Zvolen – Kapitálny úlovok sa podaril len deväťročnému Kristiánovi Ďuriníkovi zo Sásy. Ulovil dvojkilového a päťdesiatpäťcentimetrového pstruha.
Rybárska vášeň sa v rodine Ďurianíkovcov dedí z pokolenia na pokolenie. „Rybárči svokor, manžel aj obidvaja synovia,“ hovorí Kristiánova mama Dana. „Aby som nebola sama doma, musela som sa prispôsobiť. Chodím s chlapmi na ryby aj ja. Nerybárčim, ale sa starám o chlapov a varím. Prvýkrát sme aj s deťmi boli na rybách, keď bol Kristián celkom malý, ešte sa len učil chodiť. Vtedy sme na rybačku vozili deťom aj vaničku,“ spomína na obdobie asi spred ôsmich rokov a ako dôkaz, že obidvaja synovia sa „potatili“, pridáva veselú príhodu. „Boli ešte malí a uvarili si rybu v konzerve. Zbadali sme to až vtedy, keď ju už jedli. Našli pohodenú konzervu a aj nejakú menšiu rybu a na ohni si ju uvarili.“ Na ryby chodí rodina Ďurianíkovcov väčšinou na celý víkend. Pri vode rozložia stan a venujú sa svojej záľube.
Aj Kristián si najskôr zaspomínal. Prezradil, že prvýkrát chytal ryby pred dvomi rokmi. Dnes už má aj vlastnú udicu. Našiel si ju pod vianočným stromčekom a tomuto darčeku od starkého sa veľmi potešil. Zatiaľ neovláda všetky finty skúsených rybárov, napríklad na akú návnadu loviť a v ktorom období sa jednotlivé druhy rýb môžu chytať, no pomocnú ruku mu vždy poskytne starký alebo otec. Tak tomu bolo aj pri úlovku, s ktorým sa nám prišiel pochváliť. Dvojkilového pstruha ulovil na Liptovskej Mare na červíka. „Zo začiatku som ťahal rybu z vody ja, myslel som si, že je malá. Keď som ju pritiahol bližšie k loďke, začala sa viac brániť. Nevládal som ju držať, tak mi ju pomohol oco vytiahnuť,“ opisuje príbeh ako z románu Starec a more. On však mal našťastie pri sebe skúseného pomocníka. Napriek svojmu veku sa malý rybár môže pochváliť ďalšími peknými úlovkami. „Už som ulovil aj kaprov, asi šesťdesiatky.“
Chlapi od Ďurianíkov ryby nielenže radi lovia, ale ich aj radi jedia. Úlovky končia u nich v mraziaku a neskôr aj na tanieri. Kristián má najradšej pstruha na masle a ako tvrdí jeho mama Darina: „Pstruhy tak obľubujú, že ich jedia aj s očami. Aj pri tomto veľkom úlovku sa dohadovali, koho bude hlava.“ Pani Darina prezradila recept, podľa ktorého u nich doma najčastejšie pripravujú pstruhy. Rybu obalí v hladkej múke, kari korení, paprike a rasci a nechá ju v chladničke postáť dve hodiny, alebo od večera do rána. Potom ju opraží na masle alebo oleji.
J. SCHVARZBACHEROVÁ