vysokoškolského pedagóga, je známy svojou vášňou ku gastronómii. Jeho známi hovoria, že je skvelým kuchárom.

„Varím už od tínedžerských rokov. Prakticky každý lesník je do istej miery kuchárom. Najmä tí, čo sa pohybovali v teréne a museli sa v odľahlých chatách ďaleko od civilizácie spoľahnúť len na seba. Pre mňa sa stalo varenie životným koníčkom. Varím rád a rád experimentujem. A zo záujmu o varenie prirodzene vyplynula aj túžba poznať nápoje, ktoré sa k jednotlivým druhom jedál hodia. A víno je, ako už hovoril Louis Pasteur, najzdravší nápoj na svete plný antioxidantov, vitamínov a až na to, že niektoré vína sú trochu zasírené, je to skutočný bioprodukt. Samozrejme, všetko s mierou, pre potešenie postačí pohár vína či dva."

V domácej knižnici má viac ako 250 kníh o gastronómii. Jedna vždy, priznáva, leží na nočnom stolíku. Spolu s detektívkou. Večer si vyberie, ktorou zahnať myšlienky všedného dňa.

„Kým som ešte učil na vysokej škole, zo žartu som hovorieval, že keď budem na dôchodku, začnem písať kuchárske knihy. Táto, prvá z mojej dielne na svete, nie je vyslovene kuchárska, ale súvisí s gastronómiou."
Dnes už však pracuje na ďalšej, má to byť almanach labužníka. V nej chce priblížiť menej tradičné suroviny na slovenskom trhu a menej tradičné spôsoby úpravy jedál, samozrejme, znova s tipmi na optimálne víno k nim.

Vášnivý cestovateľ

Nie všetky rady a kombinácie, pochopiteľne, okúsil autor na vlastnom jazyku. „Tých kombinácií, ktoré v knihe uvádzam, je veľa, to by som nestihol. Niektoré sú z vlastnej skúsenosti, iné zo skúseností mojich známych alebo zo skúseností z oblastí, kde sa dané víno rodí."

K tomu mu pomohli časté cesty do zahraničia. Navštívil dvadsať európskych štátov a šesť štátov USA. Vďaka aktívnej znalosti šiestich cudzích jazykov si na cestách dopĺňal svoje gastronomické poznatky. V knihe sa odzrkadlil aj jeho záujem o históriu. Opisuje v nej historické fakty aj rôzne zaujímavosti týkajúce sa vzniku vinohradníctva a vinárstva v jednotlivých krajinách a regiónoch.

w021.jpg

Peter Randuška má víno rád, ale zároveň podotýka, piť sa má s mierou.

Nie je to kniha na jedno prečítanie. Ten, kto sa chce stať priateľom vína, sa k nej bude vracať. Dočíta sa v nej napríklad tiež to, kde všade sa víno rodí a aké sú krajové špeciality, ako sa víno degustuje, aké má vône, vzhľad a chute, ako sa podáva a ktoré druhy vína na aký dlhý čas a akým spôsobom možno uskladniť.

"Knižka je určená tým, ktorí chcú víno poznať, chcú si ho vychutnať a vedieť ho kombinovať s dobrým jedlom. A napríklad pochváliť sa znalosťami o víne pred priateľmi."

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  4. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  7. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  8. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 25 798
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 180
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 576
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 511
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 625
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 009
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 887
  8. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 629
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 430
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 784
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Celoplošné testovanie: Zoznam odberných miest v regióne

Vo Zvolene má byť 12 odberných miest.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.

Prehľad: Kde sa môžete dať otestovať

Ľudia môžu využiť aj testovacie miesta v blízkom okolí.

Ilustračné foto

Cez víkend pribudne v Detve sedem testovacích miest

Hriňová chce sprístupniť odberové miesta ešte pred víkendom.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

Zoznam mobilných odberových miest v Turci

Tieto mobilné odberové miesta fungujú už dlhšie, ďalšie odberové miesta budú mestá a obce vytvárať.

Informácie o skríningovom testovaní v Martine

Zatiaľ je v meste k dispozícií deväť funkčných odberových miest, celoplošne sa v metroplote Turca bude testovať najmä počas víkendu.

Už ste čítali?