Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Čo s úrodou sliviek? Doma sa páliť nesmie!

Na Krupinsku je dosť ovocných stromov a preto nie všetko ovocie ľudia dokážu skonzumovať alebo využiť na lekvár či zaváraniny. A pálenku? Veď pálenice sú zatvorené... My sme sa pýtali v Bzovíku,

Ján Matejka: Kedysi som mal tridsať stromov, no všetky som vyrúbal. Slivky, hrušky, jablká, čerešne... Ovocným stromom sa v tomto kraji pomerne darí, dokonca aj sliviek je v poslednej dobe dosť. Aj keď nemáme ovocné stromy, ovocie si zoženieme. Vozia ho pravidelne z Nových Zámkov a predávajú pred obchodom. Zvykneme zavárať čerešne, broskyne i slivky, robíme i lekvár. Okolo ovocných stromov je veľa roboty, priznám sa, nie som typ, aby som sa im vedel venovať. Teraz som si nasadil iba hrozno. Niečo sa chytilo, niečo nie...

Skryť Vypnúť reklamu

Milan Černica: Ja som sa sem presťahoval iba pred dvoma rokmi a vtedy som si nasadil i ovocné stromy. Podľa všetkého sa ovociu v Bzovíku darí. Slivky, marhule i čerešne vidieť všade... Koľko som investoval do stromov, to som nerátal, kúpil som dvanásť stromov. Prvú úrodu čakám tak za jeden - dva roky. Ovocie nekupujem, rodičia majú, tak beriem od nich. Väčšinou skončí v zaváraninových pohároch. A je toho dosť, len čerešní máme okolo sto pohárov, hrušiek tak isto... A slivky? Tie ľudia zvykli dávať do suda.

Martina Sluková: Tento dom sme si kúpili pred dvoma rokmi a vidíte, máme jablká, slivky, hrušky. Úroda je toho roku veľmi dobrá. Mali sme najmä veľa sliviek. Čo sa dalo, to sme zavarili, no veľa ovocia skončilo pod stromom. Zavarili sme toho dosť, veď na budúci rok možno veľa ovocia nebude. Chodia k nám aj ľudia, ktorí nemajú ovocné stromy a nazbierajú si ovocie. Dokonca aj hrozna budeme mať dosť. A s tým ani neviem, čo budeme robiť. Možno skúsime i víno. O tom, či si niekto dáva vypáliť z ovocia pálenku, neviem. Možno aj... U nás je však ovocie najmä na zaváranie.

Skryť Vypnúť reklamu

Jozef Dianiš: Nepestujem nič. Iba trochu hrozna... Ak chcete, ochutnajte. Nie je ho veľmi veľa, víno ani nič iné z neho nerobím. Väčšinou neostane, stihneme ho všetko skonzumovať.

Ivan Dendiš: Nemám veľa ovocných stromov, aspoň oproti niektorým iným. Mám hrušku, dve čerešne, slivku a višňu. Najlepšie sa darí višniam a hruškám. Slivkám ani nie... Treba to často striekať, ide to do peňazí a výsledok nie je až taký dobrý. Osobne však nemám s ovocnými stromami veľké skúsenosti. Väčšinu ovocia mama zavára, prípadne urobí lekvár. Kedysi sa dávalo aj na prepálenie, teraz je to horšie. V obci je pálenica zatvorená a doma sa páliť nemôže.

Mária Paučová: Máme v záhrade jablká i broskyne. Nie je toho veľa. Niečo zavárame, niečo hneď zjeme. Veľa ráz sme ovocie už aj kupovali, jablká nám dlho nevydržia a hnijú. Nemáme dobré miesto na skladovanie. Zavárame takmer celé leto, je s tým veľa roboty. Pochádzam z Uňatína a tam sme mali viac ovocných stromov. Aj čerešne a slivky... To, čo sa nezjedlo a nezavarilo, dalo sa vypáliť. Ešte dodnes máme z tejto pálenky, má aj viac ako dvadsať rokov. Chodili sme do pálenice sem, do Bzovíka, bola tu veľká pálenica. Kde chodia ľudia teraz, keď je zatvorená, to neviem.

Skryť Vypnúť reklamu

Milan SUJA

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  4. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  5. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  6. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Hygge ako životný štýl
  10. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 551
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 28 593
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 142
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 266
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 825
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 762
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 399
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 387
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 284
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 143
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Z divadelného workshopu pripravovanej inscenácie Čepiec.

Prvú tohtoročnú premiéru by chceli uviesť v marci.

5 h
Ilustračné foto

Po náročnom týždni si obce vydýchli, no kritikou nešetrili.

5 h
Ilustračné foto.

Pod Poľanou testovali aj pred víkendom.

6 h
Kelemen vyrovnáva na 2:2 vo vlastnom oslabení.

V nájazdoch sa presadili Nuutinen a Mikúš.

22 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

22 h

Policajti prosia verejnosť o pomoc.

22 h

Testovanie pokračuje aj v nedeľu. V okrese Púchov je priebežná pozitivita pod pol percenta.

24. jan

Skríningové testovanie na Kysuciach prebehlo bez problémov.

20 h