Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Keď si mäsiar nabije „búchačku“...

Zakáľačka je udalosť odohrávajúca sa zvyčajne iba raz do roka. Medzi pospolitým ľudom sa jej však obyčajne hovorí zabíjačka. Nech je ako chce, celý dom je v ten deň hore nohami. A nielen ten. Na dvore už od skorého rána dymia paráky či kotly s vriacou vodou. Tá je potrebná. Najpotrebnejší je však mäsiar. Aj keď je to len sused, ktorý kedysi pričuchol k zabíjačkovému remeslu, v ten deň mu nehovoria domáci inak ako mäsiar. A on ním skutočne je, nech si oblečie staré montérky alebo bielu mäsiarsku zásteru. Kým gazda usilovne prikladá pod kotly, aby voda skutočne vrela, mäsiar si skontroluje všetku výbavu, nabije „búchačku“, ako sa „nadáva“ zakáľacej pištoli a dôležito sa spýta: „Tak čo, gazda, ideme na to?“ Gazda mu odvetí v tom zmysle, že už to nebude odkladať, keď sa všetci tak pekne zišli. Prasiatko v tej chvíli ešte nič netuší. Po otvorení dverí chlieva však predsa len spozornie. „Čo tu robí toľko ľudí?“ povie si len tak pre seba. Divný deň, gazdiná dokonca zabudla na raňajky a teraz ten smiešne oblečený sused s nejakou čiernou tyčou v ruke... Podvedome začne ustupovať. Všetko však zachráni gazdiná. Pribehne s vedierkom, v ktorom mu obyčajne nosí jedlo. Všetky obavy sú preč. Išlo len o malé oneskorenie. Kvôli jedlu je ochotné opustiť bezpečie chlieva. Nie prvýkrát bol hlas žalúdka silnejší ako hlas rozumu. Odrazu „pác“. Ozve sa buchnutie a prasa sa už nestihne ani začudovať. Svet sa mu ponorí do tmy. Toľko pohľad z druhej strany. Prasiatko má už všetko za sebou, no celá rodina sa iba teraz začína rozbiehať ako dobre nastavený stroj. Kým mladší nosia vo vedrách horúcu vodu a obárajú mŕtve zviera, mäsiar s gazdom hodia do seba po štamprlíku, nezabudnúc povedať: „Na jeho zdravie!“ Myslia zdravie nevinného zvieraťa. Zabíjačka má niekoľko fáz. Prvou je obáranie, po ktorom sa telo zbaví srsti. Potom ho zakvačia na trojnožku. Tam ho zbavia posledných zvyškov srsti, opália, umyjú a vyutierajú. Prasa je prvýkrát v živote čistučké, aj keď to „v živote“ už k tomuto vyjadreniu nepasuje. Za niekoľko minút sú vonku vnútornosti, časť z nich ako srdce či pľúca dávajú variť. Črevá putujú k starším ženám, ktoré ich vyčistia. Popri starších sa zaúčajú i mladšie, hoci v poslednej dobe niet koho zaúčať. Našminkovanú tínedžerku s mp3 prehrávačom v rukách už na čistenie čriev veru nenahovoríte. To sú radšej ochotné odprisahať, že sa klobások nikdy nedotknú. V tej dobe už chlapi majú prasa rozdelené na polovice. Hlavu oddelia, tá po dôkladnom umytí putuje tiež do kotla a celé polky prasaťa odnesú obyčajne do kuchynky, kde je všetko pripravené ako v mäsokombináte. Niektorí polky rozoberú priamo na trojnožke. Zabíjačka už väčšinou pokračuje iba vo vnútri. Na jednu kôpku pribúda slanina, na druhú opracované mäso. Časť slaniny sa zbaví kože – neskôr z nej vypražia masť. Aj časť mäsa krájajú na menšie časti – treba ho pomlieť. Na klobásy. Opisovať jednotlivé postupy je zbytočné. Čo mäsiar, to iné recepty. Na konci zabíjačky sa zdá, že z prasaťa niekto niečo ukradol. Klobás je málo, jaterníc tiež mohlo byť viac. A mäso... Kde sme ho len mohli dať? Zabíjačka je udalosťou roka a domáci si dajú poriadne do tela. Unavených ich čoskoro zastihne večer. Pomáhajúci členovia širšej rodiny sa už roztratili a všetci neprítomne len tak čumia pred seba. Únava je silnejšia. Mlčanie preruší iba poznámka gazdinej: „A kedy kúpime malé prasiatko?“ Odpoveďou sú jej krútiace hlavy, prevrátené oči a odmietavé hádzanie rukou. Kto by myslel na ďalšie prasa, keď cíti, akoby mu celé telo prešlo mlynčekom? Iba pomyslenie, že zabíjačka bude najskôr o rok, ich drží ešte pri živote.

Skryť Vypnúť reklamu

Milan SUJA

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  4. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  7. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  8. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 24 454
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 15 596
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 044
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 111
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 539
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 650
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 6 624
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 595
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 322
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 163
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Prehľad: Kde sa môžete dať otestovať

Ľudia môžu využiť aj testovacie miesta v blízkom okolí.

Ilustračné foto

Cez víkend pribudne v Detve sedem testovacích miest

Hriňová chce sprístupniť odberové miesta ešte pred víkendom.

Ilustračné foto.

V kuchyni mu to veľmi nejde, na trati mu vyhovujú ťažké podmienky

Hosťom v rubrike Športové naj bol úspešný cyklista Martin Haring.

Martin Haring na cestnom bicykli
Aktualizované

Inšpekcia udelila Hriňovskej mliekarni doteraz najvyššiu pokutu

Spoločnosť podľa inšpekcie vypúšťala odpadovú vodu z priemyselnej výroby do povrchových vôd. Mliekareň sa odvolá.

Pohľad na rieku Slatina v Slatinke.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Informácie o skríningovom testovaní v Martine

Zatiaľ je v meste k dispozícií deväť funkčných odberových miest, celoplošne sa v metroplote Turca bude testovať najmä počas víkendu.

V Banskej Bystrici nahlásili hromadné prepúšťanie 1 486 zamestnancov

Ohrození sú zamestnanci z oblasti poštových služieb, ide o avizované prepúšťanie v Slovenskej pošte.

Zoznam mobilných odberových miest v Turci

Tieto mobilné odberové miesta fungujú už dlhšie, ďalšie odberové miesta budú mestá a obce vytvárať.

Už ste čítali?