Nedeľa, 23. september, 2018 | Meniny má Zdenka

Šestnásťkilový kapor si zachránil život tým, že mal priveľa tuku

Motto: „Keby som robil čokoľvek, čo mám najradšej, praštil by som tým a šiel by som na ryby“ - Jan Werich, legendárny český herec

Zvolen – Mestská organizácia Slovenského rybárskeho zväzu (MO SRZ) vo Zvolene má štyri obvodné organizácie (tri vo Zvolene a jednu v Detve) s viac ako 1 700 členmi, z čoho je asi 300 detí. „Aj na tom vidieť, že medzi mládežou je o rybárstvo záujem, pričom spolupracujeme s centrami voľného času,“ povedal nám Rudolf Merka, predseda mestskej organizácie. V okresoch Zvolen a Detva môžu rybári loviť na 398 km pstruhových a 37 km nepstruhových tokov a na vodných nádržiach v Môťovej, Dobrej Nive a v Skalisku.

Rudolf MERKA, Jozef SCHVARC a Juraj ZÁTURECKÝ (zľava) v prítomnosti statného, 34 a pol kilového sumca nám porozprávali o svojich rybárskych zážitkoch.                              Foto: cky

Do Hrona sa vrátili lipne

Do sídla zvolenskej MO SRZ sme prišli hľadať odpoveď na otázku, či si aj rybári náhodou nebudú musieť kúpiť na štedrovečerný stôl kapra. „Verím, že si každý nalovil dosť,“ povedal nám hospodár Jozef Schvarc. „Ale záleží na šťastí. Pre niekoho bol rok úspešný, druhému sa možno tak nedarilo. Ja som spokojný. Pre mňa je to predovšetkým zážitok. Boli sme v Neninciach, odkiaľ som si mohol doniesť zo päťdesiat kaprov a desať šťúk, ale ja keď chytím dve ryby, končím. Je veľa takých rybárov, ktorí veľké ryby pustia naspäť do vody. Napríklad šestnásťkilového kapra. Taký má už na sebe priveľa tuku.“ Chytať sa môže po celý rok s výnimkou vzácnych druhov. Na pstruhových tokoch je doba hájenia od 1. októbra do 15. apríla. „Záujem o lov pstruhov rastie. Tohto roku sme vydali okolo 250 povoleniek,“ povedal nám Rudolf Merka. „Záujem je aj o hosťovačky. Ku Hronu si našli cestu aj rybári z Čiech, Dánska a Holandska. Krachovaním družstiev a fabrík sa zlepšila kvalita vody v Hrone, kedysi vzácny lipeň je tam dnes už bežnou rybou. Mrzí nás, že ľudia stále vysýpajú odpady do riek a potokov. Na jar sme vyčistili potok v Brezinách, vyviezli sme – za pomoci obce - tri autá odpadu, no choďte sa tam pozrieť teraz a uvidíte rovnaký neporiadok ako predtým.“

Ročne okolo 12 ton kaprov

Ozdobou tejto „rybárskej“ kancelárie je vypreparovaný sumec. Mal 34 a pol kilo, no v Môťovskej priehrade už chytili aj 43-kilového a podľa Jozefa Schvarca sú v tamojších vodách ešte statnejšie kusy. Záujem rybárov sa však zameriava najmä na kapry. „Hoci sme sprísnili kontrolu, nájdu sa rybári, ktorí časť úlovku zataja,“ hovorí podpredseda MO SRZ Juraj Záturecký. „Napriek tomu máme pomerne spoľahlivú štatistiku.“ Podľa nej zvolenskí a detvianski rybári ulovia ročne okolo 5 000 kaprov, 400 šťúk, 2 000 pleskáčov, 1 000 karasov a 1 200 pstruhov. Hodnota tohto úlovku dosahuje okolo štyri milióny korún. Keď sa pozrieme do štatistiky za štyri roky, len hmotnosť ulovených kaprov (19 280 kusov) presahuje viac ako 46 a pol tony. A to je už naozaj kopec kvalitného mäsa. Samozrejme, že rybári do svojho koníčka musia aj niečo vložiť. Platia členské i povolenky, brigádujú, do zarybňovania dajú každý rok okolo 1,2 milióna Sk.

Na rybačke zachránil topiaceho sa päťročného chlapca

Zážitky rybárov sú povestné. „Vari pred dvadsiatimi rokmi som bol tri týždne na Ipli,“ zaspomínal si Jozef Schvarc. „Nechytil som ani šupinu. Až posledný deň tri sumce od desať do dvadsaťdva kilo.“ Juraj Záturecký sa vrátil tiež do dávnejších rokov, keď sa vybral na zubáče do Kamenice nad Hronom. „Rieka mala vtedy veľa vody. Všimol som si, že pod pobrežným kríkom sa robia na vode kruhy. Myslel som si, že ide o nejakú veľkú rybu, no s hrôzou som zbadal, že vo vode je malý chlapec. Ani neviem, ako som zo seba strhal handry, skočil som do vody a vytiahol som ho. Prehol som ho cez koleno, voda z neho išla predkom i zadkom, ale ožil. Neďaleko jeden starký pásol kozy, ten zašiel do dediny a rodičia si prišli po chlapca. V tej hrôzostrašnej chvíli mi aj zabudli poďakovať. Ale hlavne, že chlapec žije.“

