„Dnes si už ľudia nevyberajú reštauračné a kaviarenské služby podľa toho, kde čo koľko stojí, aj keď tvrdia, že nemajú peniaze. Majú ich a vyberajú si podľa toho, kde sa cítia príjemne. Za jedlo či kávu si radšej pár korún priplatia, keď vedia, že si môžu niekde posedieť príjemne aj dlhšie,“ myslí si prevádzkár reštaurácie Quatro vo Zvolene Fedor Schmidtmayer. Spríjemniť prostredie sa preto, pochopiteľne, snažia tiež. Napríklad kvetmi, ktoré interiér či exteriér oživia, rozžiaria. Kvetináče s muškátmi a fuksiami zdobili aj terasu reštaurácie. Lenže, to by nebol Slovák, aby si z kvetináčov neurobil popolník. „Ľudia nám do nich hádzali smeti, špaky, kvety ošklbávali, zem vyhrabávali špáradlami. Už pred dvoma rokmi sme museli kvetináče presunúť vyššie na parapetné dosky,“ priznáva. A radi si vraj odnášajú aj suveníry. Napríklad lyžičky. Z firemných koreničiek, ktoré nedávno dostali, už nezostala ani jedna.
Trendom vo všetkých reštauráciách je v poslednom čase denné menu, to ide v Quatre na odbyt najviac. Polievka plus hlavné jedlo. Najdrahší v ponuke je rybí mix. Tristo gramov za 309 Sk. „Samozrejme, nepripravujeme ho každý deň, ale niekoľkokrát do mesiaca určite. Nie je to jedlo pre jedného človeka. Spravidla si ho dáva partia ľudí, ktorá sa tu stretne povedzme na obchodnom rokovaní. Objedná si fľašu vína, ktoré pomaly zajedá.“ Mimochodom, ak si to objednáte, na veľkej striebornej mise dostanete zmes rybích špecialít pripravených na rošte, vrátane lososa, mušlí, chobotnice, ančovičiek, tuniaka či žraloka plus tousty a zeleninová obloha. Najlacnejšie sú, pochopiteľne, bezmäsité jedlá, s výnimkou príloh a zeleninových šalátov je to ryža starej mamy alebo zeleninová zmes na čínsky spôsob za 79 Sk. Fedor Schmidtmayer (na fotografii) však potvrdzuje, že ľudia si doprajú aj drahšie jedlá. Na odbyt dobre idú napríklad aj steaky z hovädziny. Stoja vyše dvesto korún a keď si k nim prirátate prílohu, vyjde vás takáto porcia skoro na tri stovky...
(moj)