Nedeľa, 1. august, 2021 | Meniny má BožidaraKrížovkyKrížovky

Keď si mäsiar nabije „búchačku“...

Zakáľačka je udalosť odohrávajúca sa zvyčajne iba raz do roka. Medzi pospolitým ľudom sa jej však obyčajne hovorí zabíjačka. Nech je ako chce, celý dom je v ten deň hore nohami. A nielen ten. Na dvore už od skorého rána dymia paráky či kotly s vriacou vodou. Tá je potrebná. Najpotrebnejší je však mäsiar. Aj keď je to len sused, ktorý kedysi pričuchol k zabíjačkovému remeslu, v ten deň mu nehovoria domáci inak ako mäsiar. A on ním skutočne je, nech si oblečie staré montérky alebo bielu mäsiarsku zásteru. Kým gazda usilovne prikladá pod kotly, aby voda skutočne vrela, mäsiar si skontroluje všetku výbavu, nabije „búchačku“, ako sa „nadáva“ zakáľacej pištoli a dôležito sa spýta: „Tak čo, gazda, ideme na to?“ Gazda mu odvetí v tom zmysle, že už to nebude odkladať, keď sa všetci tak pekne zišli. Prasiatko v tej chvíli ešte nič netuší. Po otvorení dverí chlieva však predsa len spozornie. „Čo tu robí toľko ľudí?“ povie si len tak pre seba. Divný deň, gazdiná dokonca zabudla na raňajky a teraz ten smiešne oblečený sused s nejakou čiernou tyčou v ruke... Podvedome začne ustupovať. Všetko však zachráni gazdiná. Pribehne s vedierkom, v ktorom mu obyčajne nosí jedlo. Všetky obavy sú preč. Išlo len o malé oneskorenie. Kvôli jedlu je ochotné opustiť bezpečie chlieva. Nie prvýkrát bol hlas žalúdka silnejší ako hlas rozumu. Odrazu „pác“. Ozve sa buchnutie a prasa sa už nestihne ani začudovať. Svet sa mu ponorí do tmy. Toľko pohľad z druhej strany. Prasiatko má už všetko za sebou, no celá rodina sa iba teraz začína rozbiehať ako dobre nastavený stroj. Kým mladší nosia vo vedrách horúcu vodu a obárajú mŕtve zviera, mäsiar s gazdom hodia do seba po štamprlíku, nezabudnúc povedať: „Na jeho zdravie!“ Myslia zdravie nevinného zvieraťa. Zabíjačka má niekoľko fáz. Prvou je obáranie, po ktorom sa telo zbaví srsti. Potom ho zakvačia na trojnožku. Tam ho zbavia posledných zvyškov srsti, opália, umyjú a vyutierajú. Prasa je prvýkrát v živote čistučké, aj keď to „v živote“ už k tomuto vyjadreniu nepasuje. Za niekoľko minút sú vonku vnútornosti, časť z nich ako srdce či pľúca dávajú variť. Črevá putujú k starším ženám, ktoré ich vyčistia. Popri starších sa zaúčajú i mladšie, hoci v poslednej dobe niet koho zaúčať. Našminkovanú tínedžerku s mp3 prehrávačom v rukách už na čistenie čriev veru nenahovoríte. To sú radšej ochotné odprisahať, že sa klobások nikdy nedotknú. V tej dobe už chlapi majú prasa rozdelené na polovice. Hlavu oddelia, tá po dôkladnom umytí putuje tiež do kotla a celé polky prasaťa odnesú obyčajne do kuchynky, kde je všetko pripravené ako v mäsokombináte. Niektorí polky rozoberú priamo na trojnožke. Zabíjačka už väčšinou pokračuje iba vo vnútri. Na jednu kôpku pribúda slanina, na druhú opracované mäso. Časť slaniny sa zbaví kože – neskôr z nej vypražia masť. Aj časť mäsa krájajú na menšie časti – treba ho pomlieť. Na klobásy. Opisovať jednotlivé postupy je zbytočné. Čo mäsiar, to iné recepty. Na konci zabíjačky sa zdá, že z prasaťa niekto niečo ukradol. Klobás je málo, jaterníc tiež mohlo byť viac. A mäso... Kde sme ho len mohli dať? Zabíjačka je udalosťou roka a domáci si dajú poriadne do tela. Unavených ich čoskoro zastihne večer. Pomáhajúci členovia širšej rodiny sa už roztratili a všetci neprítomne len tak čumia pred seba. Únava je silnejšia. Mlčanie preruší iba poznámka gazdinej: „A kedy kúpime malé prasiatko?“ Odpoveďou sú jej krútiace hlavy, prevrátené oči a odmietavé hádzanie rukou. Kto by myslel na ďalšie prasa, keď cíti, akoby mu celé telo prešlo mlynčekom? Iba pomyslenie, že zabíjačka bude najskôr o rok, ich drží ešte pri živote.

Skryť Vypnúť reklamu

Milan SUJA

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  3. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  4. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 5 243
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 4 595
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 4 384
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 467
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 407
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 330
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 272
  8. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 261
  9. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 3 165
  10. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 127
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Pivkári na M SR

Obzretie za slovenským šampionátom v malom futbale.


a 1 ďalší 9 h
Po údere guľového blesku do domu v Detve.

O udalosti informovali hasiči.


9 h
Na zvolenskej priehrade našli utopenú ženu.

Žene už záchranári nemohli pomôcť.


31. júl
Ilustračné foto.

Premávku na R1 usmerňuje polícia.


31. júl

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Žene už záchranári nemohli pomôcť.


31. júl

O udalosti informovali hasiči.


9 h

Slovenskom sa ženú búrky.


10 h

Po ťažko zraneného Milana priletel záchranársky vrtuľník, zdravotníci bojovali o jeho život viac ako hodinu.


5 h

Už ste čítali?