Zabudol pozdraviť medveďa

„Mali sme jedného staršieho rybára,“ zaspomínal si aj Rudolf Merka. „Išiel na pstruhy povyše Zolnej. Bolo to v čase, keď dozrievali maliny. Ako nahadzoval, počul za sebou šomranie. Nemal čas sa obzerať, len tomu neznámemu povedal: Nóó, to je od teba naozaj pekné, len si šomreš a ani nepozdravíš, neprivravíš sa ako človek. Až keď tretíkrát nahadzoval háčik, nedalo mu, otočil sa a za ním vari desať metrov si medveď hodoval na malinách. Tentoraz zabudol pozdraviť on. Mal vlastne šťastie, lebo ako sa dozvedel od horára, vari šesťsto metrov vyššie sa kŕmila medvedica s mladými.“

Vyskúšajte pravé rybárske recepty

„Ako deti, keď sme pod koreňmi nachytali ryby, osolili sme ich, vysušili sme ich na slnku a také sme ich jedli,“ povedal nám Jozef Schvarc, ktorý je kuchárom aj počas medzinárodných pretekov na Môťovskej priehrade. Prezradil nám aj svoj recept. „Zmiešam hladkú a hrubú múku v pomere jedna k jednej, pridám červenú papriku, korenie, rascu, cesnakový prach a soľ (ak som nemal čas dať mäso deň predtým do pácu). Tým obalím rybu. Pridať sa môže aj mletý koriander, tymián, špeciálne korenie na ryby, bazalku, rozmarín. Opekám z oboch strán štyri až päť minút.“ Juraj Záturecký pripravuje ryby podobne. „Rybu treba očistiť, obaliť v troške múky s paprikou a na oleji opiecť. Potom treba mäso podliať ríbezľovým vínkom a troška podusiť.“ Ryby sa dajú jednoducho pripraviť aj priamo pri vode. Na ražni, v alobale, alebo hoci na ohňom rozpálenej skale. „Boli sme s manželkou na pleskáče. Voda vyplavila borovicovú kôru, na ňu som položil osolenú rybu a položil na pahrebu. Nikdy som si na rybe nepochutil tak, ako vtedy,“ pridal svoju skúsenosť Rudolf Merka.

Hoci v tomto predvianočnom čase vládne mráz, nie je vylúčené že pri vode uvidíte stáť rybára skúšajúceho šťastie. Možno sa mu nepodarí oklamať kapra a dostať na sviatočný stôl čerstvé mäsko, no určite ho to od jeho záľuby neodradí. Netúži po zlatej rybke. Len po chvíľke ticha, pokoja a pohody na mieste, ktoré mu prirástlo k srdcu.

Jozef SLIACKY

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 17 490
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 204
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 997
  4. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 10 284
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 606
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 379
  7. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 4 353
  8. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 4 270
  9. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 3 850
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 631

Hlavné správy z MY Zvolen

Študent zo Zvolena získal v Birminghame cenu Mladý fotograf roka

Pri školskej práci, ktorú Oliver Kuklovský zameral na LGBT komunitu, stratil všetky predsudky, ktoré kedysi mal.

Úvod novej sezóny MVK Zvolen nevyšiel, nad jeho sily bol extraligový nováčik

V prvom kole volejbalovej extraligy mužov privítali volejbalisti MVK Zvolen nováčika z Komárna.

V Miškovci sa bili zvolenskí chuligáni, musela zasahovať polícia

Toto na hokejové štadióny rozhodne nepatrí. Po tomto incidente žiada vedenie maďarského klubu svojich fanúšikov, aby necestovali na zápas do Detvy.

Pohodlné víťazstvo HKM v Miškovci. Skapski si udržal prvé čisté konto v našej lige

HKM Zvolen uspel u maďarského nováčika bez väčších problémov.

Detva doma nebodovala, Liptáci vyhrali o gól

Detva znižovala v záverečnej tretine z presilovky, ale vyrovnať sa jej už nepodarilo.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pezinské vinobranie poznačila víchrica, pomáhali aj hasiči

Popadané stromy, zdemolované stánky či prevrátené smetiaky.

Starosta sa zabýval v dome zo slamy, tvrdí, že by nemenil

Chcel dom, ktorý má dušu. Televízor nepotrebuje.

Dobrú vodu z podzemia odčerpávajú akvaparky

Vody v najmenších prírodných prameňoch ubúda.

V nitrianskej fakultnej nemocnici vymenili ďalšieho riaditeľa

Martin Neštický je zatiaľ funkciou len poverený.

Vybrali SME

Už ste čítali?