Stožok - Uplynulá sobota bola v Stožku v znamení gulášu. Dvadsaťšesť družstiev sa rozhodlo zabojovať o prestížny titul Gulášmajster 2006. Varili domáci majstri – Stožkári, varili Detvania, Zvolenčania, Hriňovčania. Varili profesionálni kuchári i amatéri. Väčšinou muži. Ženám, až na malé výnimky, sa ušli iba pomocné práce. Napríklad čistenie zemiakov. Vôňa gulášu sa šírila na stovky metrov, gulášom voňal celý Stožok. Majstri kuchári tu a tam prezradili svoje recepty, viacerí si však svoje tajomstvá nechali pre seba. Porota, teda odborníci kuchárskeho remesla z hotelov a reštaurácií, nemala jednoduchú úlohu. Hodnotili s tou najväčšou pozornosťou každú jednu vzorku. Správna chuť, hustota a farba... Kto sa čo najväčšmi priblížil požiadavkám poroty? Z dvadsiatich šiestich kotlíkov bol ten naj – guláš, aspoň podľa porotcov, z medzinárodného kotlíka. Varil ho Francúz Dennis Bertini. „Je to slovenský a trochu aj francúzsky guláš. Je to pomiešané, nie je to však nič, čo možno nájsť v kuchárskych knihách,“ povedal nám víťaz Dennis, ktorému radila manželka Elena a Dušan Paulo z Detvy - jeho svokor. Ten má skúsenosti s gulášom viac ako dvadsaťročné. Iba pri tomto družstve sme sa stretli so skutočne svedomitou prípravou na súťaž. Dennis Bertini a spol. si minulý týždeň guláš dopredu natrénovali. „Urobili sme tri varianty, z troch gulášov sme dali okoštovať ľuďom. Až potom sme sa rozhodli pre konkrétny recept,“ dodal Dennis. Ten je, ako už napovedá jeho priezvisko päťdesiatpercentný Talian a päťdesiatpercentný Francúz. „A za chvíľu už budem aj Slovák,“ dokončil Dennis ešte netušiac, že si zo súťaže odnesie prvú cenu - televízor.
Reportáž z Gulášmajstra 2006 vám prinesieme o týždeň. Čo vás môže prekvapiť, keď viete meno víťaza? O guláši vám porozprávajú starostovia, motorkári, učiteľky, odborníci takí i onakí... Dokonca aj hokejový majster sveta.
(ms)