Želobudza, Detva – Dozvedeli sme sa šokujúcu informáciu – pri Dúbravách v osade Želobudza ležia už zo dva týždne mŕtve kravy. Nafúknuté telá kráv vraj už poriadne zapáchajú. „Musia tam byť dosť dlho,“ informovala nás neznáma žena. „Sú blízko ľudských obydlí.“ Na mieste činu sme rýchlo zistili, že vôbec nepreháňala. Štyri či päť kráv ležalo tesne pri oplotení strediska, v ktorom chovajú hovädzí dobytok. Niektoré vo dverách betónovej bunky. Smrad bolo cítiť už zďaleka a ani pohľad nebol najpríjemnejší. Ľudia zo Želobudze nám potvrdili, že zo strediska „to občas poriadne smrdí“. „Najviac smrad cítiť, keď prší,“ povedala mladá žena v záhrade jedného domu. Podľa nej je betónová búda, v ktorej „skladujú“ uhynutý dobytok, obyčajne zavretá. Prečo je teraz otvorená, nevedela. Meno povedať nechcela a odmietla aj fotografiu. „Potom povedia na mňa,“ odôvodnila odmietnutie. A tak sme sa spýtali zodpovedných... „Jedného zootechnika sme prepustili, druhý odišiel na vlastnú žiadosť. Pokiaľ sme našli nového, prešli tri týždne. V tomto období sme nestíhali zabezpečovať chod tak ako by bolo treba,“ priznal konateľ detvianskeho Agrosevu Pavel Krajči. To spôsobilo, že sa o uhynuté kravy nemal kto postarať. Situáciu ešte komplikovali zmeny vlastníckych práv v kafilériách. Uhynutý dobytok spracováva firma z Nitry, ktorá má v Lukovom vysunuté pracovisko. „Toto nie je iba náš problém, takéto problémy majú aj okolité firmy. Darmo nahlásime uhynutie zvieraťa. Trvá aj týždeň alebo desať dní, kým po zviera prídu,“ dodal konateľ. V zime sa to dá vydržať, horšie je to v lete. Veľmi rýchlo sú zvieratá v rozklade. Konateľ uznal chybu firmy, no ubezpečil nás, že v čase nášho rozhovoru už zvieratá odvážajú preč. Betónovú bunku sú takmer nútení strážiť, pretože sa už viackrát stalo, že im zmizli mŕtve zvieratá. Alebo časti z nich. Aj pri našej návšteve chýbala jednej mŕtvej krave zadná noha. Najmä mladé teľatá sú u niektorých skupín obyvateľstva obľúbené. Čo s nimi robia? Iba ťažko uveriť, že by ich zjedli, tak si radšej myslime, že nimi chovajú psov. Keď odnesú celý kus má firma ťažkosti s odpísaním, keďže ušné čísla, podľa ktorých ich identifikujú, zmiznú s ním. Podľa konateľa mali byť mŕtve zvieratá už dávno v kafilérii v Lukovom, no napriek urgenciám ich neodviezli. Prax je totiž taká, že až pracovník kafilérie dá potvrdenie o prevzatí zvieraťa, na základe ktorého ho môže firma odpísať.
Milan SUJA
Zlikvidovanie mŕtveho zvieraťa niečo stojí
„Pri uhynutí kráv musí majiteľ zavolať veterinárneho lekára, ktorý odoberie vzorky na BSE. Až potom ich môžu odviezť do kafilérie,“ hovorí riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Zvolene Pavol Rakycký. Meškanie odvozu môže byť podľa neho spôsobené nezaplatenými pohľadávkami. Zlikvidovanie mŕtveho zvieraťa niečo stojí, veď kafilérie sú normálnymi firmami produkujúcimi zisk. Za päťstokilovú kravu zaplatia chovatelia okolo dvoch tisíc korún. Zákon však hovorí jasne: povinnosťou majiteľa je neškodné odstránenie zdochlín.
(ms)
Detviansky Agrosev sa zaoberá chovom hovädzieho dobytka a oviec. Hospodári na viac ako štyritisíc tristo hektároch. Vznikol odkúpením bývalého detvianskeho družstva, ktoré bolo v konkurze. K nemu pričlenili Semenársky štátny majetok v Pstruši a Štátny majetok Lovinobaňa. V súčasnosti chovajú 2 600 oviec, 600 dojníc a takmer 600 kusov mladého hovädzieho dobytka.