Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Dnes už neplatí, že k bielemu mäsu sa hodí len biele víno

Na knižnom trhu sa objavila kniha zhŕňajúca fakty aj zaujímavosti o víne a ich vhodnej kombinácii s jednotlivými druhmi jedál. Jej autorom je Peter Randuška.

Už Louis Pasteur hovoril o prednostiach vína, hovorí Peter Randuška.Už Louis Pasteur hovoril o prednostiach vína, hovorí Peter Randuška. (Zdroj: ĽUBICA MOJŽIŠOVÁ)

Dnes už neplatí, že k bielemu mäsu sa hodí len biele víno a k tmavému červené, hovorí Zvolenčan Peter Randuška, autor knihy Vademecum o víne s podtitulom Someliérom aj proti svojej vôli.

Práve nedostatok someliérov v našich reštauráciách podnietil autora k napísaniu takejto knihy. Pôvodne ju chcel vydať na vlastné náklady ako brožúrku pre hotelové školy, no jeho priateľ, ktorému ju dal posúdiť, ju ponúkol vydavateľstvu Ikar. Precízne spracovaný sprievodca vo svete vína presvedčil vydavateľstvo o efektívnosti jeho vydania.

Skryť Vypnúť reklamu

Someliér

Pojem someliér má francúzsky pôvod. V provensálskom dialekte sa ním označoval kočiš, ktorý vozil potraviny a najmä víno na kráľovský dvor. V 19. storočí to už bolo pomenovanie pre pracovníka v luxusných francúzskych reštauráciách, ktorý sa staral o vínne pivnice. Dnes je to špecialista na vína, ktorý vie hosťovi poradiť pri výbere vhodného nápoja k objednanému jedlu.

„V Spojených štátoch robili prieskum a zistili, že ak v reštaurácii pod názov jedla odporučili konkrétne víno, zvýšila sa im predajnosť vína o 60 percent," hovorí autor.

„Nie každý majiteľ reštaurácie má možnosť zaplatiť si someliéra, aj v našom regióne viem len o troch reštauráciách, ktoré majú personál so someliérskym vzdelaním. No keby pod jedlo v jedálnom lístku napísali, že k nemu odporúčajú trebárs veltlín alebo Cabernet Sauvignon, zákazník si otvorí vínnu kartu a podľa svojej peňaženky si z ponuky veltlínu či cabernetu vyberie. Naše reštaurácie to nerobia a nerobia to na vlastnú škodu."

Skryť Vypnúť reklamu

Kniha je podľa neho určená tým, ktorí chcú vínu porozumieť. Niekomu, kto v rozpakoch stojí pred regálmi plnými fliaš a na etiketách číta pojmy s nemým úžasom v tvári.

„Niekto chce prekvapiť partnera alebo partnerku slávnostnou večerou a k nej sa snaží vybrať vhodné víno, a tak číta: suché, stolové, slamové víno, prípadne Malokarpatská vinohradnícka oblasť, Modranský rajón, Bordeaux, Anjou, ale aj Rulandské šedé, Pinot noir či Rizling rýnsky. A je bezradný. Zásada, že k bielemu mäsu sa podáva len biele víno, je už prežitok. Výber vhodného vína závisí od spôsobu prípravy. Môže ísť o ten istý druh mäsa, ale je rozdiel, či je pripravené s bielou, napríklad kôprovou omáčkou, na rošte alebo s višňovou omáčkou. Každá špecialita si pre ten správny gurmánsky zážitok vyžaduje vlastné víno."

Skryť Vypnúť reklamu

Kniha obsahuje viac ako osemsto vhodných kombinácií jedla a vína, typy na vyše stovku zahraničných vín a ich vhodné využitie pri jednotlivých jedlách, ale tiež typy na stodesať druhov syra a ich „partnerské" víno.

Rád experimentuje

Autor, ktorý je pôvodným povolaním lesný inžinier a viac ako dvadsať rokov robil vysokoškolského pedagóga, je známy svojou vášňou ku gastronómii. Jeho známi hovoria, že je skvelým kuchárom.

„Varím už od tínedžerských rokov. Prakticky každý lesník je do istej miery kuchárom. Najmä tí, čo sa pohybovali v teréne a museli sa v odľahlých chatách ďaleko od civilizácie spoľahnúť len na seba. Pre mňa sa stalo varenie životným koníčkom. Varím rád a rád experimentujem. A zo záujmu o varenie prirodzene vyplynula aj túžba poznať nápoje, ktoré sa k jednotlivým druhom jedál hodia. A víno je, ako už hovoril Louis Pasteur, najzdravší nápoj na svete plný antioxidantov, vitamínov a až na to, že niektoré vína sú trochu zasírené, je to skutočný bioprodukt. Samozrejme, všetko s mierou, pre potešenie postačí pohár vína či dva."

V domácej knižnici má viac ako 250 kníh o gastronómii. Jedna vždy, priznáva, leží na nočnom stolíku. Spolu s detektívkou. Večer si vyberie, ktorou zahnať myšlienky všedného dňa.

„Kým som ešte učil na vysokej škole, zo žartu som hovorieval, že keď budem na dôchodku, začnem písať kuchárske knihy. Táto, prvá z mojej dielne na svete, nie je vyslovene kuchárska, ale súvisí s gastronómiou."
Dnes už však pracuje na ďalšej, má to byť almanach labužníka. V nej chce priblížiť menej tradičné suroviny na slovenskom trhu a menej tradičné spôsoby úpravy jedál, samozrejme, znova s tipmi na optimálne víno k nim.

Vášnivý cestovateľ

Nie všetky rady a kombinácie, pochopiteľne, okúsil autor na vlastnom jazyku. „Tých kombinácií, ktoré v knihe uvádzam, je veľa, to by som nestihol. Niektoré sú z vlastnej skúsenosti, iné zo skúseností mojich známych alebo zo skúseností z oblastí, kde sa dané víno rodí."

K tomu mu pomohli časté cesty do zahraničia. Navštívil dvadsať európskych štátov a šesť štátov USA. Vďaka aktívnej znalosti šiestich cudzích jazykov si na cestách dopĺňal svoje gastronomické poznatky. V knihe sa odzrkadlil aj jeho záujem o históriu. Opisuje v nej historické fakty aj rôzne zaujímavosti týkajúce sa vzniku vinohradníctva a vinárstva v jednotlivých krajinách a regiónoch.

w021.jpg

Peter Randuška má víno rád, ale zároveň podotýka, piť sa má s mierou.

Nie je to kniha na jedno prečítanie. Ten, kto sa chce stať priateľom vína, sa k nej bude vracať. Dočíta sa v nej napríklad tiež to, kde všade sa víno rodí a aké sú krajové špeciality, ako sa víno degustuje, aké má vône, vzhľad a chute, ako sa podáva a ktoré druhy vína na aký dlhý čas a akým spôsobom možno uskladniť.

"Knižka je určená tým, ktorí chcú víno poznať, chcú si ho vychutnať a vedieť ho kombinovať s dobrým jedlom. A napríklad pochváliť sa znalosťami o víne pred priateľmi."

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  4. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  2. Magazín SME Ženy už v predaji
  3. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  4. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  5. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  6. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  7. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 016
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 24 258
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 18 868
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 218
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 16 858
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 14 044
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 335
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 351
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 303
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 11 124
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

V Hontianskych Tesároch bude odberné miesto v stane

V okresnom meste to budú exteriéry.

Ilustračné foto.

Najvyšší bod na Pustom hrade sa dočkal sprístupnenia

Pre statické poruchy museli vežu uzavrieť.

Pohľad na obnovenú vežu komitátneho hradu na Pustom  hrade.

Srdciar Mahdalík otvorene o svojej kariére, odmenách za titul, ale aj vážnom zranení

Legendárna zvolenská „dvadsiatka“ v úprimnom rozhovore pre týždenník MY.

Kamil Mahdalík

Lesníci ukončili rekonštrukciu budovy na Sokolskej

Rekonštrukčné práce si vyžiadali viac ako 1,8 milióna eur.

Budova NLC po rekonštrukcii.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce, niektoré však dostali informáciu o pričlenení ich odberových miest k susedným obciam.

Vodič autobusu náraz neprežil. Cesta je neprejazdná

Dôvody, pre ktoré vodič náhle zmenil smer jazdy, polícia preveruje.

Situácia na Liptove sa zhoršuje, oba okresy zaznamenali rekord v počte pozitívne testovaných

Za jediný deň pribudlo na Liptove 254 ľudí, ktorým potvrdili nákazu koronavírusom.

Zoznam odberných miest v liptovských mestách

Pozrite si, na akých miestach sa bude konať celoplošné testovanie na Covid-19 v liptovských mestách.

Už ste čítali?